Hlavní obsah

Kalousek zamíří do vedení VZP, část vlády se zdržela hlasování

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Premiér Petr Fiala s ministry Ivanem Bartošem a Vítem Rakušanem.

Reklama

aktualizováno •

Vláda Petra Fialy měnila své zástupce ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny. Usedne v ní třeba exministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09.

Článek

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) ve středu obměnila správní radu největší tuzemské zdravotní pojišťovny VZP.

Nově v ní mimo jiné usedne bývalý ministr financí Miroslav Kalousek, místopředseda Sněmovny Jan Skopeček nebo náměstci ministra zdravotnictví Radek Policar a Josef Pavlovic.

Změna prošla, přestože pro ni část vládní koalice nehlasovala. Jak zjistily Seznam Zprávy, ministři za Piráty a STAN se zdrželi hlasovaní.

„Podle mých informací byl pro jen ministr pro evropské záležitosti, pan Mikuláš Bek,“ uvedl šéf pirátských poslanců Jakub Michálek. A jeho slova potvrdili také další ministři, kteří se jednání účastnili. Včetně ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09).

Důvodem, proč část koalice návrh nové správní rady nepodpořila, bylo podle zástupců koalice Pirátů a Starostů to, že jim byla jména předložena až krátce před jednáním vlády. „Chtěli jsme tím dát najevo, že se nám takový postup nelíbí,“ uvedl jeden z ministrů.

Piráti už dříve mluvili o tom, že ve správní radě nechtějí exministra Kalouska. Také jeho nominace však nakonec na návrh Válka prošla.

„Je to nyní osobní zodpovědnost TOP 09 a pana premiéra Fialy. Pokud se objeví nějaký problém, půjde to za nimi,“ prohlásil Michálek.

Válek se Kalouska zastal. „Role Miroslava Kalouska je hlídat utrácení peněz tak, aby jednak pravidla byla pro všechny stejná a druhak se neplývalo. Z pohledu historického se těžko hledá člověk, který by hlídal plýtvání tak jako on. Ano, jeho problém je, že šetřil,“ uvedl Válek.

Vláda může do správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny nominovat celkem deset ze třiceti členů. Dalších dvacet pak může vyměnit Poslanecká sněmovna. Ta bude členy správní rady řešit na své příští schůzi.

Důvodem je požadavek koaličního klubu Pirátů. Ti chtějí mít ve správní radě největší zdravotní pojišťovny také své zástupce, protože ale dosáhli ve volbách jenom na čtyři poslanecké mandáty, žádné místo ve správní radě mít neměli. Když se však pro tento účel sdruží s vládním klubem STAN, získají jedno místo navíc na úkor opozičního klubu ANO.

„My jako opozice jsme s tím nesouhlasili, byli jsme proti,“ uvedl předseda volební komise a poslanec ANO Martin Kolovratník. Jenže vládní koalice nakonec opozici ve čtvrtek v této věci přehlasovala.

Obě vládní koalice tak mají nyní předložit písemně, že se spojují. Pak bude podle Kolovratníka vyhlášena nová lhůta pro nominace. Volba na plénu se uskuteční nejdříve 15. února.

Z koaličních řad ve správní radě mají zůstat poslanci Bohuslav Svoboda (ODS), Marek Ženíšek (TOP 09) a Tom Philipp (KDU-ČSL) a také senátor STAN Karel Zitterbart.

A doplní je mimo jiné poslankyně a primářka popáleninové kliniky ostravské fakultní nemocnice Zdenka Němečková Crkvenjaš (ODS), která je manželkou bývalého ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD).

Za opoziční ANO by měli ve správní radě dál být třeba poslanci Věra Adámková, Milan Brázdil, Kamal Farhan, Miloslav Janulík, David Kasal a Jana Pastuchová.

Doplnili jsme vyjádření ministra zdravotnictví Vlastimila Válka.

Reklama

Doporučované