Hlavní obsah

Češi byli rekordně štědří. Jsou tu ale prosby o pomoc, které netáhnou

Foto: Shutterstock.com

Češi ve sbírkách přispívali hlavně na děti. Méně na seniory a samoživitelky (ilustrační snímek).

Reklama

Celý letošní rok byl pro nadace a dobročinné organizace štědrý. Přesto zůstala řada sbírek, o které velký zájem nebyl. Češi rádi darují peníze dětem v nesnázích. Naopak třeba na pomoc seniorům tolik neslyší.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Během druhého covidového roku – navíc poznamenaného v létě ničivým tornádem na jižní Moravě – Češi opět překvapovali i zkušené pracovníky z neziskových organizací a nadací svojí neuvěřitelnou solidaritou a chutí přispět a pomoci druhým v nouzi.

Jen pro představu: Během letošní jarní potravinové sbírky se vybralo 405 tun potravin, na jaře 2019 to přitom bylo 235 tun potravin. A v aktuální podzimní sbírce se vybralo dokonce 580 tun potravin. Rekordní sumou přispěli i diváci v rámci letošního ročníku zábavné taneční show StarDance pro Centrum Paraple: přes 21,5 milionu korun. Pro srovnání v roce 2019 to bylo přes 15 milionů korun.

Navíc během léta se podařilo vybrat jen Člověku v tísni ve veřejné sbírce SOS Morava 177,9 milionu korun na pomoc domácnostem postiženým tornádem. Přes portál Darujme.cz se vybralo 238 milionů korun na jižní Moravu. Nejštědřejším obdobím v roce proto z jejich pohledu nebude letos už tradiční advent, ale letní týden po tornádu.

Seznam Zprávy ještě před Vánoci oslovily vybrané neziskové organizace, které se specializují na zprostředkování pomoci, s neobvyklou otázkou: Nezapadly v této vlně solidarity některé sbírky, projekty nebo příběhy, které by si přitom zasloužily pozornost?

Ukázalo se, že se nedostalo takové pomoci seniorům, samoživitelkám, ale například i rodinám, které mají problémy s on-line výukou.

Pozapomenutí senioři

Hned dva portály zaměřené na on-line sbírky upozorňují, že během letošního, neobvykle štědrého roku zůstala v pozadí dobročinnost pro seniory.

„Bohužel to tak je a vedli jsme o tom i rozhovory s dárci, snažili jsme se přijít na jejich motivaci, a naopak na blokátory u témat spojených se seniory,“ říká David Procházka, zakladatel portálu Donio.cz, přes který lze přispívat na konkrétní příběhy.

Podle něj z rozhovorů nakonec vyplynulo, že lidé raději přispívají na děti. „Dárce, když se rozhoduje mezi podporou seniora a dítěte, tak v 90 procentech zvolí dítě. Protože bere, že dítě je bezbranné. Ačkoliv senior mnohdy taky. U dětí mluví i o tom, že mu mohou zlepšit život, který mají před sebou,“ podotýká Procházka.

Zároveň upozorňuje, že lidé žádají druhé o pomoc častěji, pokud jde právě o dítě. „Když je senior osamělý, tak si sbírku sám nezaloží. Dítěti to založí rodina, známí rodiny. U seniora nepřijde soused, který chce založit sbírku,“ dodává David Procházka.

Zmiňuje proto například konkrétní sbírku Nadace Krása pomoci, která na portále vybírá peníze na pomoc seniorům s jejich nákupem, návštěvou u lékaře nebo opravou.

Podobné zkušenosti má i Hana Morávková z Nadace Via, která provozuje portál Darujme.cz. Podle ní jsou častěji přehlížena témata, která se věnují umírání, mentálnímu postižení nebo závislostem. Proto připomíná například konkrétní sbírku na Domácí Hospic Nablízku působící v okolí Lysé nad Labem.

Počítače do školy i pomoc s konkrétním kočárkem

I přesto, že Češi více darují dětem, neznamená to, že automaticky uspějí všechny žádosti o pomoc. I u dětí existují méně vyslyšené prosby.

Například Patron dětí, charitativní projekt Nadace Sirius, který se soustředí na pomoc zdravotně a sociálně znevýhodněným dětem, upozorňuje, že stále je řada dětí bez počítače. Přesto panuje ve společnosti přesvědčení, že tento problém je už vyřešený.

Bohužel tomu tak není. Děti, které je měly zapůjčeny ze školy či z nějaké neziskovky, je už většinou dávno musely vrátit. A víte, jak to teď je – nemálo učitelů už zadává domácí úkoly pouze přes konkrétní webové aplikace, v karanténě se ocitají celé třídy,“ říká Edita Mrkousová, výkonná ředitelka Patrona dětí. Dodává, že díky tomu, že všechny žádosti o pomoc důkladně prověřují, tak vědí, že děti, které žádají o pomoc s počítačem přes jejich webový portál, skutečně výpočetní techniku potřebují ke svému vzdělávání. Na stránkách je přitom hned několik příběhů konkrétních dětí, které prosí o notebook.

Spoluzakladatelka charitativní organizace Fandi mámám Žaneta Slámová upozorňuje, že problém může nastat u konkrétnější prosby o pomoc.

„Teď jsme třeba měli příběh, že maminka si řekla o konkrétní typ kočáru, který jí vyhovoval, a proto ho chtěla. Nebyl bůhví jak drahý, nový stál pět tisíc korun. Ale potkali jsme se s odezvou od některých lidí, co by si maminka ještě vymýšlela konkrétní typ…,“ líčí Žaneta Slámová s tím, že lidé rádi pomůžou, ovšem někdy umí být kritičtí, pokud jde o příliš konkrétní požadavek.

„Někdy i nechápou prosby o speciální pleny nebo mléko, které jsou nutné z nějakých zdravotních důvodů. Snažíme se to vysvětlit. Když to vysvětlíme, tak je to dobré, když ne, tak to mají lidé tendenci i odsuzovat,“ podotýká spoluzakladatelka Fandi mámám.

Na konkrétní příběhy a žádosti o pomoc od samoživitelek, se můžete podívat na těchto stránkách.

Celkově ale k letošní štědrosti nemá prakticky slov. „Jsme strašně překvapené. Letos přišla obrovská vlna pomoci. Do teď nám lidé píšou. Spousta lidí nám a samoživitelkám nabízí pomoc,“ líčí Žaneta Slámová.

A stejně tak i Hana Morávková z Nadace Via ohromuje statistikou: „Každou hodinu v běžný všední prosincový den darují lidé přes Darujme.cz na nejrůznější dobročinné projekty zhruba 100 tisíc korun, většinou po stokorunách či nižších tisících.“

Reklama

Doporučované