Hlavní obsah

Čeští politici reagují na výsledky slovenských voleb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Mezi prvními z českých politiků reagoval na výsledky slovenských voleb premiér Petr Fiala.

Reklama

aktualizováno •

Se značně odlišnými reakcemi přijali politici napříč tuzemskou scénou výsledky voleb u východního souseda.

Článek

Diplomaticky a vlažně. Tak zatím zareagoval na výsledky voleb na Slovensku premiér Petr Fiala (ODS).

„Se Slovenskem nás pojí nejen hluboké historické vazby, blízkost, ale i přátelské vztahy na všech úrovních. Sledoval jsem výsledky slovenských voleb a přeji Slovákům, ať povolební vyjednávání vedou k sestavení dobré vlády. Věřím, že budeme na vládní úrovni nadále úzce spolupracovat ku prospěchu obou našich zemí,“ napsal na sociální síť X premiér Petr Fiala.

Místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj, předseda Pirátů Ivan Bartoš také doufá v pokračování nadstandardní spolupráce se Slovenskem. „Také si dovolím jednu osobní gratulaci, a to předsedovi Progresivního Slovenska Michalu Šimečkovi. Navzdory všem prokázal, že liberální politika má své místo na slunci i ve střední Evropě, a za to mu patří velké poděkování,“ dodal.

První místopředseda vlády a ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan má za to, že výsledky slovenských voleb jsou pro nás varováním i poučením.

„Obavy lidí, kteří žijí často na periferii zájmu, nemusejí mít reálný základ, ale nejsou proto méně skutečné. Pokud chceme udržet v Česku liberální demokracii, musíme vysvětlovat její výhody i těm, kdo z nich v současné době neprofitují, nebo jen málo. Lidem ve vyloučených lokalitách, lidem chudším, zklamaným. A vytvářet společnost odolnou proti strachu,“ bere si ze slovenských voleb Rakušan.

„Velmi mě potěšil výsledek naší bratrské strany KDH (Kresťanskodemokratické hnutie) ve slovenských volbách. Získala bezmála 7 % a po několika letech se vrací do Národní rady. Gratuluji Milanu Majerskému k tomuto úspěchu a doufám, že se vám bude i nadále dařit,“ vyjádřil se místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, předseda KDU-ČSL.

„Stejně tak z celého srdce přeji Slovensku, aby se podařilo složit vládu, která zachová prozápadní a prodemokratické směřování země a bude nám nadále spolehlivým partnerem i spojencem,“ dodal.

„Zelení šílenci“ druzí

„Dobré ráno, Slovensko. Gratuluji Robertu Ficovi k vítězství ve volbách! Ke skvělému výsledku gratuluji i Peterovi Pellegrinimu a celému Slovensku přeji, aby mělo vládu, která doma bude pracovat pro lepší životy lidí a v Evropě tvrdě hájit zájmy všech slovenských občanů,“ napsal na sociální síť X předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš.

Andrej Babiš se před slovenskými volbami osobně vložil do kampaně a ve videu natočeném v centru Bratislavy podpořil Roberta Fica a Petera Pellegriniho. Současně se pustil do liberálů ze strany Progresivní Slovensko.

„To nejhorší, co se vám může stát, je, že budete mít ve vládě Progresivní Slovensko. To jsou takoví čeští Piráti,“ řekl ve videovzkazu, který publikoval v době osmačtyřicetihodinového moratoria, kdy slovenský zákon zakazuje vést volební kampaň nebo zveřejňování průzkumů. K liberálnímu hnutí, které nyní získalo necelých 17 procent hlasů, předseda hnutí ANO pronesl, že jsou pro přijímání migrantů, jsou doslova zelení šílenci a přesvědčují lidi, kolik existuje pohlaví.

Vůli občanů je třeba respektovat

Až poté, co slovenská státní volební komise kolem půl čtvrté odpoledne oficiálně potvrdila výsledky voleb na Slovensku, se k nim vyjádřil i český prezident Petr Pavel. Vůli občanů je podle něj třeba respektovat a je v zájmu ČR udržet se Slováky nadstandardní vztahy. Až povolební jednání však podle hlavy státu ukážou, jakou cestou se náš soused vydá.

Prezident před volbami novinářům řekl, že by Ficův návrat do čela slovenské vlády mohl vést k narušení česko-slovenských vztahů, a to kvůli jeho výrazně odlišným názorům, především v zahraniční politice. Fico pak Pavla kvůli údajnému zásahu do kampaně před slovenskými parlamentními volbami kritizoval a Pavlova slova odmítl. Připustil ovšem, že se s českým prezidentem rozchází v názoru na válku na Ukrajině.

Bývalý český prezident Václav Klaus zaslal vítězi voleb Robertu Ficovi blahopřejný dopis . „Ukázalo se, že volič uvěřil věrohodnému politikovi, kterému jde o svou zemi a ne o uspokojení mocné mediálně podporované komunity, která usiluje o něco úplně jiného. Je to šance na návrat k vlastní sebevědomé slovenské politice a je to i impuls pro politiku v zemích vašich sousedů, včetně České republiky,“ napsal Václav Klaus.

Oba bývalí prezidenti Václav Klaus i Miloš Zeman již před volbami vyjádřili podporu vítězné straně Směr. Současný český prezident Petr Pavel v září novinářům řekl, že předseda Robert Fico má natolik odlišné vidění světa, že by jeho zvolení mohlo narušit vztahy mezi Českem a Slovenskem.

Aktualizace: Do textu jsme doplnili reakci prezidenta Petra Pavla.

Reklama

Doporučované