Hlavní obsah

Chebsko a okolí zasáhlo zemětřesení

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto

Reklama

aktualizováno •

Podle seismologů se jednalo o mírné zemětřesení o síle 3,1. Zasáhlo odpoledne především Chebsko a okolí. Skleničky se chvěly i na Sokolovsku.

Článek

Podle evropského seismologického střediska EMSC se jednalo o mělké zemětřesení, které mělo epicentrum v hloubce osmi kilometrů.

Hasiči nemají hlášené žádné škody, nezaznamenali ani žádné volání na tísňovou linku v souvislosti se seismickou aktivitou.

„Tyto otřesy v uvedené oblasti (okolí Nového Kostela) velmi často přicházejí v rojích, je tedy možné, že v následujících hodinách či dnech bude znovu zaznamenána podobná aktivita. Otřesy o síle kolem tří stupňů škály je možné pocítit, zpravidla ale nepůsobí žádné škody,“ uvedli karlovarští hasiči na facebooku.

„Zatím se zdá, že jde spíš o ojedinělý otřes, nepředcházely mu žádné menší otřesy. Ale to neznamená, že by to nemohl být začátek roje,“ dodala pro ČTK Jana Doubravová z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR.

Mírná zemětřesení nejsou na západě Čech úplně výjimečná. Silnější se ale opakují po několika letech. Jedno z největších postihlo region na přelomu let 1985 a 1986.

Nejvíce se pak země na západě Čech zachvěla na Vánoce 1985. Zemětřesení z tehdejšího 21. prosince dosáhlo na desetibodové Richterově škále hodnoty 4,6. V obcích Skalná, Dolní Žandov, Nový Kostel a Plesná kvůli tomu tehdy popraskaly zdi domů, spadly chatrnější komíny a opadávala omítka. Na mnoha místech se také dočasně ztratila voda ve studních.

Na konci května 2014 seismologové zaznamenali v západních Čechách otřes o síle 4,5 stupně Richterovy škály. Ačkoli epicentrum zemětřesení bylo v okolí Nového Kostela na Chebsku, škody se projevily hlavně v Kraslicích a okolí. Zemětřesení ale tehdy lidé pociťovali až ve vzdálenosti větší než 150 kilometrů od epicentra, a to hlavně ve výškových budovách.

Příčinou zemětřesné činnosti v západních Čechách je patrně zeslabení zemské kůry pod touto oblastí. Typické jsou takzvané zemětřesné roje, kdy nastávají až tisíce slabších otřesů během několika dní až měsíců. Většina otřesů se odehrává ve zlomové oblasti poblíž Nového Kostela dlouhé asi deset kilometrů a v hloubkách mezi šesti a jedenácti kilometry, uvádí web Geofyzikálního ústavu Akademie věd.

Reklama

Doporučované