Hlavní obsah

V Česku chybí důležitá vakcína pro alergiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Zásoby vakcín pro alergiky nejsou. Ilustrační foto.

Reklama

Alergici mají jen málo možností, jak se připravit na nadcházející pylovou sezonu. Jednou z možností je vakcína s alergeny stromových nebo travních pylů. Jenže jako mnoho jiných léků v Česku není k dostání.

Článek

Pětatřicetiletá Jana řeší vážný problém. Její devítiletá dcera má těžkou alergii a běžné léky jí během pylové sezony pomáhají jen omezeně. Loni poprvé jí lékařka předepsala vakcínu, která se aplikuje v době, kdy se pyly vzduchem nešíří.

„Obvykle se na alergologii volá v září a s vakcinací se začíná zhruba v listopadu, až nejsou alergeny. Alergoložka ale řekla, že vakcína v Česku letos vůbec není. Máme volat znovu v půlce října. Ale nikdo neví, jestli bude, nebo ne,“ říká Jana.

Je to další díl nekončícího seriálu, jak v Česku chybí řada důležitých léků, včetně těch nenahraditelných. A znovu se ukazuje, že nejde jen o nejvíce diskutovaná antibiotika.

I vakcína pro alergiky se řadí mezi přípravky, jejichž náhrada se hledá jen těžko. V databázi Státního ústavu pro kontrolu léčiv je označena jako obtížně nahraditelná.

„Léčba je dlouhodobá, měla by trvat minimálně tři roky a vakcína by se neměla v optimálním případě měnit,“ vysvětluje předseda České společnosti alergologie a klinické imunoterapie Petr Panzner.

Právě proto je náhrada problematická. Alternativní přípravky k dispozici jsou, nemusí být ale vždy optimální pro daného pacienta.

„Výpadek byl už vloni. Začátkem roku přestala být vakcína k dispozici. Je fakt, že na podzim a v zimě se zahajují nové léčby, což je velmi nepříjemné,“ dodává Panzner.

Snad na konci října

Oba typy vakcín, jak na travní, tak stromové pyly, hlásí výpadek už od loňského podzimu. Dodávky měly být obnoveny už během jara, to se ale nestalo.

„Datum předpokládaného termínu obnovení dodávek bylo držitelem rozhodnutí o registraci několikrát odsunuto na pozdější termín. SÚKL opakovaně držitele kontaktoval,“ vysvětluje mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Gréta Rakašová.

V Česku ale neexistuje žádný způsob, jak zjistit, zda přeci jen ještě nějaké zásoby léků nejsou k dispozici. Z dat SÚKL se nicméně dá vyvodit, že vakcíny pro alergiky skutečně chybí.

Lékový ústav prezentuje každý měsíc data o výdejích počtu balení z lékáren. Poslední údaje jsou ze srpna. A zatímco loni v srpnu se vydaly desítky balení vakcíny s travními pyly, za letošní srpen ani jedno. Velký pokles pak hlásí druhý typ vakcíny proti pylům stromů.

„Dle poslední informace od držitele z 18. září 2023 mají být tyto léčivé přípravky opět dostupné od 30. října 2023,“ dodává Rakašová.

Stejná informace přišla také České společnosti alergologie a klinické imunologie. Seznam Zprávy se proto zeptaly také dodavatele, zda se lék k českým pacientům skutečně na konci října dostane. Společnost Allergy Therapeutics ale odpovědi do vydání článku nezaslala.

Redakci také zajímalo, co za výpadkem stálo. Jako vysvětlení jsou totiž v databázi Státního ústavu pro kontrolu léčiv uvedeny jen obecně „výrobní důvody“. Žádné další podrobnosti známy nejsou.

Loni v prosinci se musela jedna šarže vakcíny proti travním pylům stahovat, a to kvůli riziku výskytu cizorodých částic. Pacientům totiž mohl podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv hrozit výskyt lokální reakce v místě podání.

Reklama

Doporučované