Hlavní obsah

Co se píše v inspekční zprávě o šikaně? Selhání, které škola rozporuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Stížnosti na šikanu v Blovicích vyhodnotila Česká školní inspekce jako důvodné ve dvou ze třech bodů. Vyplývá to z inspekční zprávy. Škola se ale proti závěrům ohradila.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

S extrémní šikanou se sexuálním podtextem se měla setkat jedna z dívek ze základní školy v Blovicích. Podle tamních rodičů nešlo o jediný případ šikany ve škole a sepsali kvůli tomu petici. Radnice pak odvolala ředitelku Dagmar Hitkovou.

Významná část pedagogického sboru se ale za ni postavila. Podle nich se šíří kolem tohoto mediálně probíraného případu řada nepravdivých skutečností, a to jak na sociálních sítích, tak v médiích.

Případem se zabývá Česká školní inspekce. Seznam Zprávy měly možnost prostudovat její závěry k stížnosti, která se týká právě dlouhodobého neřešení šikany konkrétní žákyně.

„Škola měla celou řadu indicií svědčících o psychické nepohodě žákyně, způsobené jinými podněty než obavou o prospěch, přesto však nepřijala žádná účelná opatření vedoucí ke zlepšení situace žákyně, a to až do září 2023, kdy byla žákyně přeřazena v sedmém ročníku do paralelní třídy,“ píše se v inspekční zprávě.

Stejně jako tento bod stížnosti seznala inspekce jako důvodný také problém s nedostatečným zajištěním bezpečného pobytu žákyně ve škole.

Z evidence kázeňských opatření a poznámek inspektoři zjistili, že proběhla řada verbálních útoků a nevhodného chování v kontrolované třídě zejména od chlapců směrem k dívkám. I ve školním zápise z poslední lednové intervence se pak píše, že třída je vztahově nezdravá a dívky trpí vulgárním vyjadřováním spolužáků.

Škola s inspekcí nesouhlasí

Nedá se ale rozhodně říct, že by se škola nesnažila s nepříznivou situací něco dělat. Ve třídě totiž dlouhodobě probíhají preventivní programy, třídnické hodiny a intervence, a to i za účasti externích pracovníků přizvaných školou.

„Preventivní ani výchovná činnost školy, probíhající v původním kolektivu (školní roky 2021/2022 a 2022/2023), nezajistila vytvoření bezpečného prostředí při vzdělávání pro žákyni ani další žáky v této třídě,“ dodává se ale v inspekční zprávě.

S prezentovaným výsledkem stížnosti škola nesouhlasí. Česká školní inspekce potvrdila, že k 2. dubnu toto oficiální stanovisko školy obdržela.

„Aktuálně je tedy prováděna analýza výsledku šetření stížnosti a podkladů k ní. Ředitel Plzeňského inspektorátu ČŠI v zákonné lhůtě vyrozumí školu o prošetření postupu inspekčního týmu,“ dodává náměstek ústředního školního inspektora Karel Kovář.

Seznam Zprávy se ptaly na výsledky šetření stížnosti jak bývalé ředitelky školy, tak nově jmenované. Ani jedna ale neodpověděla.

V anonymním dopise pro radní a zastupitele Blovic se část pracovníků školy ohrazuje jak proti odvolání ředitelky, tak proti závěrům inspekční zprávy.

Podle nich nebyla zpráva úplná, protože inspekce nekontaktovala klíčové osoby případu, a to třídní učitelky žákyně, které už ve škole nepracují. To ostatně potvrzuje také ČŠI ve své zprávě včetně toho, že se k případu nemohla vyjádřit ani asistentka pedagoga pověřená podporou dotčené žákyně v prvním pololetí šestého ročníku.

„ČŠI si z hlediska zajištění určité míry objektivity a komplexního posouzení záležitosti nevyžádala ani výpovědi ostatních současných pedagogů, kteří s dívkou do styku přicházeli,“ píše se v dopise blovických pedagogů z konce března.

Oproti dvěma stížnostem, které inspektoři vyhodnotili jako důvodné, se třetí bod podle České školní inspekce ukázal jako neprokazatelný. Zákonným zástupcům dívky se totiž nelíbilo, že škola neřešila jejich podněty na dlouhodobé nevhodné chování žáků školy.

Podle inspekce nelze zpětně vyhodnotit, jakým způsobem komunikace mezi školou a zákonnými zástupci probíhala, protože o tom nejsou zápisy. Na prokazatelná oznámení ale škola podle inspektorů reagovala a zabránila jejich opakování. Po oznámení celé kauzy šikany 4. ledna pak škola případ ihned předala policii. Ta ho i nadále šetří.

Reklama

Doporučované