Hlavní obsah

Data: Ceny obědů stále rostou. Z velkých měst je nejdražší Hradec Králové

Foto: Potrefená Husa

Češi zaplatí více za potraviny v supermarketu i za oběd v restauraci. Ilustrační foto.

Reklama

Od roku 2017 stoupla průměrná cena obědového menu v Česku bezmála o čtvrtinu. Nejlevněji se lidé naobědvají v restauracích v Karlovarském kraji.

Článek

Přes 125 korun. Tolik v průměru platili obyvatelé Česka loni za obědová menu v restauracích. Vyplývá to z informací portálu menicka.cz, který pracuje s daty téměř šesti tisíc gastronomických provozoven napříč Českou republikou.

Potvrdil se tak dlouhodobý rostoucí trend. Oproti roku 2020 stoupla průměrná cena o 6,3 koruny, tedy o 5 procent. Předpoklad přitom byl, že v roce 2021 ceny klesnou. „V minulém roce jsme predikovali, že situace se v roce 2021 stabilizuje, avšak bohužel, představa byla iluzorní,“ říká spoluzakladatel portálu Jakub Lukáš. „Nepřestáváme být optimisty a věříme, že rok 2022 se překlopí do normálu.“

Na krajské úrovni za obědy loni nejvíce zaplatili lidé, kteří se chtěli najíst v Praze. Obědové menu v hlavním městě vyšlo průměrně na 134,1 koruny, oproti roku 2020 cena stoupla o téměř 4 procenta. Nad 130 korun (130,6 Kč) zaplatí strávníci ještě v Královéhradeckém kraji.

Naopak za levným obědem je taktické vyrazit do Karlovarského kraje, kde za menu zákazník nezaplatí v průměru ani 110 korun, což je o zhruba deset korun méně než v druhém nejlevnějším regionu, na Ústecku.

Byť se restaurace musely vypořádat s komplikovaným obdobím plným nejistoty, úbytkem personálu, zdražováním veškerých vstupů, nepřenesly tyto okolnosti do důsledku na svého zákazníka, protože i o něj se v letošním roce muselo bojovat.
Jakub Lukáš

Největší nárůst jak v absolutních, tak procentuálních hodnotách byl mezi roky 2020 a 2021 na Vysočině. Téměř osmiprocentní zdražení znamenalo přidat při placení obědu desetikorunu. Hlavní město v meziročním navýšení skončilo pod republikovým průměrem.

Pokud jde o samotná města, Praha je s cenami na děleném druhém místě s Olomoucí. Nejvíce se platí v Hradci Králové, kde obědové menu vyjde průměrně na 136 korun.

Meziroční srovnání však podle Lukáše neukazuje žádné extrémní výkyvy hodnot. „Čísla prakticky kopíruji růst cenové hladiny let minulých,“ vysvětluje. „Byť se restaurace musely vypořádat s komplikovaným obdobím plným nejistoty, úbytkem personálu, zdražováním veškerých vstupů, nepřenesly tyto okolnosti do důsledku na svého zákazníka, protože i o něj se v letošním roce muselo bojovat.“

Vývoj ceny v jednotlivých měsících let 2021 a 2018 ukazuje graf níže. Šipkami v jeho spodní části je možné sledovat vývoj v jednotlivých krajích.

V minulosti bylo zdražování způsobené například zavedením EET nebo rostoucí mzdy, zdražováním surovin i vyššími nájmy.

Reklama

Související témata:

Doporučované