Hlavní obsah

Desítky rodičů bez alimentů. Exekutorský úřad byl paralyzovaný

Foto: Shutterstock.com

Zhruba 180 rodičů čeká dva měsíce na vymožené alimenty. Ilustrační foto.

Reklama

Už dva měsíce jsou vyšší desítky rodičů v Česku bez alimentů. Podle nadačního fondu exekutorský úřad peníze vymohl, ale neodeslal. Samotný exekutor je ve vazbě. Komora navíc mluví o paralýze po kybernetickému útoku.

Článek

V nejistotě zůstává okolo 180 rodičů, kteří za pomoci nadačního fondu SOS výživné vymáhají alimenty přes exekutorský úřad Igora Ivanky.

„Až do ledna bylo vše bezproblémové. Momentálně je to v situaci, že se nám všechno zastavilo, nikdo nás neinformoval. Od maminek máme informaci, že se povinným (otcům) stále strhává, ale jim není vypláceno,“ popisuje Lenka Ranšová, členka statutárního orgánu nadačního fondu.

Chybí výživné za dva měsíce

Vyšší desítky rodičů podle informací fondu nemají proplacené peníze za únor a březen. „Když jsem se na exekutorský úřad dovolala, bylo mi řečeno, že už fungují, ale že se vše bude teprve zpracovávat. A snad během příštího týdne bude odesláno, ale jistotu nemáme,“ zmiňuje Lenka Ranšová.

Celkově měl u exekutorského úřadu Igora Ivanky nadační fond přes 800 klientů z řad rodičů, z toho ve 20 procentech úřad pravidelně vymáhal.

Igor Ivanko zamířil do vazby

Samotný exekutor Igor Ivanko byl totiž vzat do vazby kvůli podezření ze zneužití pravomoci a zmizelým 85 milionům korun.

„Je mi to trapné za celý systém“

Dlouhé týdny čekali na své peníze i sourozenci Jan a Radek M. Seznam Zprávy v březnu popsaly, jak se ubránili exekuci za dluh na odpadu, který jim vznikl ještě v nezletilosti, a to i přesto, že žijí v dětském domově.

Přestože měli od konce ledna informace o zastavení exekuce, čekali až do konce března na to, než každému z nich úřad uvolní zhruba devět tisíc korun. Opět šlo o exekutorský úřad Igora Ivanky.

„Prý se to protáhne,“ hlásil reportérovi smutně po telefonu dvacetiletý Jan ještě v úterý 26. března. Peníze na účtu objevil nakonec o den později.

Příběh bratrů zviditelnil, že dětské dluhy v Česku stále přežívají:

Advokátka Kristýna Dolejšová Kabelová, která bratry zastupuje, popisuje, že celá situace byla z jejího pohledu absurdní. „Je mi to trapné za celý systém,“ uvedla. Sama se na exekutorském úřadě dozvěděla pouze to, že jim nefungují počítačové systémy.

Problém měl mít i další klient advokátky, který zůstával zapsaný v Centrální evidenci exekucí, přestože měl být vymazaný.

Paralýza kvůli kyberútoku, tvrdí komora

Redakce Seznam Zpráv oslovila mimo jiné i Exekutorskou komoru s dotazem, jestli byl skutečně úřad paralyzovaný v souvislosti s tím, že samotný exekutor je ve vazbě.

To v reakci sekretariát komory odmítá – čtyři týdny měl úřad čelit kybernetickému útoku. „Skutečnost, že v mezidobí byl soudní exekutor vzat do vazby, na samotný výkon úřadu nemá vliv,“ stojí v reakci pro Seznam Zprávy.

Soudního exekutora má zastupovat komorou ustanovený zástup, kterým je exekutorský kandidát Edvard Kubečka.

„Dle našich informací by technické zázemí úřadu mělo být obnoveno a zaměstnanci exekutora začínají zpracovávat předešlou agendu – včetně například vracení přeplatků z exekuce,“ uvedla ještě Exekutorská komora.

Redakce Seznam Zprav oslovila i Policii ČR a pražské Městské státní zastupitelství. Mluvčí v obou případech uvedli, že nemohou poskytovat bližší informace ohledně situace na exekutorském úřadě Igora Ivanky.

„Všeobecně mohu potvrdit, že se věcí zabýváme a s ohledem na probíhající trestní řízení nebudeme poskytovat k věci žádné bližší informace,“ uvedla Eva Kropáčová z pražského krajského policejního ředitelství.

Tiskový mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala popsal, že 18. března zahájily policejní orgány stíhání jedné fyzické osoby „pro jednání, které bylo v rámci sděleného obvinění kvalifikováno jako zvlášť závažný zločin zneužití pravomoci úřední osoby“. Ve čtvrtek 21. března bylo následně rozhodnuto o vazbě.

„Nyní bude ve věci probíhat další fáze přípravného trestního řízení, která je označovaná jako vyšetřování. Neboť tedy ve věci dále pokračuje přípravné řízení, které je ze zákona neveřejné, nebudeme k věci nyní poskytovat další a podrobnější informace,“ doplnil Cimbala.

Reklama

Doporučované