Hlavní obsah

85 milionů zmizelo, soud poslal známého exekutora do vazby

Policisté odvádí exekutora Igora Ivanka od soudního jednání do vazby. Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Obvodní soud pro Prahu 6 rozhodl o návrhu na uvalení vazby na exekutora Igora Ivanka, který čelí obvinění ze zneužití pravomoci úřední osoby. Soudce Kryštof Nový ho po několika hodinách do vazby skutečně poslal.

Článek

Exekutor Igor Ivanko je obviněn v případu zneužití pravomoci úřední osoby. Policie ho zadržela v úterý při zásahu v Exekutorském úřadu pro Prahu 10. Soud ho dnes poslal do vazby.

„Mohu uvést, že návrhu bylo vyhověno,“ řekl Seznam Zprávám soudce Kryštof Nový, který po třech hodinách nakonec rozhodl, že Ivanko skončí v pankrácké vazební věznici. Důvodem je, že by Ivanko mohl uprchnout nebo že by mohl ovlivňovat některé dosud nevyslechnuté svědky.

Ivanko se k tomu, z čeho je obviněn, vyjádřit nechtěl. „Nechci,“ odpověděl Ivanko na dotaz Seznam Zpráv. Na další otázky pak už nereagoval. „Žádné vyjádření v této věci poskytnout nemohu,“ řekl pak Ivankův advokát.

Na exekutora Ivanka se policie zaměřila poté, co na něj podalo trestní oznámení Ministerstvo spravedlnosti kvůli tomu, že vyplácí s velkým zpožděním peníze, které jeho úřad od dlužníků vymůže.

Na peníze – v objemu desítek milionů – od něj čeká například největší tuzemská zdravotní pojišťovna VZP nebo energetický gigant ČEZ.

Důvodem, proč se platby zpožďují, je podle policie to, že z exekutorského úřadu bylo v minulosti vyvedeno zhruba 85 milionů korun. Peníze se podle vyšetřovatelů utratily za luxusní dovolené, za auta nebo za letenky.

Podle policistů musel Igor Ivanko o vyvádění peněz vědět. „Nejednalo se o problém, který vznikl v řádu měsíců, ale v řádu let, a toto účelové oznámení má zjevně pouze odklonit odpovědnost na jiné osoby a věc přesunout do trestní roviny,“ napsal policejní vyšetřovatel do dokumentu.

Na Igora Ivanka byly podány také tři kárné žaloby. Je v nich navrhována škála trestů od pokuty až po odvolání z úřadu. Nejvyšší správní soud o nich zatím nerozhodl.

Exekutor Ivanko řešil Babišův případ

Soudní exekutor Igor Ivanko v říjnu 2022 zahájil exekuci v případě bývalého premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Vyhlášena byla kvůli Babišovu sporu s Janou Filipovou. Té Babiš po pravomocném rozsudku soudu poslal ve stanovené lhůtě dopis s omluvou. Avšak k předepsanému textu omluvy připojil svůj komentář, v němž dává najevo, že s rozhodnutím soudu a nařízenou omluvou nesouhlasí. Právníci mínili, že podle judikátu Nejvyššího soudu není takový postup možný. Po rozhodnutí Ivanka o zahájení exekuce nesměl Babiš nakládat s majetkem. Navíc musel bývalý premiér zaplatit i pokutu 30 tisíc. Exekuce trvala několik dní, protože pak bývalý premiér poslal omluvu znovu.

Reklama

Doporučované