Hlavní obsah

Počkejte měsíc. Stát neposlal dětským skupinám peníze

Foto: AI vizualizace, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

„Dojde ke zpoždění druhé výplaty státního příspěvku,“ napsalo Ministerstvo práce na svůj web. Dětské skupiny tak nedostanou včas příspěvek. Jde přitom o statisíce. Nemohou vyplatit mzdy, ani uhradit nájem.

Článek

Dětské skupiny si už zvykly, že jim příspěvek od Ministerstva práce (MPSV) chodí pozdě. Zatímco běžně je to o pár dní, tentokrát nevědí, kdy přijde. Resort tvrdí, že o měsíc později.

Ministerstvo napsalo na svůj web, že se výplata, na které jsou dětské skupiny existenčně závislé, opozdí. Nepřijde tedy do 25. května, jak to vyplývá ze zákona o dětských skupinách.

„Tato skutečnost vznikla z důvodu nastavování nových interních procesů v rámci MPSV. Vydání rozhodnutí a výplata státního příspěvku tak proběhne až v měsíci červnu. Omlouváme se za komplikace a děkujeme za pochopení,“ napsalo ministerstvo na web.

Žádnou další informaci ale neposkytlo a ani Asociace provozovatelů dětských skupin nemá žádné zprávy, kdy lze výplatu očekávat nebo proč vlastně nepřijde.

Nemáme na výplaty

Peníze se vyplácí vždy na celou třetinu roku. Provozovatelé z nich platí provoz, tedy například mzdy nebo nájemné. Manželé Šlejharovi takto na Berounsku provozují dětské skupiny Medvídek už 10 let. Od loňska, kdy začal platit zákon o dětských skupinách, fungují také pod Ministerstvem práce a sociálních věcí.

„Aktuálně máme tři dětské skupiny a měsíční náklady 700 tisíc korun, což jsou skoro tři miliony za čtyři měsíce. Představa, že nebudu moci zaměstnancům vyplatit do konce měsíce výplaty, je strašná,“ říká provozovatel Petr Šlejhar.

Do jejich dětských skupin momentálně chodí 64 dětí. Kapacitu by ale mohli rozšířit, protože dalších 15 dětí mají na pořadníku.

„Rádi bychom uspokojili poptávku, rodiče potřebují nastoupit do práce, ale popravdě při představě, že nebudu mít na platy zaměstnanců, se mi provoz rozšiřovat nechce,“ dodává Šlejhar.

Ministerstvo práce a sociálních věcí ve čtvrtek reagovalo na otázky Seznam Zpráv, že za zpožděním je přenastavení vnitřních pravidel, což ale má podle rezortu „svůj důvod“.

„Cílem je především zajištění větší kontroly nad využitím veřejných prostředků. Nevýhodu ovšem představuje časové zpomalení prvotní administrace. Výplata příspěvku by měla proběhnout do 16. června 2023,“ uvedla mluvčí MPSV Eva Davidová.

Do budoucna by ale už výplaty podle ministerstva měly chodit v termínech daných zákonem.

„Celá situace nás velmi mrzí a všem provozovatelům dětských skupin se omlouváme. MPSV učinilo taková opatření, aby se výplaty již v budoucnu nezpožďovaly. Současný stav by neměl existenčně ohrozit provoz dětských skupin, případné nesnáze s nimi ministerstvo bude řešit individuálně,“ dodává Davidová.

Dětským skupinám tak prozatím nezbývá nic jiného než mzdy, odvody nebo nájmy hradit z našetřených peněz. Ne všechny ale takové možnosti mají. S příspěvkem počítají, protože je nárokový.

„V pondělí jsem se dozvěděla, že peníze do čtvrtka na účtu nebudou, obvolala jsem banky, ale ty mi odmítly půjčit s tím, že jsem nezisková organizace bez historie, jsem naprosto zoufalá, vůbec nevím, jak budeme dále fungovat,“ říká provozovatelka z Českých Budějovic, která nechtěla být jmenovaná.

Zákonné lhůty ministerstvo nedodržuje

Provozovatelům vadí, že u žádostí o příspěvek se nemohou zpozdit ani o vteřinu, jinak na peníze nemají nárok. Při jejich výplatě ale dochází opakovaně ke zpoždění. Nyní je situace ještě horší, protože nikdo neví, kdy vůbec prostředky přijdou.

„Je to úplná nejistota. Lhůty jsou přitom definované zákonem,“ upozorňuje pro Seznam Zprávy předsedkyně Asociace provozovatelů dětských skupin Daniela Celerýnová.

Provozovatelům proto dochází trpělivost, a někteří dokonce hrozí stávkami.

„Nechceme, aby měla situace dopad na naše rodiče a děti, ovšem bez finančních prostředků nemůžeme dále zajišťovat provozy. MPSV nám říká, kolik můžeme maximálně od rodičů vybrat, kvůli tomu jsme na příspěvku státu naprosto závislí,“ dodává Celerýnová.

Dětské skupiny byly dříve financované z Evropského sociálního fondu. Od roku 2021 přešly ale pod běžné státní financování. Příspěvek se počítá na obsazená místa podle věku dětí a odvíjí se od normativu pro soukromé mateřské školy. Takto financované dětské skupiny pak mohou ale žádat od rodičů školkovné v maximální výši 4720 korun měsíčně.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme čtvrteční reakci ministerstva.

Reklama

Doporučované