Hlavní obsah

Do katastrofy zbývá sedm let, ukážou obří klimatické hodiny. Staví se na Letné

Foto: Festival Svobody

Celé pondělí probíhala stavba lešení, na kterém budou umístěny klimatické hodiny.

Reklama

Osm metrů vysoké a 35 metrů široké digitální číselníky vedle letenského metronomu budou odměřovat čas, který zbývá k zamezení nezvratných změn klimatu. Odpočítávat začnou v úterý v 18 hodin. A času už mnoho není.

Článek

Konkrétně méně než sedm let. Taková je doba, než se planeta oteplí o 1,5 stupně Celsia oproti éře před průmyslovou revolucí. Tedy tak alespoň hovoří současný vědecký konsensus.

Překročení hranice by podle vědců vedlo k nezvratným dopadům na klima.

Pražanům to budou od zítřka připomínat digitální ciferníky umístěné vedle letenského kyvadla v Praze. Levý bude ukazovat zbývající roky a dny, pravý pak bude odečítat zbývající hodiny, minuty a vteřiny.

„Za podobou pražských klimatických hodin stojí studio Multiverse. To dokázalo vytvořit vizuálně silnou instalaci i za cenu co nejnižší ekologické zátěže. Klimatické hodiny na Letné tak mají obdobnou spotřebu elektrické energie, jako jeden domácí sporák,“ říká za organizátory mluvčí Festivalu svobody Marek Cieslar.

Ciferníky budou na Letné k vidění do 12. prosince.

Praha se tak po boku měst jako Glasgow, Řím nebo Berlín stane jedním z prvních, které takové hodiny bude mít. Jejich instalaci inicioval spolek Festival Svobody. Organizátoři tak chtějí navázat na oslavy 17. listopadu.

Souhlas s instalací vyjádřilo jak město, tak i městská část Praha 7. Projekt vzniká pod záštitou dosluhující radní pro kulturu a sport Hany Třeštíkové (nestr. za Praha sobě).

„Z naší strany chceme hlavně vyjádřit podporu. Organizátory znám z akcí Mladí ladí jazz nebo Praha žije hudbou a vím, že jsou to šikovní lidé a věřím jejich projektům. Zároveň věřím, že je to důležitý projekt, který upozorňuje na problém, o kterém by se mělo pořád mluvit. Přes všechny další krize, je tohle problém, který se ještě nevyřešil,“ sdělila radní Třeštíková pro Seznam Zprávy.

Změny klimatu jsou hrozbou i pro svobodu

„Festival svobody si každoročně připomíná odkaz sametové revoluce. O ten je ale nutné se starat průběžně, nejen 17. listopadu. Proto jsme se rozhodli v návaznosti na nedávné 33. výročí vedle kyvadla nainstalovat Klimatické hodiny. Chceme občanům, včetně politiků, nenásilnou, ale přesto velmi silnou formou připomínat, že změny klimatu jsou akutní hrozbou pro budoucnost České republiky, ve které panuje svoboda, mír a demokracie,“ říká mluvčí Festivalu svobody Marek Cieslar.

Podle občanských iniciativ, které Festival svobody zastřešuje, klimatická krize představuje jednu z nejvýraznějších hrozeb pro svobodu, mír a demokracii v ČR. V petici 3 kroky za 3 roky proto zároveň vyzývají poslance a poslankyně, aby otázku klimatu řešili.

Klimatické hodiny

Myšlenka takových hodin se zrodila v roce 2015. Odpočítávají čas k datu, kdy se planeta oteplí o 1,5 stupně Celsia. Odpočítávaný čas se mění i na základě toho, jak se mění objem emisí.

První velká veřejná instalace klimatických hodin se odehrála v září 2020 v New Yorku. Tehdy ukazovaly sedm let a 102 dny.

Zájem o klima Čechům není cizí, ale není prioritou

Podle zářijového průzkum společnosti STEM a Institutu 2050 přitom až tři pětiny lidí vnímají jak to, že změna klimatu probíhá, tak také to, že je třeba ji začít řešit hned nebo v blízké době.

Zároveň se ale v současnosti dotazovaní obávají mnohem víc jiných problémů, jako je třeba zdražování, sucho nebo znečištění ovzduší.

„První kroky by se měly uskutečnit již příští rok,“ podotýká Cieslar. „Vyzýváme proto občany, aby se podepsali pod naši petici 3 kroky za 3 roky. Ta reaguje na potřeby občanské společnosti a dění posledních let a klimatická krize je jedním z nich,“ říká Cieslar.

Dodává, že cílem je nasbírat minimálně 10 000 podpisů, aby se peticí museli závazně zabývat i poslanci a poslankyně petičního výboru Sněmovny.

Reklama

Doporučované