Hlavní obsah

Do letadla nepatří ani e-cigarety, říkají experti k Bendově kouření za letu

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Poslanec ODS Marek Benda

Reklama

Podle oslovených expertů kouření elektronických cigaret na palubě letadla příliš nebezpečné není, přesto se zastali pilota.

Článek

Poslanec Marek Benda během letu vládní delegace na Tchaj-wan kouřil. Jak informoval Deník N, poslanec si v letadle zapálil elektronickou cigaretu, přestože je kouření v prostorách dopravního prostředku zakázáno. Usměrnit ho musel přes reproduktory kapitán letu.

Poslanec se za porušení pravidel neomluvil. „No comment,“ byla jeho jediná reakce, kterou ve středu ve Sněmovně na dotaz redakce sdělil. I Deníku N řekl, že nemá „vůbec žádný zájem to komentovat“.

Pilot podle deníku Bendovi řekl, že pokud nepřestane kouřit, bude muset nouzově přistát v Kambodži. Na palubě se totiž nachází různé senzory, které by kouř mohly zachytit.

Na rozdíl od běžné cigarety vydechují uživatelé elektronických cigaret aerosol, avšak z pohledu bezpečnosti letového provozu v tom oslovení odborníci nevidí rozdíl.

„Kouř na palubě signalizuje požár, takže tam budou senzory, kterým to bude vadit. Je to provozní nařízení, které se musí dodržovat,“ uvedl pro Seznam Zprávy Jaroslav Juračka, ředitel Leteckého ústavu Vysokého učení technického v Brně.

K závažnému bezpečnostnímu ohrožení by ale podle něj dojít nemělo. „Letadlo by kvůli tomu nespadlo, ale je to provozní nařízení, které se musí dodržovat,“ dodal.

Juračkův postoj sdílí i Karel Burger, technický inspektor Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod. Ani podle něj by kouření na palubě nemělo mít katastrofické následky.

Přesto - oba oslovení experti by se ve sporu postavili na stranu pilota. „Je to stejné jako v jiných dopravních prostředcích, v autobuse si taky nezapálíte,“ vysvětlil Burger.

Podle Burgera musí cestující respektovat nařízení provozovatele a v případě jeho porušení má pilot právo nouzově přistát a vyloučit daného člověka z přepravy. Situace s sebou navíc podle nich nenese pouze bezpečnostní riziko, ale vstupují sem i další faktory jako třeba ohleduplnost vůči ostatním cestujícím.

Incident se odehrál koncem března na palubě vládního speciálu na cestě s předsedkyní Sněmovny na Tchaj-wan, když se delegace pohybovala nad jihovýchodní Asií. O komentář požádala redakce i Markétu Pekarovou Adamovou, která však zaslaný dotaz nechala bez reakce.

Reklama

Doporučované