Hlavní obsah

Dobrovolně už ne. „Je to podraz,“ říkají lékaři ke zdvojnásobení přesčasů

Foto: Shutterstock.com

Lékaři odmítají další práci přesčas. Ilustrační foto.

Reklama

Lékaři se ohrazují proti novele zákoníku práce, která by umožnila, aby pracovali dvakrát tolik přesčasů. Mluví o „podrazu“ a vyzývají politiky, aby novelu v této podobě nepřijímali.

Článek

Pokud vstoupí v platnost zdvojnásobení počtu přesčasů, lékaři je od prosince přestanou sloužit. Politikům to vzkázala Sekce mladých lékařů České lékařské komory. Pozměňovací návrh zákoníku práce, který prošel Sněmovnou, totiž umožňuje, aby lékaři mohli legálně pracovat 832 hodin přesčasů. Dosud to byla jen polovina, tedy 416 hodin.

„Za poměrně velkou drzost považuji, že to bylo ještě prezentováno jako možnost pro zdravotníky si přivydělat,“ vadí šéfovi Sekce mladých lékařů ČLK Janu Přádovi.

Lékaři dávají politikům na stůl čtyři body, ve kterých nejsou ochotni slevit. Zaprvé požadují zamezení schválení paragrafu 93a zákoníku práce – tedy zmíněné legalizaci dvojnásobku přesčasů. Zadruhé lékaři žádají nastavení dlouhodobě udržitelných a přijatelných pracovních podmínek, zatřetí kontrolu dodržování zákoníku práce ve zdravotnických zařízení a jako poslední bod zajištění adekvátního finančního ohodnocení v základní pracovní době.

Pokud politická reprezentace tyto kroky nesplní, jsou čtyři tisíce lékařů podle ČLK připraveny vypovědět smlouvy na dobrovolné přesčasy. Tedy od 1. prosince přestat sloužit nad rámec své pracovní doby. Vzhledem k tomu, že ke konci roku bude mít velká část lékařů už dávno odpracovaný legální limit přesčasů, znamená to, že je k práci navíc nemůže žádný ze zaměstnavatelů nutit.

Byl to podraz

„K dialogu musí být dvě strany, pokud ale někdo za vašimi zády zinscenuje podraz, abychom neměli šanci novelu připomínkovat, tak jak jinak mají lékaři přinutit politiky k dialogu?“ ptá se předseda České lékařské komory Milan Kubek, který postup mladých lékařů podporuje.

Kubkem zmíněný „podraz“ je paradoxně součástí novely zákona, která má zajistit rovnováhu mezi soukromým a pracovním životem. Respektive jde o povinné propsání evropské směrnice do české legislativy.

Nicméně pozměňovací návrh poslance Víta Kaňkovského (KDU-ČSL) zajistil, že namísto zlepšení pracovní situace lékařů je možné dokonce zdvojnásobit počet přesčasových hodin ve zdravotnictví. Jak ale politici poznamenávají, je to dobrovolné.

„My se o naše pacienty staráme rádi a na prvním místě je pro nás jejich bezpečí. Pokud ale nedostaneme podmínky, které nám umožní v tomto systému setrvat dalších 20 nebo 30 let a o pacienty pečovat, tak my bohužel dobrovolně říkáme – ne,“ uvedl Přáda.

Průzkum spolku Mladí lékaři navíc ukázal, že u devíti z 10 lékařů zaměstnavatelé nedodržují zákoník práce, a doktoři tak napracují více přesčasů, než dovoluje legislativa. Zákoník práce pak porušuje podle průzkumu 97 procent nemocnic. Včetně například toho, že přesčasy jsou nucené sloužit i těhotné lékařky.

„My jsme ochotní spolupracovat na vytvoření právní normy, která bude výhodná pro obě strany a zároveň zajistí nepřetržitý provoz českého zdravotnictví, důstojné podmínky pro lékaře a kvalitní péči pacientům. Věřím tomu, že taková varianta existuje,“ dodává šéf Sekce mladých lékařů ČLK Jan Přáda.

Navzdory jednomu konkrétnímu pozměňovacímu návrhu by zbylá část novely zákoníku práce měla snížit pracovní vytížení lékařů. Jedna ze směrnic totiž obsahuje výslovný zákaz směn, které trvají 24 hodin v kuse. Tedy praxe, která je v případě lékařů zcela běžná. Průměrná délka služby lékaře je podle už zmíněného průzkumu 26 hodin.

Reklama

Doporučované