Hlavní obsah

„Přišlo pouze jedno jméno.“ Dohledový úřad zřejmě povede exposlanec Sivera

Foto: Igor Šefr, ČTK

František Sivera (vlevo) na archivním snímku.

Reklama

Vojtěcha Weise začátkem roku v čele takzvaného dohledového úřadu podle všeho vystřídá někdejší poslanec ODS František Sivera. Je jediným adeptem.

Článek

„Přišlo pouze jedno jméno, kterým je František Sivera,“ řekl deníku Právo předseda senátní volební komise Jan Tecl (ODS).

Pětapadesátiletého Siveru už minulý týden na funkci navrhla Poslanecká sněmovna, Senát pak o nominaci rozhodne na schůzi 1. prosince. Pokud nominaci stvrdí, jmenování prezidentem bude čistě formální.

Nový předseda úřadu se hledá poté, co ten současný - Vojtěch Weis - v polovině října oznámil, že post koncem roku opustí.

„Šest let pro mě a moji rodinu stačilo. Jsem hrdý, že jsem z ničeho vytvořil úřad, který, ač je kritizován, že nefunguje zcela dobře, tak si myslím, že v rámci počtu zaměstnanců funguje dobře,“ řekl Weis před pár týdny Seznam Zprávám.

Změna dva týdny před volbami

Jeho odchod přijde ve chvíli, kdy budou do prvního kola prezidentských voleb zbývat dva týdny. Na dohledovém úřadu přitom je, aby ohlídal, že kampaň proběhne podle regulí.

Úřad kontroluje například to, jestli kandidáti plní povinnost zveřejňování výdajů na transparentním volebním účtu.

Předseda není jediný, kdo úřad opustí. Dalším členům vedení končí funkční období hned v úvodu nového roku. „Třem členům končí na konci ledna a jednomu členovi na konci března,“ přiblížil Weis s tím, že úřad v žádném případě nebude bezprizorní a „kontinuita tam bude“.

František Sivera je členem úřadu od roku 2017. V letech 2006 až 2013 byl poslancem, předtím starostou Boskovic.

Reklama

Doporučované