Hlavní obsah

Kdo ohlídá prezidentské volby? Vedení úřadu končí, nová jména nejsou

Foto: Seznam Zprávy

Prezidentští kandidáti. Úřad, který dohlíží na jejich transparentní účty, čeká obměna vedení.

Reklama

Šéf Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí Vojtěch Weis na konci roku skončí ve funkci. Seznam Zprávám potvrdil, že už nechce pokračovat.

Článek

Dohledový úřad má teď před sebou důležitý úkol. Ohlídat, že kampaň před prezidentskými volbami proběhne podle regulí. Kontroluje například to, jestli kandidáti plní povinnost zveřejňování výdajů na transparentním volebním účtu.

Těsně před samotnými volbami však čeká úřad změna ve vedení. Po šesti letech skončí ve funkci předseda Vojtěch Weis, kterého jmenoval prezident Miloš Zeman.

„Nechci pokračovat. Šest let pro mě a moji rodinu stačilo. Jsem hrdý, že jsem z ničeho vytvořil úřad, který ač je kritizován, že nefunguje zcela dobře, tak si myslím, že v rámci počtu zaměstnanců funguje dobře,“ řekl Seznam Zprávám Weis.

Jeho odchodem ale obměna úřadu nekončí. Dalším členům vedení končí funkční období hned v úvodu nového roku.

„Třem členům končí na konci ledna a jednomu členovi na konci března. V žádném případě ale nebude úřad bezprizorní a kontinuita tam bude. Nový předseda se určitě bude s problematikou seznamovat,“ ujišťuje šéf dohledového úřadu Weis.

Kdo jsou sponzoři prezidentských kandidátů?

Nejvyšší příspěvky od dárců zatím vybral na prezidentskou kampaň Petr Pavel. Vyplývá to z údajů na jeho transparentním účtu, který Seznam Zprávy prostudovaly.

Transparency International však upozorňuje, že načasování volby nového vedení není šťastné.

„Nevyhnutelná obměna vedení ÚDHPSH (pozn. red. – Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí), která proběhne přesně v souběhu s politicky velice významnou, sledovanou a vyhrocenou prezidentskou volbou, tak výrazně zkomplikuje kontrolu, zda všechny kandidátky a kandidáti hrají ve volební kampani fér,“ upozorňuje ředitel Transparency International Ondřej Kopečný.

Podle něj by Sněmovna i Senát měly vybrat kandidáty na post šéfa dohledového úřadu co nejrychleji. „Myslím si, že už je za pět minut dvanáct. Úřad je důležitý a hraje důležitou roli v dohledu nad financováním politických kampaní. Je dobré, aby nepřišli s nějakým kandidátem na poslední chvíli.“

Jak se volí vedení úřadu

- Předsedu jmenuje prezident republiky, který si vybírá ze dvou navržených osob – po jedné navrhuje každá komora Parlamentu.

- Zbylé čtyři členy vybírá Senát, a to na základě nominací od Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), Poslanecké sněmovny a jednotlivých senátorek a senátorů. Přitom platí, že z kandidátů navržených Sněmovnou vybírá Senát dva členy ÚDHPSH.

Zdroj: Transparency International ČR

Sněmovna ani Senát kandidáty nemají

Seznam Zprávy proto zjišťovaly, zda už jsou ve Sněmovně nebo v Senátu konkrétní jména, která se budou navrhovat prezidentovi Miloši Zemanovi – ten si ze dvou navržených kandidátů vybere. V obou komorách se téma řeší, kandidáti ale vybraní zatím nejsou.

„Vedeme o tom v koalici debatu. Zatím není uzavřena, po koaliční dohodě navrhneme společně kandidáta. Téměř s jistotou mohu sdělit, že to nebude současný pan ředitel,“ sdělil šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný.

Ani Piráti zatím nemají konkrétního favorita. „Zatím k tomu nemáme žádné stanovisko. Nominační postup je poměrně složitý. Piráti prosazují, aby v čele úřadu byli odborníci, kteří budou měřit všem stejně,“ řekl pirátský poslanec Jakub Michálek.

Stejná situace je i v Senátu. „Už na to přišla řeč, ale zatím nemáme žádného kandidáta. Senát je v trošku paralizované formě. Končí mandát senátorům, kteří nebyli zvoleni, a do 2. listopadu, kdy budeme mít schůzi, nemají senátoři, kteří byli zvoleni, možnost vykonávat mandát. Poté, co bude Senát ustaven, se do toho hned pustíme,“ řekla Seznam Zprávám senátorka Jitka Seitlová (KDU-ČSL).

Jak už zaznělo, v  lednu skončí mandát dalším třem členům vedení úřadu. Jde konkrétně o Jiřího Navrátila, Tomáše Hudečka a Františka Siveru, který je pověřen koordinací kontrol volby prezidenta. Pokud by byla politická vůle, ve funkci by rád pokračoval.

„Pokud bych byl jedním z těch, kteří budou navrženi a úspěšně projdou procesem volby a jmenováním, budu rád pokračovat v dohledu nad hospodařením politických stran a hnutí,“ napsal ve vyjádření pro Seznam Zprávy.

Podle Sivery volba nového vedení do kontroly prezidentských kandidátů nezasáhne. „Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí v této chvíli standardně shromažďuje informace, aby je mohl kdokoliv využít po odevzdání zpráv kandidáty. Z mého pohledu by případná obměna na výkon dohledu neměla mít žádný vliv.“

V březnu skončí mandát čtvrtému členovi vedení úřadu – Janu Outlému.

Reklama

Doporučované