Hlavní obsah

Kdo jsou sponzoři prezidentských kandidátů? Nejvíce jich má Pavel

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Kandidát na prezidenta Petr Pavel.

Reklama

Nejvyšší příspěvky od dárců zatím vybral na prezidentskou kampaň Petr Pavel. Vyplývá to z údajů na jeho transparentním účtu, který Seznam Zprávy prostudovaly. Mezi nejštědřejší dárce patří podnikatelé.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Prezidentští kandidáti vybrali na svých veřejných účtech už desítky milionů korun. Nejvíce je využívají na reklamu na sociálních sítích, reklamní předměty nebo jimi pokrývají náklady spojené se sběrem podpisů.

První kolo prezidentských voleb totiž začne přesně za 100 dní – 13. ledna 2023.

Nejvíc má Petr Pavel

Na účtu Petra Pavla jsou částky evidované od července letošního roku. K začátku října mu přišlo více než 16 milionů korun. Kromě drobných dárců, kteří poslali tisíce korun, se našli i podnikatelé, kteří poslali vysoké sumy.

Jeden a půl milionu korun Pavlovi poslal například Martin Vohánka – zakladatel a CEO firmy Eurowag. Martin Hájek, partner a co-CEO ve společnosti Livesport, Pavlovi poslal jeden milion korun. Pět set tisíc korun mu poslali zakladatel internetového obchodu Mall.cz Ondřej Fryc nebo spolumajitel softwarové společnosti Y Soft Václav Muchna.

Více než 9 milionů korun Pavel utratil například za výrobu tiskovin, sběr podpisů, plakáty, marketing nebo reklamu na sociálních sítích. Pavel plánuje využít celý čtyřicetimilionový limit na prezidentskou kampaň

„Pokud se podaří sehnat dostatek darů, plánujeme využít celý limit na volební kampaň, tedy 40 milionů korun pro první kolo a 10 pro druhé. Kampaň je hrazená z darů od podporovatelů, kteří jsou uvedení na transparentním účtu. Od jednoho podnikatele přijmu maximálně 3 miliony korun, abych zůstal nezávislý,“ napsal Pavel ve vyjádření pro Seznam Zprávy.

Pavel také doplnil, že má řadu kritérií, od jakých firem nebo lidí dary přijímat nechce, jde například o podniky obchodující se státem.

Jak by dopadly prezidentské volby?

Někdejší rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová vybrala na transparentním účtu zatím necelých šest milionů korun. Nejvíce peněz – 2 miliony – dostala od firmy Inexad, která provozuje třeba pobočku hračkářství Hamley's v Praze nebo několik obchodů s módou.

„Celou firmu mi vedou ženy, takže jsme chtěli podpořit ženskou kandidátku. Ve světě je to trendem,“ vysvětlil jednatel firmy Pavel Čmelík. Půl milionu dostala Nerudová od podnikatelky Alexandry Kaly, zakladatelky sítě obchodů Profimed. Zatím utratila bývalá rektorka více než dva miliony korun.

Stejně jako Pavel i Nerudová počítá s tím, že využije zákonný limit na kampaň. „Ano, protože druhé kolo bude hodně o televizních debatách, na které se moc těším,“ napsala v SMS zprávě Nerudová pro Seznam Zprávy.

Svůj transparentní účet má už i senátor Pavel Fischer, který oficiálně potvrdil zájem o kandidaturu tento týden v pondělí. Na účtu měl k 4. říjnu více než dvě stě tisíc korun. Největší částku - 200 tisíc - poslal Ladislav Faktor, hudebník, podnikatel a zakladatel Rádia Faktor, který je rovněž senátorem. Žádné výdaje na účtu zatím nejsou.

Příjmy prezidentských kandidátů

Petr Pavel - 16 000 000 +

Danuše Nerudová - 5 000 000 +

Pavel Fischer - 200 000 +

Karel Janeček - 13 000 000 +

Alena Vitásková - 900 000 +

Tomáš Zima - 1 500 000 +

Josef Skála - 200 000 +

Zdroj: transparentní účty kandidátů ke 4. 10. 2022

Podnikatel, miliardář a matematik Karel Janeček si na účet dosud poslal více než 13 milionů korun a použil z nich už většinu.

Bývalá šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková doposud nasbírala kolem 900 tisíc korun, více než polovinu z těchto peněz už využila. Jejími dárci jsou hlavně firmy spojené s energetikou, například Gazoprojekt Czech, Elgas nebo Gascontrol.

Speciální debaty podcastu Ptám se já

Moderátorky Marie Bastlová a Veronika Sedláčková se během letošního roku ptaly na zajímavá témata dnes už oficiálních prezidentských kandidátů. Poslechněte si, co zaznělo v debatách v Plzni a Brně.

Bývalý rektor Tomáš Zima na účtu nasbíral zatím milion a půl, 500 tisíc mu poslal podnikatel Jiří Malúš. Většinu peněz už Zima použil na design kampaně, výrobu materiálů nebo public relations.

Odborový předák Josef Středula má na účtu 140 tisíc korun. Většina peněz pochází od spolku Společně pro lidi, padesát tisíc korun si poslal Středula sám.

Komunistický kandidát Josef Skála zejména od menších dárců vybral desetitisíce, část peněz jim ale zaslal zpět kvůli nesplněným formálním záležitostem. Jeho politická strana mu poslala 35 tisíc korun. Na transparentním účtu měl na začátku října 270 tisíc korun.

Hnutí ANO zatím neoznámilo, koho vyšle do boje o Hrad. Místopředseda a exministr Karel Havlíček Seznam Zprávám napsal, že se hnutí k prezidentské volbě vyjádří na konci října. Je ale už předem jasné, že kdyby se nakonec rozhodl kandidovat šéf ANO Andrej Babiš, peníze by pro něj nebyly problém. Podle mnoha žebříčků patří mezi desítku nejbohatších Čechů. Nebyl by tedy závislý na tom, co by mu lidé případně poslali na transparentní účet.

Reklama

Doporučované