Hlavní obsah

Kdo bude další prezident nebo prezidentka? Speciál Ptám se já z Brna

Kdo je tady prezident? Pusťte si celý přenos z brněnské debaty Ptám se já.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Pořad Ptám se já se poprvé nevysílal ze studia v Praze, ale moderátorky Marie Bastlová a Veronika Sedláčková společně s hosty vyrazily mezi posluchače do brněnského Kabinetu Múz se speciálem Kdo je tady prezident.

S ekonomkou Danuší Nerudovou, senátorem Pavlem Fischerem a šéfem Ústavního soudu Pavlem Rychetským debatovaly o budoucí hlavě státu. Kdo by jí měl být? A jaká témata by měla nastolovat?

„O kandidatuře na prezidenta uvažuji, ale se vší pokorou. Nejsme v jednoduché situaci, máme před sebou složitou dobu. Nepotřebujeme prezidenta, který si bude plnit vlastní sny, ale takového, který bude k lidem blízko,“ prozradila Danuše Nerudová, o níž se jako o možné kandidátce v posledních měsících často mluví.

„Václav Havel byl zván do celého světa a teď se podívejte, jakého máme prezidenta dnes, jaká je naše zahraničněpolitická bilance. Je třeba, aby se Česká republika vrátila na mapu světa,“ komentoval senátor Pavel Fischer s tím, že sám se k rozhodnutí kandidovat odhodlává, ale ještě nepřišel pravý čas na oznámení kandidatury.

Šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský přiznal, že není šťastný z toho, kdo dnes na Pražském hradě sedí. A podle něj by měl mít prezident jasný cíl. „Hodnota národa je na prvním místě, poměřitelná tím, jak se dokáže postarat o ty nejslabší. A právě prezident by měl být zastáncem těch slabých,“ apeloval.

Kromě moderátorek Ptám se já se ale hostů ptali i diváci. Jaká témata by měla budoucí hlava státu nastolovat pro mladé? Jak rozkrýt vše, co se za působení Miloše Zemana ve funkci na Pražském hradě dělo? A jak by se mělo Česko pod vedením budoucího prezidenta stavět ke spolupráci se Západem nebo s Maďarskem?

Záznam celého speciálu podcastu Ptám se já z brněnského Kabinetu Múz s názvem Kdo je tady prezident si můžete pustit v úvodním videu. Jednotlivé rozhovory s Danuší Nerudovou, Pavlem FischeremPavlem Rychetským najdete na našem webu i ve všech podcastových aplikacích.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované