Hlavní obsah

„Musí se stanovit nějaká spádovost,“ říká pražský radní pro školství

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

V Praze se nedostalo v prvním kole asi 1,5 tisíce dětí. Na veřejných středních školách je ale asi jen tisíc míst. Pro všechny se tak místo nenajde. Zbytek bude muset zamířit na soukromé nebo církevní školy.

Článek

Hlavní město nemá dost kapacit pro všechny děti hlásící se na střední školy. Absolutně je sice míst dost, ale jen díky soukromým a církevním školám. Bezplatné střední vzdělání tak pro všechny současné deváťáky v Praze není.

Ukázalo se to poté, co střední školy v hlavním městě vyhlásily druhé kolo. Podle Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) se na žádnou školu nedostalo zhruba 1,5 tisíce deváťáků v Praze, volných míst na veřejných školách je ale asi jen tisícovka. V žádném jiném kraji to zároveň není takový problém jako právě v hlavním městě.

Pražský radní pro školství Antonín Klecanda (STAN) v rozhovoru pro Seznam Zprávy vysvětluje, co s tím chce hlavní město dělat.

Jak to tedy vypadá ve druhém kole přijímaček v Praze? Kolik je volných míst?

Máme celkem 3200 volných míst, když vezmeme denní studium, tak je to 2200 míst. Pokud se podíváme na rozvržení oborů, tak například na tříletých učebních oborech je 400 míst, potom je poměrně velké množství učebních oborů s maturitou, středních odborných škol a nakonec gymnázií.

V případě gymnázií je sice otevřených nějakých 800 míst, ale naprostá většina jich je soukromých. Pouze asi 140 míst otevírají gymnázia, která jsou zřízena hlavním městem Prahou.

Kolik míst je ve druhém kole na veřejných školách?

Pokud vezmeme jen školy zřízené hlavním městem Prahou, tak je to zhruba 1000 míst.

Podle dat MŠMT se ale nedostalo v prvním kole na žádnou školu asi 1500 deváťáků s trvalým bydlištěm v Praze. Takže všichni se ani nemohou dostat na veřejnou školu…

Je to tak, jak říkáte.

To je ale přece celkem problém, ne?

Podle mě to problém je. Musí se stanovit nějaká spádovost. My jsme totiž v prvním kole nabízeli celkově 18 500 míst, mezi 14,5 a 15 tisíci zřizujeme jako hlavní město. Jestliže máme v Praze 12,5 tisíce deváťáků, tak by všichni byli pokrytí. Jenže se k nám hlásí děti z ostatních krajů a pak nezbývá v dalších kolech na žáky z Prahy.

Chápu, kam míříte. Na druhou stranu to moc nepomůže dětem, které se ani ve druhém kole nedostanou na veřejnou školu. Jak to chcete řešit?

Nevíme, kolik žáků chce jít na jinou než veřejnou školu. Máme poměrně zajímavá místa na církevních školách a ty také třeba nejsou placené nebo stanovují jen symbolické poplatky.

Uvidíme ale po druhém kole. Netroufám si říct, jak to dopadne. Nevíme, kolik dětí se do Prahy přihlásí zase z ostatních krajů. I když budeme iniciovat navýšení míst, tak nikdy neznáme konečný počet. Můžeme na některých školách změnit odbornou učebnu na kmenovou, jenže se akorát může stát, že přijdou přihlášky z ostatních krajů, a zase to nebude stačit.

Jak najít dětem školu

Loni Středočeský kraj nabízel, že pomůže s hledáním maturitního oboru pro děti, které měly více než 80 nebo 60 bodů u jednotné přijímací zkoušky a nedostaly se na gymnázium, respektive střední s maturitou. Nezvažujete také nějaké takové individuální řešení?

Mně se ta myšlenka líbila už loni, akorát nejde provést legislativně. Když máme teď dívku, která se s 90 body nedostala nikam v prvním kole, ve druhém kole se přihlásí na gymnázia a opět neuspěje, tak já nemohu říct, že máme najednou na nějakém gymnáziu jedno volné místo a vezmeme ji tam. Ale souhlasím, že by ve třetím kole měla být třeba možnost umístit nepřijaté děti na školy, které ještě nějaké kapacity mají. Ale legislativa to zatím neumožňuje.

Znění ostrých testů a výsledky přijímaček 2024

Společnost Cermat postupně zveřejnila zadání testů z češtiny a matematiky a také správná řešení k jednotlivým termínům zkoušky. Odkazy vedou na stránky tohoto centra.

Čtyřleté obory a nástavbová studia

Šestileté obory

Osmileté obory

Řešíte přijímací řízení nějakým způsobem se Středočeským krajem, protože data z MŠMT ukázala, že třetina přijatých na pražské školy je ze středních Čech?

Řešíme to jak s ministerstvem, tak se Středočeským krajem, ale žádný výsledek zatím nemáme. Jednání budou pokračovat v pátek.

Jak to vypadá s výstavbou škol nebo novými prostorami pro střední školy? Mluvilo se o plánech nových gymnázií na každém konci Prahy.

Přistavuje se už Gymnázium Na Zatlance. Běží stavba na Praze 5, kde jsme průmyslovce dali ještě jednu budovu. Každým dnem by se mělo kopnout do země v Újezdu u Průhonic, kde chceme gymnázium. V Šeberově, kde stavíme základní školu, jsme se rozhodli, že zde bude i gymnázium. Projekt v Březiněvsi už má stavební povolení a několik dalších projektů máme rozjetých.

Doporučované