Hlavní obsah

Přijímačky na střední školy jsou v plném proudu. Výsledky budou známé v půlce května

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Na test z českého jazyka a literatury mají žáci 60 minut, na matematiku 70 minut.

Reklama

V pátek 12. dubna 2024 ráno začaly jednotné přijímací zkoušky na gymnázia a další střední školy s maturitou. Zorientujte se, kdy jsou termíny, na kterou školu jít dělat zkoušky a kdy budou známé výsledky.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pravidla a letošní změny

Jednotnou přijímací zkoušku na maturitní obory tvoří dva písemné testy, jeden z matematiky a druhý z českého jazyka a literatury. Uchazeči ji skládají na školách, na které si do 21. února 2024 podali přihlášku, letos poprvé v online systému DiPSy. Ten provozuje organizace Cermat neboli Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání, které se stará rovněž o vyhodnocení jednotných testů.

Znění ostrých testů z přijímaček 2024

Společnost Cermat postupně zveřejňuje zadání testů z češtiny a matematiky k jednotlivým termínům zkoušky. Odkazy vedou na stránky tohoto centra.

Čtyřleté obory a nástavbová studia

Šestileté obory

Osmileté obory

Uchazeči se mohli hlásit na jednu až tři školy či obory, oproti dvěma v minulých letech. A k tomu navíc na dvě školy s talentovými zkouškami, celkem tedy na pět. Jednotné přijímací zkoušky mohou skládat vždy ve dvou termínech, a to i když se hlásí na tři školy nebo třeba jen na jednu.

Změny v roce 2024 v kostce

  • Přihlášky a komunikace mezi uchazeči a školami probíhají elektronicky v online systému DiPSy.
  • Žáci se mohli přihlásit až na pět škol či oborů – na tři s běžnými přijímačkami a k tomu na dvě s talentovými zkouškami.
  • V přihlášce si žáci seřadili školy podle své priority.
  • I v případě přihlášky na jednu školu či obor žák může skládat jednotnou zkoušku dvakrát.
  • Místo, kde a ve kterém termínu žák skládá jednotnou zkoušku, se určuje automaticky.
  • Po vyhodnocení testů a dalších bodů úspěšné uchazeče na školy přiřadí algoritmus Cermatu – podle kapacity škol, priorit žáka a jeho úspěšnosti. Jeden žák tak nemůže být přijat na dvě školy najednou.
  • Na školy, kam je žák přijat, není nutné doručit zápisový lístek jako v minulých letech.
  • Odvolání se podává jen v případě pochybností v bodovém ohodnocení nebo administrativní chybě.
  • Ve druhém kole se už znovu nepíšou jednotné testy, přihlíží se k výsledkům z prvního kola. Žák, který se prvního kola neúčastnil, se ve druhém může hlásit jen na nematuritní obory.

Nelze si volně vybrat, na kterou školu kdy jít skládat zkoušku. Datum určí systém centra Cermat a o jejich místě konání se uchazeč dozví v pozvánkách, které dostal nejpozději 14 dní před konáním zkoušek do systému DiPSy.

„Systém zohledňoval místo bydliště v rádiu 30 kilometrů. Také kapacitu škol, kterou ředitelé nahlásili do systému. A také školní kolo přijímacího řízení, pokud je škola vypsala. V žádném případě nehrála roli prioritizace škol,“ vysvětluje mluvčí centra Cermat Jana Patáková.

Zprávy o konání zkoušek v konkrétním čase a termínu pro jednotlivého žáka jsou obvykle nadepsány „Pozvánka“. Možné jsou i případy, kdy bude žák v obou termínech dělat zkoušky na stejné škole.

Místo konání zkoušky ani letos nemá vliv na to, na kterou školu bude uchazeč spíše přijat. Výsledky testů z obou termínů se zaznamenají do jednotného systému a ten pak bude pracovat jen s tím lepším ze dvou pokusů, zvlášť pro matematiku i češtinu.

Kdy se konají přijímací zkoušky - první kolo

Přijímací zkoušky na čtyřleté obory a obory nástavbového studia:

  • první řádný termín v pátek 12. dubna 2024,
  • druhý řádný termín v pondělí 15. dubna 2024.

Přijímací zkoušky na šestiletá a osmiletá gymnázia:

  • první řádný termín v úterý 16. dubna 2024,
  • druhý řádný termín ve středu 17. dubna 2024.

Kdy jsou náhradní termíny testů

Žáci, kteří se z vážných, obvykle zdravotních důvodů nemohli dostavit na řádný termín zkoušky a do tří dnů se omluvili řediteli školy, na níž měli zkoušku vykonat, mohou využít náhradní termíny. Jednotná přijímací zkouška v náhradním termínu se u všech výše zmíněných oborů koná:

  • první termín v pondělí 29. dubna 2024,
  • druhý termín v úterý 30. dubna 2024.

Zdroj: Cermat, prihlaskynastredni.cz

Když se žák rozhodne, že na jeden z vypsaných termínů nenastoupí, a není to omluvitelný důvod s možností náhradního termínu, pouze přijde o jeden z pokusů. „Ze slušnosti by měl dát škole vědět, že nedorazí, ale není to povinnost. Pokud nedorazí, bude se mu počítat jen výsledek z jedné zkoušky,“ upřesňuje Jana Patáková.

Kdy budou známé výsledky a řešení

Jednotné zkoušky centrálně vyhodnocuje organizace Cermat. Výsledky budou zveřejněny 15. května 2024, a to prostřednictvím jednotlivých škol a také systému DiPSy.

Budou v nich už zohledněny i výsledky školních částí přijímacích zkoušek, které se s výjimkou těch talentových konají v termínech mezi 15. březnem a 23. dubnem 2024.

Body, vysvědčení a co dalšího rozhoduje o přijetí

Maximální možný počet bodů, kterého lze dosáhnout v každém z jednotných testů z matematiky nebo českého jazyka a literatury, je 50. Minimální bodová hranice pro přijetí není jednotně stanovená, školy si ji však mohou samy určit. Když je o školu velký zájem, o přijetí žáků obvykle rozhoduje pořadí podle bodového zisku.

Výsledky jednotných testů většinou nejsou jediným kritériem pro přijetí. Řada ústavů vypisuje i školní část přijímacích zkoušek a body žáci dostávají i za prospěch na vysvědčení, úspěšnou účast v soutěžích a olympiádách nebo za jazykové certifikáty. U gymnázií se sportovní přípravou je součástí přijímacího řízení také talentová zkouška konaná v lednu či únoru.

Algoritmus pro rozřazení žáků na školy

  • O finálním rozřazení úspěšných žáků na jednotlivé školy rozhoduje počítačový algoritmus centra Cermat.
  • Každá škola sestaví pořadí žáků dle výsledků ve zkouškách a vloží ho do systému, spolu s počtem volných míst. Pak se vyhodnotí priority uchazečů.
  • Nejprve dá systém na každé škole přednost žákům, jejichž výsledky jsou „nad čarou“ přijetí a zároveň ji měli v prioritách na prvním místě. Budou přijatí jen zde a ze seznamů dalších dvou škol je systém vyřadí. Tím se u těchto škol vytvoří volná místa pro následující žáky v pořadí – čára v seznamu se posune níže.
  • Pokud žák neuspěje na škole se svou prioritou 1, ale na té s prioritou 2, bude přijatý zde a vypadne ze seznamu školy s prioritou 3.
  • Na některých školách se tak mohou uvolnit i místa pro žáky, kteří si u nich určili vyšší prioritu, ale měli zde o něco horší výsledky v přijímacích zkouškách – na začátku procesu byli „pod čarou“ přijetí.
  • Algoritmus výsledky dál optimalizuje tak, aby každý žák s dobrými výsledky byl přijat na tu školu, kterou má ve svých prioritách co nejvýše, s ohledem na dosažené výsledky.

Jak funguje odvolání

Když se žák nedostane na seznam přijatých a škola ho informuje o nepřijetí, do tří pracovních dnů lze písemně podat odvolání. Školy na to často mívají na svých stránkách i vzor ke stažení. „Odvolání má smysl podávat, pokud máte pochybnosti o bodovém ohodnocení nebo chybě ve spisovém řízení. Rozhodně ne z důvodu nepřijetí z kapacitních důvodů, jak tomu bylo dosud,“ vysvětluje mluvčí Cermatu Jana Patáková.

Co je druhé kolo a kdy se koná

Když se střední škole po prvním kole zkoušek nepodaří naplnit kapacitu, může vyhlásit druhé kolo. Informace o tom vyvěšují jednotlivé školy, jejich kompletní seznam zveřejní Cermat v systému DiPSy, a to 20. května 2024.

Druhé kolo slouží jen pro uchazeče, které žádná škola v prvním kole nepřijala, vzdali se přijetí nebo se v prvním kole na žádnou školu nehlásili. Ti, kteří se v prvním kole nikam nehlásili, v tom druhém už nemohou podat přihlášku na maturitní obor.

Do druhého kola se uchazeči mohou hlásit v systému DiPSy, a to do 24. května 2024. Opět si mohou vybrat až tři obory a seřadí je podle priorit. Ve druhém kole se už znovu neskládá jednotná přijímací zkouška, školy přihlížejí k výsledkům testů z prvního kola. U nematuritních oborů si sestavují přijímací zkoušky vzdělávací ústavy samy.

Termíny, kdy se bude konat druhé kolo

  • Talentové a školní přijímací zkoušky ve druhém kole budou školy pořádat v termínech od 8. do 12. června 2024.
  • Výsledky zveřejní ředitelé škol 21. června 2024.

Zdroj: Cermat, prihlaskynastredni.cz

Mají-li některé školy volná místa i po druhém kole, mohou vypsat třetí či další kola přijímacích zkoušek. Ta už se neřídí ani nevyhodnocují centrálně. „Třetí kolo je plně v režii ředitelů škol,“ říká Jana Patáková.

Kterých oborů se jednotná zkouška netýká

Jednotnou přijímací zkoušku neskládají uchazeči na dvouleté obory profesního typu, zakončené závěrečnou zkouškou namísto maturity. Netýká se ani výučních oborů, zkráceného studia a také oborů z oblasti umění a užitého umění. Tyto školy mohou mít vlastní způsob přijímání nebo talentové zkoušky.

Kdy se budou podávat přihlášky na další rok

Přihlášky na obory s talentovými zkouškami se obvykle podávají do 30. listopadu, na ostatní obory nyní do 20. února. Talentové zkoušky se konají během ledna a února.

Znění ostrých testů a výsledky z přijímaček 2023

Společnost Cermat v roce 2023 zveřejnila zadání testů z češtiny a matematiky k jednotlivým termínům zkoušky v tomto roce a také výsledky – oficiální klíče správných řešení.

Mohou posloužit i k procvičení na zkoušky v dalších letech. Odkazy vedou na stránku společnosti Cermat, kde je k dispozici více dalších testů z minulých let.

Čtyřleté obory a nástavbová studia

Šestileté obory

Osmileté obory

Reklama

Doporučované