Hlavní obsah

Extra zápisy pro Ukrajince už letos být nesmí. Problémem zůstává segregace

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Dosud mohly školy uspořádat pro uprchlíky z Ukrajiny zvláštní zápis. Letos poprvé se všechny děti potkají u toho běžného. V některých městech ale zůstanou segregované školy, ačkoliv to zákon už nedovoluje.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pět tisíc dětí z Ukrajiny se bude během dubna hlásit u zápisu do základních škol. Vůbec poprvé od ruské agrese na Ukrajině a následné uprchlické vlně nebudou smět školy pořádat zvláštní zápis.

Loni ještě obce a školy takovou možnost měly, letos už jim ji zákon nedává. Nastane tak běžná situace jako v případě všech cizinců, kteří se do Česka přestěhují a jejich děti tady nastupují na základku.

V naprosté většině obcí a škol žádnou změnu nepocítí. Děti se zkrátka zapíšou a odpadne administrativa s dalším zápisem. Pár měst v Česku je už ale se školami teď daleko za hranou kapacity. Je za tím také nečekané navýšení počtu dětí během uprchlické krize.

„Máme naprostou většinu základních škol na plné kapacitě. Je jasné, že to určitá komplikace bude. Je dost možné, že na některé ze škol se bude muset losovat,“ předpokládá mladoboleslavský náměstek primátora Daniel Marek (STAN).

Ročně tady přijímají 550 dětí, během zápisu očekávají, že Ukrajinců bude pod 10 procent. Pro Mladou Boleslav to ale není zas něco úplně nového. Obec zcela propojená s automobilovým průmyslem dlouhodobě jen těžko plánuje demografický vývoj, protože stačí malá změna v zaměstnanosti a výrazně se mění počty dětí, které v obci žijí a navštěvují školy.

„Nějak se s tím ale popasujeme. Je však jasné, že v prvních třídách nebude 20 nebo 21 dětí, jak bychom tomu byli rádi,“ dodává Marek.

Na hraně jsou i v Mariánských Lázních, kde by ale kapacitně měli vyjít, pokud se do začátku příštího školního roku výrazně nezvedne počet cizinců.

„I v okolí ale máme obce, které nemají základní školu, a děti k nám většinou docházely,“ vysvětluje ještě další neznámou druhý místostarosta Mariánských Lázní Miloslav Pelc (Změna pro ML).

Co přináší novela lex Ukrajina

  • Novela umožňuje cizincům prodloužení dočasné ochrany do 31. 3. 2025, prodlužuje platnost většiny pravidel obsažených v lex Ukrajina pro oblast regionálního školství až do 31. 8. 2025.
  • V aktuálním školním roce 2023/24 již nebude možné konat tzv. zvláštní zápis pro cizince s dočasnou ochranou. Zápisy do mateřských a základních škol pro školní rok 2024/2025 budou pro všechny děti a žáky probíhat ve standardních termínech a standardním způsobem.
  • V příštím školním roce 2024/25 bude mít novela dopad zejména v těchto oblastech:
    • možnost upravit pro cizince s dočasnou ochranou obsah vzdělávání tak, že nemusí být v souladu se školním vzdělávacím programem nebo akreditovaným vzdělávacím programem, zůstane zachována pouze pro cizince požívající dočasné ochrany po dobu kratší než 12 měsíců;
    • zrušuje se možnost vytvářet tzv. segregované třídy a oddělení složené pouze z ukrajinských dětí, žáků nebo studentů;
    • možnost přijetí do probíhajícího 1. ročníku střední školy jako do vyššího ročníku zůstane zachována pouze pro cizince požívající dočasné ochrany po dobu kratší než 12 měsíců;
    • zrušuje se možnost výjimky z požadavku znalosti českého jazyka pro pedagogické pracovníky.
  • Od září 2024 již nebude pokračovat finanční podpora ukrajinských asistentů pedagoga.

Zdroj: MŠMT

Podle Ministerstva školství to nebude tak velký problém, protože ta největší uprchlická vlna už přešla. I proto došlo k úpravě nejnovějšího Lex Ukrajina. To je soubor zákonů a nařízení, které od roku 2022 upravují status ukrajinských uprchlíků v Česku.

„Počet nově příchozích uprchlíků z Ukrajiny se výrazně zpomalil, není už tedy důvod pro specifický přístup k dětem z Ukrajiny, který by byl odlišný od přístupu k jiným cizincům. ‚Ukrajinský zápis‘ bylo mimořádné opatření, které reagovalo na masivní vlnu migrace v roce 2022. V roce 2023 už byl ‚ukrajinský zápis‘ pouze možností,“ popisuje mluvčí Ministerstva školství Tereza Fojtová.

Zákaz? Těžko dodržet

Druhou velmi zásadní změnou pro příští školní rok je ale zákaz segregovaných tříd a škol. Stát tak už nechce, aby v Česku zůstávaly ukrajinské děti oddělené při výuce od těch českých.

Ne všude to ale půjde, protože kapacity zkrátka nejsou. Například Mladá Boleslav ví už teď, že i nadále bude muset v rozporu se zákonem provozovat samostatnou ukrajinskou školu.

„Jednáme o tom s Ministerstvem školství, kterému to vadí. Ale nám to samozřejmě také vadí, jen prostě nemůžeme jednoduše děti někam přemístit. Tlačíme na Ministerstvo školství, aby to pochopilo, a zároveň jsme měli třeba přednost v rámci dotačních možností na výstavbu nové školy,“ plánuje Marek.

Děti se v takových školách učí podle českých osnov, na druhou stranu není to pro jejich integraci to nejlepší – zůstávat čistě v ukrajinské skupině.

„Pořád držíme ve vyšších ročnících ukrajinské třídy, protože naše školy to kapacitně nedají. Jednáme s Ministerstvem školství o výjimce,“ dodává také za Mariánské Lázně místostarosta Pelc, že integrovat od příštího školního roku všechny ukrajinské děti patrně stále nepůjde.

Ministerstvo školství očekává, že letos k zápisu přijde zhruba pět tisíc ukrajinských dětí. Z toho by mělo být přibližně čtyři tisíce azylantů a tisícovka dětí s trvalým pobytem.

Reklama

Doporučované