Hlavní obsah

Falešná zpráva o mobilizaci oklamala příjemce nadvakrát, zjistila policie

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Dva kandidáti na prezidenta Petr Pavel a Andrej Babiš

Reklama

Minulý týden se začala šířit zpráva očerňující kandidáta Petra Pavla. Měla podobu SMS zprávy, ale policie se po týdnu vyšetřování kloní k tomu, že vůbec nebyla poslána přes síť mobilních telefonů.

Článek

Policisté pokročili v prověřování případu z dezinformační kampaně před druhým kolem přímé volby prezidenta republiky.

Týká se zprávy, která se minulý týden masivně šířila po sociálních sítích a očerňovala kandidáta Petra Pavla. Uvádělo se v ní, že příjemce se má dostavit na pobočku české armády, kde dostane výzbroj pro mobilizaci na Ukrajině.

Ačkoli zpráva měla podobu textové zprávy doručené na mobilní telefon, podle nového zjištění policistů z Národní centrály proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě byla s největší pravděpodobností takto vytvořena účelově, aby oklamala příjemce. Ve skutečnosti podle policie nebyla v mobilní síti vůbec odeslána. Někdo vytvořil jen obrázek, který ukazoval displej telefonu s obdrženou SMS zprávou.

„Vše nasvědčuje tomu, že byla záměrně vytvořena s cílem manipulovat s uživateli sociálních sítí,“ uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. Upozornil však také na to, že prověřování ještě ukončeno nebylo a že zjištění policie nemusí být konečné.

Autor dezinformace jménem Petra Pavla děkuje za hlas v prezidentských volbách. „Poprosím Vás, abyste se dostavil na nebližší pobočku AČR (Armády ČR), kde budete vybaven potřebnou zbrojí pro mobilizaci na Ukrajině,“ píše se ve falešné zprávě.

Případem se policisté začali zabývat od minulé středy, kdy se zpráva objevila na sociálních sítích. V této souvislosti vyzvali také lidi, kteří zprávu dostali, aby se na ně obrátili.

Několik lidí se přihlásilo, avšak policie nezjistila, že by někomu SMS zpráva přišla na mobilní telefon. „Dosud se nám nepodařilo zjistit jedinou osobu, která by skutečně SMS obdržela,“ doplnil Moravčík.

Informaci, že by někdo zmíněnou zprávu dostal, neměli ani mobilní operátoři.

Reklama

Doporučované