Hlavní obsah

Fiala: Česko je na hraně počtu uprchlíků, který je bez problémů schopno zvládat

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Premiér Petr Fiala uvedl, že Česko má největší počet registrovaných běženců na počet obyvatel.

Reklama

Česká republika je na samé hranici počtu uprchlíků, který je bez větších problémů schopna absorbovat. Do Česka za tři týdny ruské invaze přišlo 270 000 válečných utečenců z Ukrajiny.

Článek

Na tiskové konferenci po mimořádném jednání tripartity to dnes řekl premiér Petr Fiala (ODS). Podle něj Česká republika patří k zemím, jež zvládají příliv příchozích nejlépe.

„V současné době je v České republice 270 000 lidí, kteří utekli před válečným konfliktem. Musíme si přiznat, že jsme na samé hranici toho, co dokážeme bez větších problémů absorbovat,“ řekl předseda vlády. Podle něj ČR musí pokračovat v krocích, které pomohou další případné vysoké počty příchozích zvládnout. Zmínil připravované změny zákonů, jež upravují víza, zabezpečení, vzdělávání či zaměstnávání uprchlíků. Vláda se shodla také na příspěvcích na ubytování, ministerstvo pro místní rozvoj chystá dotace pro obce na pořízení a rekonstrukce bytů.

Podle dřívějších modelů z minulých migračních vln ČR mohla přijmout takový počet uprchlíků, který odpovídá dvěma procentům obyvatel. Je to něco přes 200 000 lidí. Fiala uvedl, že ČR patří k cílovým zemím příchozích a také ke státům, které migrační vlnu zvládají nejlépe. Dodal, že Česko má největší počet registrovaných na počet obyvatel. Ministerstvo vnitra vydalo dosud kolem 180 000 víz ke strpění.

Více než polovinu příchozích tvoří děti, čtyři pětiny dospělých jsou ženy. Řada mužů, kteří pracovali v ČR, se naopak vrátila do vlasti bojovat. Mnohé firmy rodinám svých ukrajinských zaměstnanců poskytují podporu. Zaměstnavatelé nabízejí volná místa. Uprchlíci s vízem ke strpění budou mít po přijetí projednávaného zákona volný přístup na český trh práce, pracovní povolení nebudou potřebovat. Podle expertů na integraci by Česko mělo využít vzdělání a kvalifikaci příchozích.

Reklama

Doporučované