Hlavní obsah

Filip se omluvil Fajtovi za výrok o dluzích

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Vojtěch Filip v roce 2020, tehdy ještě jako předseda KSČM.

Reklama

Bývalý předseda KSČM Vojtěch Filip se v únoru omluvil někdejšímu řediteli Národní galerie Praha Jiřímu Fajtovi za svůj výrok z roku 2019, že v institucích, ve kterých působil, vytvořil nekryté dluhy za desítky milionů korun.

Článek

Muži uzavřeli smír, který pravomocně schválil Městský soud v Praze. Uvedla to dnes Česká televize (ČT). Muži se soudili také kvůli Filipovu výroku, že Fajt jako šéf galerie uzavřel smlouvu sám se sebou. V tomto případě odvolací soud v roce 2021 rozhodl, že se Filip omlouvat nemusí. Soud tehdy konstatoval, že je nesporné, že Fajt s galerií smlouvu uzavřel.

„Účastníci shodně prohlašují, že schválením tohoto smíru a zasláním omluvy (…) jsou zcela vypořádána jejich vzájemná práva a povinnosti, která byla předmětem soudního řízení,“ uvedl podle ČT pražský soud ve svém usnesení. Spor tak po téměř čtyřech letech skončil.

Filip v roce 2019 v době, kdy Fajta odvolal exministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) z funkce ředitele NGP, v Haló novinách uvedl, že Fajt uzavřel jako ředitel galerie autorskou smlouvu sám se sebou a vyinkasoval za to více než milion korun. Rovněž napsal, že Fajt v institucích, ve kterých působil, vytvořil nekryté závazky ve výši desítek milionů korun a že si v roce 2014 řekl Komerční bance, sponzorovi galerie, o příspěvek ke svému platu 1,3 milionu korun. Článek následně umístil i na svůj facebookový profil. Fajt následně Filipa za uvedená tvrzení žaloval.

Staněk odvolání Fajta z čela NGP odůvodnil jeho údajnými hospodářskými pochybeními. Fajt obvinění opakovaně odmítal, postavily se za něj desítky ředitelů zahraničních muzeí a tisíce lidí v tuzemské petici. Staněk podal na Fajta dvě trestní oznámení, která policie posléze odložila. Stát se pak prostřednictvím Staňkova nástupce Lubomíra Zaorálka (ČSSD) Fajtovi omluvil.

O omluvu se Fajt soudil také s bývalým prezidentem Václavem Klausem. Důvodem byl výrok, který Klaus pronesl v roce 2019 v pořadu Partie televize Prima, že Pražský hrad po jeho nástupu do funkce v roce 2003 zdědil milionové dluhy, které způsobil Fajt v souvislosti s výstavou na Hradě. V létě 2021 muži uzavřeli smír, který schválil pražský městský soud.

Reklama

Doporučované