Hlavní obsah

Hasiči bojovali celou noc. Na pomoc přijelo speciální čerpadlo i vrtulníky

Foto: Hasičský záchranný sbor ČR

V tuto chvíli zasahuje přibližně stejný počet jednotek jako včera, na místě je přes 400 hasičů.

Reklama

Rozsáhlý požár u Hřenska pokračuje čtvrtým dnem. Zasáhl na 1000 hektarů a stále není pod kontrolou. O aktuální situaci v postižených oblastech mluvila reportérka Seznam Zpráv s mluvčím krajských hasičů Lukášem Marvanem.

Článek

Už čtvrtý den se nedaří zkrotit požár, který zasáhl velkou část Národního parku České Švýcarsko. Na místě zasahuje přes 400 hasičů, další přijíždějí na pomoc.

Skupina sedmi hasičů z Ostravska s sebou přivezla i speciální velkoobjemové čerpadlo a tři kilometry hadic.

To umožní snazší dopravu vody do odlehlejších částí parku. S pomocí čerpadla budou moci hasiči přepravit vodu o objemu až 8000 litrů za minutu.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje, Seznam Zprávy

Moravskoslezští hasiči poslali na pomoc do Hřenska čtyři vozidla a velkoobjemové čerpadlo.

Jak těžká byla noc na dnešek? Změnila se nějak situace v zasažených oblastech?

Podařila se nám dobrá požární obrana v Mezní Louce a ve Vysoké Lípě. Požár teď neohrožuje ani Janov, který nakonec nebyl evakuován. V tuto chvíli zasahuje přibližně stejný počet jednotek jako včera.

Jaká technika je aktuálně na místě?

Budeme mít v akci šest vrtulníků. Dnes dorazil jeden ze Slovenska, letadla z Itálie tady ještě nejsou. Jedno velkokapacitní čerpadlo Somati ještě přijelo z Ostravy.

Co to je za čerpadlo?

Je to velkokapacitní čerpadlo, kterým se dopravuje velké množství vody na úseky, kde ji zrovna potřebujeme. Toto konkrétní přijelo z Ostravy, máme tady ale čtyři další z ostatních krajů.

Jaký bude teď postup hasičů?

Ten je pořád stejný – likvidovat požár. Máme deset úseků, kde se zasahuje ze země, vrtulníky shazují vodu. Voda se i nadále bere z řeky Labe a Kamenice.

Jaký je momentálně největší problém v ohniscích?

Největším problémem zůstává terén, který je prostě neuvěřitelně komplikovaný. Ale jak jsem řekl, docela dobře se nám daří požární obrana.

+40

Reklama

Doporučované