Hlavní obsah

Hledá se nový šéf úřadů práce. Má rozjet zásadní změny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Ольга Гулан

Úřad práce hledá nového generálního ředitele. Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Dosavadního generálního ředitele Viktora Najmona odvolal ministr Marian Jurečka v únoru. Od té doby úřad řídí Karel Trpkoš, který ale v minulosti řekl, že nemá v úmyslu se o post ucházet trvale.

Článek

Ministerstvo práce vypsalo výběrové řízení na nového generálního ředitele Úřadu práce ČR, který má dokončit proměnu instituce na moderní službu občanům.

Zájemci se mohou hlásit do poloviny července, předpokládaný nástup je v září. Funkční období je pak pětileté.

Ministerstvo v oznámení o výběrovém řízení nastínilo i platové podmínky. Základ se pohybuje v rozmezí 39 820 až 59 020 korun. Dále ale může ředitel dostávat řadu osobních odměn: například osobní příplatek do 29 510 korun, stejně tak příplatek za vedení od 26 559 do 32 461 korun.

Základními podmínkami jsou plnoletost, bezúhonnost a svéprávnost, vysokoškolské vzdělání a nutná zdravotní způsobilost.

„Představa je taková, aby ten člověk byl profesionální manažer se zaměřením na transformace. Právě významná transformace nás v následujících měsících a letech čeká. Směřuje k digitalizaci, ale i k efektivitě,“ nastínila profil vhodného kandidáta mluvčí ministerstva Eva Davidová.

Upozornila, že generální ředitel má zejména zodpovědnost za strategii vedení úřadu. „Proto ministerstvu velmi záleží na tom, aby vzešel z řádného výběrového řízení,“ dodala.

Řízením generálního ředitelství je od února pověřen Karel Trpkoš, vrchní ředitel sekce informačních technologií. Ten ale během jara na půdě Poslanecké sněmovny uvedl, že nemá v úmyslu se o post generálního ředitele ucházet trvale.

Konečná pro Najmona

Trpkoš se řízení úřadu chopil poté, co byl odvolán Viktor Najmon, kritizovaný od podzimu ministrem Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) za to, že nezvládá reagovat na výzvy spojené s energetickou a uprchlickou krizí.

Najmon se ale odvolal, což je hlavní důvod, proč mohlo být výběrové řízení vypsáno až nyní.

Nejvyšší státní tajemník se se stížností vypořádal až koncem května. „Přezkoumal zákonnost napadeného rozhodnutí a jeho soulad s právními předpisy, včetně služebního hodnocení, které bylo podkladem pro jeho vydání. Dospěl k závěru, že služební hodnocení obsahuje relevantní podklady odůvodňující snížení jeho bodového hodnocení, respektive dosažení dostačujících výsledků, které jsou podle zákona o státní službě důvodem pro odvolání ze služebního místa představeného,“ řekla Seznam Zprávám Hana Malá z odboru komunikace Ministerstva vnitra, pod které státní tajemník spadá.

Změna v moderní úřad

Úřady práce hrály v uplynulých měsících důležitou roli. Právě přes ně se vláda rozhodla distribuovat finanční pomoc válečným uprchlíkům i českým domácnostem, které jim poskytly azyl.

Stejně tak měli úředníci na starost pomoc českým občanům, kteří kvůli zdražování přestali zvládat poplatit náklady na bydlení – letos v březnu bylo vyplaceno rekordních téměř 260 tisíc příspěvků.

Reálně ovšem lidé zejména na přelomu loňského a letošního roku upozorňovali na to, že čekají měsíce na proplacení dávek a před úřady se tvořily dlouhé fronty.

To vše v situaci, kdy se samy úřady potýkaly s nedostatkem lidí, kteří se navíc cítili podhodnocení.

Karel Trpkoš následně pro Seznam Zprávy pospal, že úřady práce se musí proměnit v moderní instituce.

„Mým úkolem je z pracovníků na úřadech práce vzít banální činnosti, ty bude zpracovávat automat, a nechat jim dostatek času na složité věci. A tímto začít jejich transformaci na někoho, kdo má přiměřené množství času na klienta a je schopen se klientovi věnovat tak, jak od něj klient a zákonodárce očekává,“ nastínil, jaká změna má v letošním roce proběhnout.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme vyjádření mluvčí Ministerstva práce.

Reklama

Doporučované