Hlavní obsah

Bývalý šéf Úřadu práce Najmon neuspěl s odvoláním. Definitivně končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Odvolaný generální ředitel Úřadu práce Viktor Najmon.

Reklama

aktualizováno •

Nejvyšší státní tajemník zamítl stížnost Viktora Najmona a potvrdil tak jeho odvolání ze služebního místa.

Článek

Post generálního ředitele Úřadu práce je po zhruba čtyřech měsících oficiálně neobsazený.

Nejvyšší státní tajemník totiž uzavřel stížnost, kterou mu adresoval v polovině února sesazený Viktor Najmon. Seznam Zprávám to potvrdilo tiskové oddělení Ministerstva vnitra.

„Nejvyšší státní tajemník přezkoumal zákonnost napadeného rozhodnutí a jeho soulad s právními předpisy, včetně služebního hodnocení, které bylo podkladem pro jeho vydání. Dospěl k závěru, že služební hodnocení obsahuje relevantní podklady odůvodňující snížení jeho bodového hodnocení, respektive dosažení dostačujících výsledků, které jsou podle zákona o státní službě důvodem pro odvolání ze služebního místa představeného,“ uvedla Hana Malá z odboru komunikace Ministerstva vnitra.

Nejvyšší státní tajemník tak vydal rozhodnutí, ve kterém stížnost Viktora Najmona zamítl a potvrdil tak jeho odvolání z funkce ředitele Úřadu práce.

Viktor Najmon redakci potrvrdil, že stále považuje odvolání za vykonstruované a bude se dál bránit.

„Rozhodnutí nejvyššího státního tajemníka řeší v současné době moji právníci, ale mohu již nyní uvést, že jej považuji za nezákonné. Například se naprosto nevyrovnalo s argumenty, které jsem ve svém odvolání uvedl. V každém případě mohu ujistit všechny, že se nenechám zastrašit ani nyní, postavím se takové nezákonné zvůli a obrátím se na soud,“ uvedl bývalý generální ředitel.

Na jaře ale redakci popsal, proč se rozhodl využít opravný prostředek. „S odvoláním nesouhlasím, myslím si, že bylo nezákonné,“ řekl a odkázal se na více jak třicetistránkový dokument, v němž podrobně rozebírá své argumenty.

Mimo jiné popisuje, že podle posledního služebního hodnocení bylo vedení MPSV s jeho působením spokojené a že došlo z jeho pohledu k náhlé změně názoru. Uvedl také, že už od září 2022 si ministerstvo zcela přisvojilo pravomoci řízení Úřadu práce a bojkotovalo návrhy na řešení situace ze strany vedení úřadu.

Viktor Najmon byl odvolaný v polovině února poté, co několik měsíců čelil rostoucí kritice od ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) ohledně toho, že jemu svěřený úřad nezvládal krizovou situaci, kdy vypláceli pomoc jak českým občanům v nouzi, tak válečným uprchlíkům.

Ministerstvo práce a sociálních věcí tak může začít s hledáním jeho nástupce. „Výběrové řízení na pozici generálního ředitele se připravuje a bude vyhlášeno v nejbližších dnech. Kritéria pro obsazení tohoto služebního místa jsou dána zákonem o státní službě a služebním předpisem upravujícím požadavky k danému místu,“ sdělila Eva Davidová, mluvčí Ministerstva práce.

Viktor Najmon byl odvolaný v polovině února poté, co několik měsíců čelil rostoucí kritice od ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) ohledně toho, jak jemu svěřený úřad zvládal krizovou situaci, kdy vypláceli pomoc jak českým občanům v nouzi, tak válečným uprchlíkům.

Post generálního ředitele od února dočasně vede Karel Trpkoš, vrchní ředitel Sekce informačních technologií na Ministerstvu práce. Ten už veřejně prohlásil, že se do výběrového řízení nepřihlásí.

Aktualizováno: Do článku jsme doplnili vyjádření Viktora Najmona.

Reklama

Doporučované