Hlavní obsah

„Měl jsem být poskok.“ Bývalý ředitel Úřadu práce se ohradil proti odvolání

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Odvolaný generální ředitel Úřadu práce Viktor Najmon. (Ilustrační snímek.)

Reklama

aktualizováno •

Viktor Najmon, který v únoru opustil post generálního ředitele Úřadu práce, se rozhodl proti ukončení pracovního poměru odvolat. Popisuje, že z jeho pohledu se stal obětí a úřady od září fakticky neřídil on, ale ministerstvo.

Článek

Před čtrnácti dny dostal Viktor Najmon služební hodnocení, na jehož základě byl odvolán z postu generálního ředitele Úřadu práce.

V úterý se proti hodnocení oficiálně ohradil a pro změnu se odvolal on. „Je to opravný prostředek, který jsem včera využil, podal jsem ho prostřednictvím státní tajemnice. S odvoláním nesouhlasím, myslím si, že bylo nezákonné a v odvolání jsem vyjádřil všechny své argumenty,“ řekl Seznam Zprávám a odkázal se na více jak třicetistránkový dokument, kde podrobně rozebírá své argumenty.

Najmon mluví o tom, že další kroky nechce předjímat. „Jenom jsem využil možností, které mi zákon dává,“ reaguje na dotaz, jestli zvažuje případně i další právní kroky.

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) odvolání zdůvodňoval dlouhodobou nespokojeností a tím, že Viktor Najmon nedostatečně reagoval na přetížení úřadů práce.

„Jsme v situaci, kdy potřebujeme management, který bude celou instituci vést ke spokojenosti klientů i zaměstnanců. Na základě těchto skutečností byl pan Viktor Najmon z funkce generálního ředitele odvolán,“ popsal ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Redakce Seznam Zpráv požádala o reakci ministra i k aktuálnímu Najmonovu odvolání proti rozhodnutí. Zatím se nevyjádřil.

Ministerstvo práce ovšem trvá na tom, že odvolání proběhlo v souladu s předpisy. „Jelikož odvolání je dle zákona řádným opravným prostředkem, není nikterak neobvyklé, že pan Najmon tohoto svého práva využil. Stanovisko MPSV se ale nemění: Pan generální ředitel byl odvolán kvůli dlouhodobé nespokojenosti s nejvyšším managementem Úřadu práce,“ uvedla pro Seznam Zpráva Eva Davidová, mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí.

Tlak na absolutní výměnu vedení

Bývalý generální ředitel ve své reakci na odvolání podrobně rozebírá klíčové momenty. Dokument má redakce Seznam Zpráv k dispozici. Mimo jiné popisuje, že podle posledního služebního hodnocení bylo vedení MPSV s jeho působením spokojené a že došlo z jeho pohledu k náhlé změně názoru.

Brání se také tím, že měl vysoké nasazení a neváhal kvůli práci zcela z vlastní iniciativy zrušit i plánovanou dovolenou.

Dále také uvádí, že od září 2022 si ministerstvo zcela přisvojilo pravomoci řízení Úřadu práce a bojkotovalo návrhy na řešení situace ze strany vedení úřadu.

„Od počátku roku 2022 byl vytvářený ze strany ministra Jurečky a jím pověřených osob rozsáhlý tlak na absolutní výměnu vedení. Z počátku nikoliv přímo proti mé osobě, která měla pravděpodobně hrát roli užitečného, pasivního a poslušného poskoka a oběti v případě, že to bude potřeba,“ zmiňuje odvolaný ředitel.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme reakci MPSV.

Reklama

Doporučované