Hlavní obsah

Jurečka odvolal generálního ředitele Úřadu práce Najmona

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Generální ředitel Úřadu práce Viktor Najmon.

Reklama

aktualizováno •

Ministr práce dával v posledních týdnech veřejně najevo, že je nespokojený s tím, jak Viktor Najmon klíčový úřad v době vysoké inflace vede a zvládá problémy spojené s nedostatkem pracovníků a pozdní výplatou dávek.

Článek

Generálního ředitele Úřadu práce Viktora Najmona odvolal v úterý večer ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Úřad práce dočasně povede náměstek ministra pro IT Karel Trpkoš.

Na odvolání došlo po několikaměsíčním období, kdy se ministr netajil nespokojeností s prací vrcholového manažera Najmona.

Ještě začátkem února přitom ministr Jurečka na otázku, jestli se chystá Viktora Najmona odvolat, reagoval, že svoji nespokojenost chce promítnout do služebního ohodnocení.

„Jsme v situaci, kdy potřebujeme management, který bude celou instituci vést ke spokojenosti klientů i zaměstnanců. Na základě těchto skutečností byl pan Viktor Najmon z funkce generálního ředitele odvolán,“ řekl ministr Jurečka,“ popsal ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Už po prosincovém zasedání sociálního výboru v Poslanecké sněmovně, který se věnoval pozdě vypláceným dávkám a situaci na pobočkách Úřadu práce, ministr pro Seznam Zprávy ředitele ostře zkritizoval.

„S přístupem ze strany generálního ředitele rozhodně nejsem spokojený,“ uvedl ministr s tím, že vedení Úřadu práce ČR dlouhodobý problém podcenilo.

„Z mého pohledu pan generální ředitel tuto situaci dlouhodobě adekvátně neřeší, byť jsem s ním vedl mnohá jednání a předkládal jsem mu návrhy na konkrétní kroky, které zatím bohužel nebyly naplněny,“ řekl Jurečka.

Naopak Viktor Najmon se bránil, že si není vědom žádného pochybení a dělá maximum možného. „I přes objektivní překážky, jako je například více než 30procentní nárůst pracovního zatížení nebo nedostatek zkušených zaměstnanců způsobený především nikoli vždy odpovídajícím platovým ohodnocením,“ vypočítal pro Seznam Zprávy Viktor Najmon.

Během loňského roku se dostaly úřady práce pod tlak, kdy musely zvládat vyplácet zcela nové dávky pro válečné uprchlíky a zároveň i pokrývat zvyšující se zájem především o příspěvek na bydlení, tedy dávku, kterou si vláda Petra Fialy vybrala jako hlavní nástroj k pomoci lidem v energetické krizi.

Viktor Najmon byl do funkce generálního ředitele jmenován v listopadu 2020, kdy nahradil Kateřinu Sadílkovou, která aktuálně pracuje jako náměstkyně ministra práce. Před svým jmenováním pracoval od roku 2011 na ředitelství Úřadu práce.

Reklama

Doporučované