Hlavní obsah

Hrad neuspěl s udáním na lékařku. Nešlo o trestný čin, potvrdili žalobci

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Lékařka Džamila Stehlíková.

Reklama

aktualizováno •

Žalobkyně potvrdila závěr policie. Lékařka Džamila Stehlíková se nedopustila trestného činu, když v televizi zpochybňovala chod a fungování Hradu v době, kdy byl prezident Miloš Zeman vážně nemocný.

Článek

Zástupcům Kanceláře prezidenta republiky se nepodařilo zvrátit případ trestního oznámení, které loni podali na lékařku a bývalou ministryni Džamilu Stehlíkovou.

Na policii se vedení prezidentské kanceláře obrátilo kvůli její výrokům proneseným na adresu kancléře Vratislava Mynáře a poradce prezidenta Martina Nejedlého.

Pražští policisté nejdříve rozhodli, že se Stehlíková nedopustila trestného činu, když v České televizi zpochybňovala chod a fungování Hradu v době, kdy byl prezident Miloš Zeman vážně nemocný. A jejich závěr nyní potvrdila také žalobkyně.

„Stížnost byla usnesením státní zástupkyně zamítnuta jako nedůvodná. Postup policejního orgánu byl shledán zákonným a věcně správným,“ uvedl pro Seznam Zprávy obvodní státní zástupce pro Prahu 4 Jan Vychyta.

Případ byl tedy definitivně odložen. „Se závěry paní státní zástupkyně se neztotožňujeme, neboť vytváří nebezpečný alibismus při křivém obvinění na základě nepravdivých informací ve veřejném prostoru,“ uvedl advokát Hradu Marek Nespala.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček ani kancléř Vratislav Mynář zatím na dotazy Seznam Zpráv nereagovali.

Policie a následně i žalobkyně se ve věci konkrétně zabývaly slovy, jež Džamila Stehlíková pronesla loni v březnu v pořadu České televize Máte slovo.

„Strašlivé je to, v jaké absolutní závislosti je pan prezident Zeman na svém okolí. Mynář si ho vodí a teprve minulý rok, kdy byl pan prezident nemocný, jsme viděli, že i když lékaři řekli, že není schopný pracovní činnosti, tak jeho úřad dál fungoval. Nevíme, jestli rozhoduje Zeman, čínská ambasáda, nebo Putin,“ řekla Stehlíková.

Nejbližší okolí prezidenta Miloše Zemana přitom už jeden spor se Stehlíkovou zahájilo. Podalo na ni civilní žalobu, kterou chce Zeman po Stehlíkové vymoci omluvu a jeden milion korun za to, že se na svém blogu i v médiích vyjadřovala o jeho zdraví. Zmínila mimo jiné, že u prezidenta došlo k metabolickému rozvratu kvůli alkoholické jaterní cirhóze.

V tomto případu se zatím konalo jen první jednání, kauzou se má soud znovu zabývat na konci února. A není pravděpodobné, že by už padl rozsudek.

Doplnili jsme vyjádření advokáta Hradu Marka Nespaly.

Reklama

Doporučované