Hlavní obsah

Kauza Slunečnice: Soud obě pečovatelky zprostil viny

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Proces s ošetřovatelkami Monikou H. (na fotce) a Šárkou Š. začal v polovině roku 2022.

Reklama

aktualizováno •

Okresní soud v Ostravě uzavřel případ, týkající se péče o seniory v ostravském domově Slunečnice. Dvě pečovatelky byly zproštěny obžaloby z týrání klientek. Verdikt je nepravomocný.

Článek

V kauze špatného zacházení s klienty ostravského Domova Slunečnice ve středu padl verdikt. Ošetřovatelky Šárka Š. a Monika H. čelily obžalobě, podle níž týraly a ponižovaly nejméně 12 klientek zařízení. Soud je zprostil obžaloby. Rozsudek je nepravomocný, obžaloba si ponechala lhůtu na odvolání.

Soudkyně Gabriela Maria Ožanová při obsáhlém odůvodnění uvedla, že se týráním rozumí zlé nakládání se svěřenou osobou. Vyznačuje se trvalostí. Musí jít o jednání, kdy to poškozená osoba vnímá jako „těžké příkoří.“

„Povinností soudu je rozhodnout o vině bez důvodných pochybností na základě důkazů, které ve svém souhrnu poskytují ucelený obraz o skutku a v pochybnostech vyhodnocovat skutečnosti ve prospěch obžalovaných. V tomto případě existuje taková řada pochybností o tvrzeních usvědčujících svědkyň, že nebylo možné obžalované vinnými shledat,“ odůvodnila.

Zpochybnila svědectví korunní svědkyně Gabriely Lhoťanové a také dalších dvou ošetřovatelek. Podle ní se výpovědi v mnoha případech rozcházely a mohly být ovlivněné i nevraživostí vůči dalším bývalým kolegyním, včetně dvou obviněných.

Soudkyně zdůraznila, že jednání ošetřovatelek nebylo vždy na požadované úrovni. „Hrubé, nekultivované chování do sociálních služeb v žádném případě nepatří. Nicméně podle soudu se ani jedna z obžalovaných nedopustila takového jednání, aby jeho intenzita, závažnost, krutost či časové plnění mohly naplnit skutkovou podstatu trestného činu týrání svěřené osoby,“ sdělila Ožanová.

Státní zástupkyně Jiřina Navrátilová byla přesvědčená o vině obžalovaných, podle ní se dopustily „zločinu týrání svěřené osoby, neboť po delší dobu zle nakládaly s klientkami domova“. Navrhovala jim podmíněný trest se zkušební dobou okolo dvou let, pro každou žádala také peněžitý trest okolo 35 tisíc korun.

Rozhodnutí ji překvapilo. „Měla jsem za to, že důkazy ve spisovém materiálu jsou dostačující a jsou zásadní. Zvážím odvolání. Spisový materiál je obrovský. Odůvodnění soudkyně bylo velmi rozsáhlé, tak chci ještě všechno podrobně prostudovat,“ řekla Navrátilová.

Obhajoba ale trvala na tom, že se týrání klientek nijak neprokázalo. Advokátka Rita Kubicová citovala z výpovědí některých údajně poškozených klientek, které si před policisty vztahy s pečovatelkami pochvalovaly. Postupně vyvracela incidenty, které se měly stát u jednotlivých klientek domova. „Navrhuji, aby soud obě obviněné zprostil obžaloby v plném rozsahu,“ řekla.

„Jsem nevinná“

Obě obžalované rozsudek pro média nekomentovaly. V závěrečných řečech odmítly, že by klientkám ubližovaly. „Přijde mi neuvěřitelné, na čem je postavená obžaloba. Byla jsem tam pro lidi. Co jsem mohla, to jsem pro ně udělala,“ řekla Monika H. se slzami v očích.

„Jsem nevinná. Nic z toho, co je mi kladeno za vinu, jsem neudělala,“ uvedla Šárka Š. Podle ní kauzu vyvolala korunní svědkyně Gabriela Lhoťanová a zmanipulovala také další pracovnice domova.

To však nekoresponduje s obžalobou. „Obviněné se chovaly obzvláště hrubě a necitlivě. Byly si vědomy, že poškozené klientky měly ztíženou možnost se vůči tomu vymezit. Problémy byly vedením domova přehlíženy,“ pokračovala žalobkyně.

Samy obviněné podle ní i před soudem přiznaly pochybení při stravování či osobní hygieně. „Jsou usvědčovány bývalými spolupracovnicemi,“ uvedla státní zástupkyně. „Tyto svědkyně potvrzují, že špatné zacházení s klienty bylo běžné. Nebyly to náhodné situace,“ řekla.

Proces a výpovědi podle žalobkyně potvrdily, že jedna z klientek nešetrným zacházením utrpěla zlomeninu končetiny.

„Vulgarity obou obžalovaných byly běžné. Hygiena se odbývala. Nedodržovalo se polohování pacientů. Zbytky jídla se odhazovaly do míst, kam se umisťovaly špinavé pleny. Klientky někdy nedosáhly na podávané jídlo,“ řekla Navrátilová.

„Zarážející byl i motiv, že obviněné nechtěly zavádět v uvozovkách moresy v péči o klienty, tedy láskyplnou péči, kterou nabízela svědkyně a bývalá pracovnice Gabriela Lhoťanová,“ pokračovala žalobkyně.

Okresní soud případ projednává od roku 2022. Ženy na sklonku života podle obžaloby ve Slunečnici čelily hrubému zacházení. Zazněly desítky svědectví, včetně někdejší ošetřovatelky Gabriely Lhoťanové. Ta na případ prostřednictvím Seznam Zpráv v roce 2019 upozornila. Loni v květnu zemřela.

K verdiktu se pro Seznam Zprávy vyjádřil její manžel. „Dopadlo to, jak se dalo čekat, ale děkuji za čas i snahu, kterou jste tomu věnovali. Věřím, že alespoň něco se v těchto zařízeních změnilo,“ napsal Pavel Lhoťan.

U soudu už dříve zazněly také výpovědi dalších ošetřovatelek. „Pečovatelky se nechovaly eticky. Běžně křičely: Uhni. Posuň se. Zase ses pos**la. Mluvily s klienty jako v kravíně,“ řekla policistům Lenka J., která v zařízení v Ostravě-Porubě dva roky pracovala jako zdravotní sestra.

Ne všichni se však ztotožňovali s obžalobou a výpovědí Lhoťanové. Na podporu dvou obžalovaných do soudní síně pravidelně docházelo okolo pěti jejich kolegyň.

O případu před čtyřmi lety informovaly Seznam Zprávy v sérii reportáží Ve stínu Slunečnice, kde zmapovaly špatné chování pečovatelek. Policie ženy obvinila ve druhé polovině roku 2020.

Šikana seniorů aneb Ve stínu Slunečnice

Příprava a natáčení reportážní série Ve stínu Slunečnice trvaly osm měsíců. Reportéři Jiří Kubík a Nikola Zwrtková a dokumentarista Braňo Pažitka využili pro mapování situace v největším ostravském domově seniorů skrytou kameru a metodu infiltrace. Reportáže byly zveřejněny v listopadu 2019, od té doby případ vyšetřovala policie.

Foto: Seznam Zprávy

Autoři projektu získali v roce 2020 Novinářskou cenu v kategorii nejlepší investigativní reportáž.

1. díl: Stížnost jedné pečovatelky z ostravského domova Slunečnice na chování některých jejích kolegyň ke klientům odstartovala investigativní reportáž, která vznikala v průběhu posledních osmi měsíců.

2. díl: Reportéři se skrytou kamerou zachytili výpovědi klientek největšího domova pro seniory v Moravskoslezském kraji. Vedení domova Slunečnice odmítá komunikovat.

3. díl: Vrchní sestra představuje svůj přístup ke klientům: „Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá.“ Reportáž z prostředí ostravského domova Slunečnice pokračuje konfrontací s jeho vedením.

4. díl: Mnohaměsíční mapování situace v pečovatelském domě v Ostravě pokračuje. Ombudsmanka je případem zděšená. Ředitel ostravského domova Slunečnice Radek Baran uznal, že stížnosti byly důvodné.

5. díl: Po řadě měsíců, kdy jsme mapovali situaci na prvním oddělení největšího domova pro seniory v Moravskoslezském kraji, jsme se vydali za zástupcem zřizovatele, tedy za náměstkem ostravského primátora Pražákem.

Reklama

Doporučované