Hlavní obsah

Inflace dorazila i do Krkonoš. Oběd dvě stovky, na svahu létají tisíce

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Lyžování Čechy i přes zdražování stále láká.

Reklama

Lyžování není levný sport. Teď ho navíc zdražila pandemie a také všeobecný růst cen. Pro mnohé české rodiny už začíná být velkým zásahem do rozpočtu.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

„Na dvě noci nám ubytování vyšlo asi na šest tisíc, lyžování je za 500 korun na dvě hodiny pro jednoho dospělého, to je minimum. Plus jídlo, cesta,“ vypočítává paní Martina, kolik je s manželem Ivanem stál víkend v krkonošském Harrachově. Tentokrát na hory vyrazili bez svých dvou dětí, takže měli o něco nižší náklady. „I tak už mi to přijde hodně drahé,“ dodává Martina.

Víkend v Harrachově je pro ně vzácnost. Na hory ale jezdí každý rok, během jarních prázdnin, ale do méně frekventovaného a menšího střediska. „Jezdíme na stejnou chatu, která je stará, takže levnější. Tam nás to vyjde za pokoj pro čtyřčlennou rodinu také na šest tisíc, ale za týden,“ říká Martina. Doplňuje, že celou chatu ale obsadí jejich kamarádi a jídlo si vaří sami.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Čtyřčlennou rodinu vyjde den lyžování na více než tři tisíce korun.

„Na stejné místo jezdíme každý rok schválně, právě kvůli ceně. Něco takhle dostupného nenajdeme,“ dodává manželský pár, který se právě chystá na sjezdovku.

Zdražení se dotklo víceméně všech českých horských lyžařských areálů. Skipasy stojí průměrně asi o deset procent víc, než v minulosti. Na vině je především loňská „covidová“ sezóna, která kvůli pandemii prakticky skončila dřív, než vůbec začala.

Letos se lyžovat smí a zatím lanovky ani vleky nepostihla žádná povinná uzávěra. Provozovatelé ale u prodeje skipasů musí zkontrolovat u zákazníka doklad o dokončeném očkování nebo prodělaném covidu-19 v uplynulých 180 dnech.

Například v Harrachově pro čtyřčlennou rodinu, kde jsou dva dospělí a dvě děti do 13 let vyjde den sjezdového lyžování na 3 160 korun. Mají tu finančně výhodnější rodinné balíčky, které začínají na dvou lyžovacích dnech, který by rodinu ve stejné sestavě stál 5 050 korun.

V jiných krkonošských oblíbených střediscích, jako je například Pec pod Sněžkou nebo Velká Úpa, jsou ceny skipasů víceméně na stejné úrovni.

Podražilo se, jako všude

Mladý pár Eliška a Honza mají dvě malé děti. Starší syn právě úplně poprvé stojí na lyžích v místní školičce. „Na víkend na horách nás to takhle ve čtyřech vyjde asi na osm tisíc, ubytování a jídlo. Plus jsme tady půjčili lyže a vybavení pro syna a zaplatili jsme lektora,“ prozrazují, na kolik je Krkonoše vyjdou.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Občerstvení s vysokohorskou přirážkou.

„Je to dražší, než bývalo. Vidím to tak na deset procent,“ odhaduje velmi přesně pan Zdeněk, který do Harrachova také vyrazil na víkend i s celou rodinou. „Když člověk chce, musí si to umět zařídit,“ komentuje ale zdražování na horách. „Jídlo podražilo, ale to všude,“ hodnotí Zdeněk další povinnou položku, když chce vzít rodinu z města na hory.

Hned u vleku je restaurace s výhledem na sjezdovku. Je to nejbližší místo, kde se člověk může na chvilku zahřát a občerstvit. V sobotu kolem poledne se tu nedá najít jediné volné místo. Oběd tu stojí kolem 200 korun. Za točené pivo zaplatíte asi 55 korun. Ve venkovním stánku naproti si dáte čaj za 40 korun, plechovku piva za 55 korun.

Na kolik tedy vyjde rodinu víkend na českých horách? Pokud chce do frekventovanějšího místa, jako je Harrachov, zaplatí za dvě noci a dva dny lyžování přibližně 11 tisíc korun. Jídlo a občerstvení vyjde na další tři až pět tisíc korun.

„Plus vybavení, lyže, benzín, pro větší rodiny s dětmi to je potom masakr,“ přidává ještě další položky paní Eva. Na hory jezdí často, protože její sedmiletý syn lyžuje závodně. Sama ale dodává, že si je vědoma toho, že její rodina si lyže může dovolit, mezi svými kamarádkami má ale ty, pro které je i víkend v Harrachově nepředstavitelný zásah do rodinného rozpočtu.

Reklama

Doporučované