Článek
Kvůli umělému prodlužování trvanlivosti masa dánská veterinární správa na konci června dočasně zavřela všechny pobočky fastfoodu KFC v zemi. Několik bývalých zaměstnanců řetězce totiž dánským médiím popsalo, že se v tamních pobočkách na prošlé maso běžně tiskly etikety s novým datem trvanlivosti, aby se suroviny mohly prodávat co nejdéle.
Minulý týden objevila kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v liberecké pobočce KFC téměř devět kilogramů prošlého marinovaného masa. Inspekce kontrolu provedla na popud novináře Jana Tuny, který ve svých reportážích tvrdí, že k podobné praxi jako v dánských pobočkách fastfoodu dochází i v českém KFC.
Tuna ve svých reportážích vychází ze svědectví bývalých zaměstnanců českých poboček KFC, kteří popisují prakticky stejnou metodu „prodlužování trvanlivosti“ surovin, k níž docházelo i v Dánsku. Někdejší pracovníci řetězce v reportáži uvedli, že prodávání prošlého masa je v pobočkách běžná rutina.
Podle Pavla Kopřivy, mluvčího SZPI, kterého oslovily Seznam Zprávy, se inspekce plánuje podněty od bývalých zaměstnanců KFC v Česku zabývat i nadále.
„Zveřejněné informace bereme velmi vážně. Velké množství a hlavně specifičnost informací, které se k nám dostávají z třetí strany, přidávají těmto indiciím na důležitosti. Podle toho k nim také v SZPI přistupujeme,“ uvedl Kopřiva na dotazy redakce Seznam Zpráv.
Zároveň také dodal, že z taktických důvodů orgán nemůže specifikovat, jak plánuje postupovat. Inspekce si ale podle něj musí nejprve všechny indicie sama ověřit. „Můžeme postupovat pouze na základě vlastní kontrolní činnosti. Výpovědi jsou pro nás velice cenné, ale přistupujeme k nim pouze jako k indiciím, a ne jako ke skálopevným důkazům. To nám ani zákon neumožňuje,“ řekl.
„Zdraví a bezpečnost bereme velmi vážně a máme zavedeny přísné kontroly bezpečnosti potravin. Naše restaurace pravidelně procházejí několika úrovněmi kontroly kvality a bezpečnosti,“ uvedla na obhajobu řetězce pro redakci ředitelka trhu KFC Czechia Ivana Dlouhá Makalová. Podle ní prošlé maso objevené SZPI v Liberci nebylo na prodej a šlo pouze o ojedinělý incident.
Podobně KFC odmítá všechna svědectví, která zveřejnil Tuna.
Porušení hygienických i pracovních předpisů?
Někdejší pracovníci KFC v reportážích zmínili i dalších předpisy, které provozovny údajně porušovaly. Zaměstnanci podle svých slov často musí chodit do práce i s nachlazením nebo s chřipkou a nemocní následně manipulují s potravinami.
Možné porušování těchto předpisů by už nespadalo pod gesci SZPI, ale pod krajské hygienické stanice či Státní úřad inspekce práce. Vybrané hygieny, které Seznam Zprávy oslovily, se zatím případem nezabývají. Zájem inspektorátu práce ale podle tiskového mluvčího úřadu reportáže vzbudily.
„Reportáž o pracovních podmínkách ve společnosti KFC jsme v médiích zaznamenali a inspektoři se budou celou záležitostí zabývat,“ uvedl na dotazy redakce mluvčí úřadu Richard Kolibač. Stejně jako SZPI ani inspektorát práce nechtěl zveřejňovat další informace o svých budoucích plánech.
Oslovené hygienické stanice na dotazy redakce uvedly, že veškeré pravomoci se v případu prozatím přesunuly na SZPI. „Pokud by se ale prokázalo, že zaměstnanci chodí do provozoven nemocní, inspekce nám může případ předat ještě k došetření,“ uvedla mluvčí středočeské hygieny Dana Šalamunová.
Neefektivní kontroly se mají změnit
Na základě novely zákona může SZPI kontrolovat řetězce rychlého občerstvení až od 1. ledna letošního roku. „Za tu dobu jsme provedli v pobočkách KFC asi 70 kontrol. Na to, že je v Česku okolo 140 poboček řetězce, je to tedy důstojně zkontrolovaný segment,“ uvedl Kopřiva.
Podle bývalých zaměstnanců, kteří vystupují v reportážích Jana Tuny, ale kontroly inspekcí nebyly efektivní a nekalé praktiky v prodejnách často neodhalily. Provozovny byly na kontroly většinou předem připraveny a vše pečlivě naaranžovaly.
Tyto informace bere SZPI podle Kopřivy v potaz: „Na základě těchto indicií kontroly modifikujeme a skutečnosti zohledňujeme. Ostatně první výsledek už přišel v Liberci, kde jsme kontrolu jistým způsobem pozměnili a objevili jsme 8,6 kilogramu prošlého masa.“