Hlavní obsah

Potravinářská inspekce loni uložila pokuty za téměř 190 milionů korun

Foto: SZPI, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek .

Pokuty za rekordních 189 milionů korun uložila loni Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Nejvíce chyb odhalila v obchodech a restauracích, často kvůli hygieně či klamavému značení.

Článek

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) loni pravomocně uložila pokuty za 189,1 milionu korun, meziročně to bylo asi o 47,4 procenta více. Na tiskové konferenci v Praze to ve čtvrtek řekl ředitel SZPI Martin Klanica. Výše pokut byla podle něj za posledních deset let rekordní. Kontrol loni inspekce udělala 50 059, což ve srovnání s rokem 2023 představovalo nárůst o 2,5 procenta.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) řekl, že nejvyšší pokutu, za 5,25 milionu korun, loni dostal Penny Market v Táboře. Následoval řetězec Billa v Praze s částkou asi pět milionů korun a třetí a čtvrtá nejvyšší pokuta opět připadla Penny Marketu, podle Výborného vždy přesáhla 4,5 milionu korun.

Takto vysoké pokuty jsou vždy za vícero pochybení v delším časovém horizontu, řekl ČTK mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Mezi nejčastější pochybení v maloobchodní síti podle něj obecně patří nepravdivé informace na etiketách, prošlé potraviny či špatně uvedená země původu zboží.

Ukončených správních řízení loni bylo 2913. „Uložení pokuty není cíl. Je to prostředek k dosažení cíle a ten cíl je, aby provozovatelé hráli fér,“ uvedl Klanica. Vybrané pokuty podle něj jdou zpět do státního rozpočtu.

Nejvíce kontrol, 31 548 loni SZPI opět uskutečnila v maloobchodní síti. V roce 2023 počet kontrol v maloobchodě činil 31 000. Dalších 14 495 kontrol loni připadlo na provozovny společného stravování, 11 923 kontrol se uskutečnilo ve výrobě a 2401 kontrol ve velkoskladech. V prvovýrobě SZPI provedla 603 kontrol a e-shopů se týkalo 864 kontrol. Asi tři tisícovky kontrol připadly na ostatní místa, například celní sklady.

U provozoven společného stravování, tedy restaurací, bister či cukráren, loni SZPI pochybení zjistila ve 27 procentech kontrol. Předloni na pochybení SZPI přišla ve 28 procentech kontrol provozoven společného stravování. Nejčastěji šlo o porušení hygienických požadavků. Restaurací a dalších stravovacích podniků inspektoři kvůli nevyhovující hygieně uzavřeli 66. Loni SZPI uzavřela 155 potravinářských podniků.

Provozovny společného stravování, které jsou běžně přístupné veřejnosti, od začátku letošního roku kontroluje už jen SZPI a někdy také Státní veterinární správa. Dříve kontroly prováděli i hygienici. Od začátku roku do poloviny května SZPI uskutečnila 10 796 kontrol provozoven společného stravování, přičemž pochybení zjistila ve 30 procentech kontrol. Na místě kvůli závažným pochybením uzavřela 51 provozoven. Je to většina, asi 76 procent, ze všech uzavřených provozoven v tomto období. Mezi nejčastější pochybení podle ředitele SZPI patřil výskyt živých a mrtvých škůdců, zanedbaný úklid, chybějící přívod teplé tekoucí vody, plísně nebo nevyhovující skladovací podmínky.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce loni zachytila 3323 nevyhovujících šarží potravin a ostatních výrobků, v roce 2023 to bylo 4192. Ze zemí mimo EU bylo 38,1 procenta nevyhovujících šarží, ze států EU kromě ČR 24,4 procenta šarží a z ČR 15,4 procenta šarží.

SZPI provozuje sedm krajských inspektorátů, sídlo má v Brně. Kontroluje více než 85 tisíc subjektů v Česku. Počet zaměstnanců SZPI činí 550.

Doporučované