Hlavní obsah

Příčinu jsem neřešila, vypověděla inspektorka o zásahu u otrávené Bečvy

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Okresní soud ve Vsetíně projednává případ otrávené Bečvy.

Reklama

Soud ve Vsetíně rozplétá okolnosti otravy řeky Bečvy. Nyní, po více než dvou letech, poprvé zazněly konkrétní detaily ze strany České inspekce životního prostředí. Inspektorka rovněž popsala, co se stalo se vzorky od rybářů.

Článek

Šlo o jednu z nejmasivnějších otrav řeky v novodobé historii Česka a ohledně její likvidace ze strany úřadů stále panují pochybnosti.

U Okresního soudu ve Vsetíně ve středu vypovídala Azaria Marti Kotouč z oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Olomouci. Právě ona havárii první den na místě řešila, i když ke znečištění řeky došlo mimo působiště tohoto pracoviště.

Oblast Valašskomeziříčska spadá po brněnský inspektorát, pracovnice ale přiznala, že kolegové z Brna havárii řešili jen telefonicky na dálku.

„Už předtím mi bylo řečeno, že to k nám přitéká a že příčina bude pravděpodobně někde u Valašského Meziříčí, tedy ne v našem kraji,“ popsala svědkyně soudu.

„Informovala jsem o tom telefonicky kolegyni na havarijní službu v Brně a řekla jsem jí, že se jedná o významný úhyn ryb. Sdělila mi, že to bude řešit v první fázi telefonickou koordinací s vodoprávním úřadem Valašské Meziříčí.“

Řeka byla otrávená v úseku mezi Valašským Meziříčím na Vsetínsku a Přerovem, přičemž podle obžaloby ekologickou katastrofu způsobily kyanidy a šestimocný chrom.

Státní zástupce otravu připisuje firmě Energoaqua, která spravuje tovární areál v Rožnově pod Radhoštěm. Obžalobě čelí také jednatel Oldřich Havelka, který jakoukoli vinu od počátku odmítá.

K havárii došlo v neděli 20. září 2020 a inspektorka se podle svých slov o znečištění řeky dozvěděla od olomouckých hasičů kolem poledne. Řekli jí, že v lokalitě Hustopečí nad Bečvou dochází k masivnímu úhynu ryb.

Od nadřízených si nechala potvrdit výjezd na místo a s pracovnicí hranického vodoprávního úřadu se domluvila, že se setkají na mostě v Hustopečích nad Bečvou. Od hasičů prý měla potvrzeno, že berou vzorky vody u lávky pod vesnicí Špičky, kde byl hlášený aktuální úhyn ryb.

+5

Vzorky od rybářů odmítla převzít

Azaria Marti Kotouč soudkyni sdělila, že do Hustopečí dorazila mezi 14:15 až 14:20. „Úplně přesný čas si nepamatuju,“ uvedla. Někteří rybáři v minulosti čas jejího příjezdu zpochybňovali.

Po úvodní fázi se inspektoři přesunuli do obce Ústí, kde měli hasiči velicí štáb. „Velitel hasičů se na úvod zeptal, kdo řídí tu havárii. Odkázala jsem se na zákon, podle nějž to provádí příslušný vodoprávní úřad. Já tam byla k provádění doplňujících šetření,“ vylíčila svou roli. Ověřila si, že hasiči odebrali asi sedm, osm vzorků v okolí Ústí.

Popsala také, co přesně se stalo s hojně diskutovanými vzorky ryb a vody od rybářů. Ti je odebrali u hustopečského mostu a vzorky byly – jak se ukázalo později – časově i místně nejblíže havárii.

Inspektorka je však odmítla převzít. „Paní z vodoprávního úřadu měla vzorky od rybářů v autě. Když jsem viděla ryby v kufru, které tam mohly být dvě hodiny? Auto bylo rozpálené. Po konzultacích jsem měla informaci od kolegů, že mám odebrat co nejčerstvěji uhynulé ryby. Rozhodli jsme se, že vezmeme vlastní ryby z místa úhynu, který pokračoval,“ vysvětlila. U Ústí odebrala také vzorek vody.

Nechala prý na pracovnici Městského úřadu v Hranicích na Přerovsku, jak se vzorky od rybářů naloží.

Zmíněná úřednice však u soudu už dříve uvedla, že je jako neprůkazné spolu s pracovnicí ČIŽP vylily a odebraly nové. Bylo to však se značným časovým odstupem.

„Řekla jsem mu, ať hledá příčinu“

Inspektorka doplnila, že neměla za úkol hledat zdroj znečištění. „Mým úkolem bylo monitorovat stav ve směru toku a pokusit se zjistit, co za látku je ve vodě. Co se týká zdroje a příčiny, bylo jasně řečeno, že je to mimo náš kraj. To bylo úkolem jiného vodoprávního úřadu,“ popsala.

Situaci prý s kolegy konzultovala. „S panem z valašskomeziříčského vodoprávního úřadu proběhla výměna informací. Řekla jsem mu, ať řeší příčinu. Na větší konzultaci jsem odkazovala kolegyni z Brna,“ řekla.

Zda ve vedlejším kraji odvedli práci, jak měli, novinářům neřekla. „To mi nepřísluší komentovat,“ dodala.

Inspektorka prý v podvečer sama zavezla odebrané vzorky ryb do Státního veterinárního ústavu v Olomouci. „Vzala jsem je u té obce Ústí. Určitě to byla ostroretka, další druhy si nevybavím. Bylo jich asi pět. Vzorkování vody bylo doplňující pro to, co už udělali hasiči,“ řekla.

Uvedla, že postupovala podle metodiky inspekce. Lukáš Kůs z vedení inspekce Seznam Zprávám už dříve potvrdil, že inspektoři jiné vzorky v den havárie neodebrali.

Jinými slovy: klíčová data z míst znečištění poblíž Valašského Meziříčí z daného dne chybí.

Vzorky inspektorka odebírala v rukavicích, rybářských gumákách. Chlor jako někteří rybáři necítila. „Měla jsem mokrý rukáv až po loket, ale nějaké pálení či jiné zdravotní následky jsem nepocítila,“ dodala.

Soud bude projednávat případ i v dalším týdnu. Celkově je nařízených 39 jednání.

Co se stalo v řece Bečvě

Závažná ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla řeku 20. září 2020 v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky podle odborníků poškodily celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.

Reklama

Doporučované