Hlavní obsah

Psycholog v ČT hanil gaye. Sexuologové i televize se od výroků distancují

Foto: Profimedia.cz

Psycholog Jeroným Klimeš.

Reklama

Slova psychologa Jeronýma Klimeše o homosexuálech naštvala sexuology. Ti jeho vyjádření uvádějí pro Seznam Zprávy na pravou míru.

Článek

Sexuologická společnost České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně se ústy svého předsedy sexuologa Petra Weisse ohradila proti slovům psychologa Jeronýma Klimeše, která pronesl ve středu na adresu homosexuálů ve vysílání České televize. U svých prohlášení zároveň uvedl, že jsou podložená studiemi.

Klimeš homosexuály třeba nepřímo označil za „jakoby úchylné“. Weiss na to uvedl, že už od 70. let minulého století homosexualita není vedena jako deviace či úchylka. „Je to variace lidské sexuální orientace. Od 70. let není ani na seznamu duševních chorob a nemocí,“ upozorňuje Weiss.

Homosexualita a pedofilie?

„Je to prostě menšinová, úplně normální sexuální a citová orientace,“ doplňuje ho sexuoložka a psychoterapeutka Hana Fifková.

Za nepravdivé oba sexuologové označili i Klimešovo prohlášení, že mezi pedofily je mnohonásobně více homosexuálů než v normální populaci. „Homosexuální pedofilové skutečně existují, ale heterosexuálních pedofilů je mnohem více. Homosexualitu a pedofilii dnes spojují pouze lidé, kteří nemají žádnou představu o lidské sexualitě,“ odmítl toto tvrzení Weiss.

Rozhovor s poslancem gayem, který navrhl novelu o partnerství

Sněmovna ani tentokrát nedokázala narovnat práva všech lidí na uzavření manželství. Poslanci schválili návrh, který stejnopohlavním párům sice rozšířil práva, ale ne ta rodičovská. Kdo může být s takovým výsledkem spokojen?

„To je úplný nesmysl, homosexualita a pedofilie, to je, jako kdybyste míchal dohromady, nechci říkat jablka a hrušky, ale prostě jablka a něco hořkého, to se nedá srovnávat,“ řekla jasně Fifková.

Pedofilii označila za sexuální deviaci, kde objektem je buď chlapec, nebo děvče. „Je to homosexuální pedofilie nebo heterosexuální pedofilie, je-li tím nositelem deviace muž,“ vysvětlila sexuoložka.

Odborníci odmítají i Klimešovo prohlášení, že podle studií mají homosexuálové za život 100 až 500 sexuálních partnerů, a také to, že vztahy homosexuálů mají výrazně kratší trvanlivost.

„Průměrný homosexuál stejně jako průměrný heterosexuál neexistuje. Mezi oběma jsou více promiskuitní lidé a naopak. Neexistují žádné reprezentativní studie o tom, kolik mají homosexuálové sexuálních partnerů za život,“ říká Weiss.

„Neznám žádný takový výzkum. Určitě v České republice se na tuto otázku výzkumy vůbec neptaly,“ říká ke kvalitě a trvanlivosti gay vztahů podle Klimeše Hana Fifková.

Prostor pro vyjádření a okomentování svých středečních vyjádření dostal i Jeroným Klimeš. Neodpověděl však ani na telefonáty, ani na SMS zprávu.

Klimešovo vystoupení vyvolalo pobouření nejen mezi odborníky, ale i u veřejnosti. Lidovecká poslankyně Marie Jílková označila jeho vystoupení za otřesné a uvedla, že ji donutilo napsat řediteli České televize Janu Součkovi. „Odpověď asi ani není nutná, ale reflexe zcela jistě ano,“ dodala.

Seznam Zprávy oslovily s prosbou o vyjádření i Českou televizi. Ta se od jednání Klimeše v pořadu a jeho výroků distancovala.

„Česká televize dává v diskusních pořadech prostor různým názorovým proudům, tak jak jí to ukládá kodex ČT – má představovat fórum pro veřejnou diskuzi, v níž je možno vyjadřovat široké spektrum názorů a hledisek. Občas se ale stane, že v živém vysílání tohoto někdo zneužije a místo argumentu sáhne k urážkám. Obětí toho se v tomto případě stala jak zmiňovaná komunita, tak i moderátorka diskuze. ČT se od takového jednání a útoků distancuje,“ uvedla mluvčí Vendula Krejčová.

Klimeš byl podle ní do pořadu pozván jako psycholog specializující se mimo jiné na adopce dětí. „Jeho chování v tomto pořadu pro příště zohledníme,“ dodala Krejčová.

„Nevím, proč Klimeše berou jako odborníka“

Před zvaním Klimeše do médií přitom už před časem varovala Českomoravská psychologická společnost (ČMPS). V roce 2019 její členy znepokojilo několik Klimešových vystoupení, která se týkala tragické střelby v ostravské nemocnici a tělesných trestů u dětí. Klimešovy výroky byly podle odborníků „ve zřetelném rozporu s odbornými a etickými principy psychologické činnosti i elementární slušností“.

„S překvapením sledujeme, že i přes zjevně neodborné a neetické vyjadřování je dr. Klimeš stále zván k veřejnému vystupování v médiích. (…) Doporučujeme médiím a dalším institucím, aby při hledání odborných psychologických konzultací pečlivěji vážily kredit a vystupování oslovených osob,“ psalo se v dopise.

Pod ním je podepsán tehdejší předseda ČMPS Filip Smolík. Ten Seznam Zprávám řekl, že Klimešovo aktuální vystoupení neviděl, ale není jeho výroky vzhledem k předchozím zkušenostem překvapen.

„Tehdy jsme se obraceli na média a úřady, těch podnětů tam bylo víc. Nevím, z jakého důvodu je pan Klimeš médii vnímám jako respektovaný nebo vlivný odborník,“ řekl Seznam Zprávám Smolík, který působí v Psychologickém ústavu Akademie věd.

Reklama

Doporučované