Hlavní obsah

„Je dobře, že Ústavní soud odmítl opoziční návrh.“ Ministři rozhodnutí soudu vítají

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček

Reklama

Středeční verdikt Ústavního soudu ohledně valorizací důchodů koaliční politici přivítali. Například podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) ministři u Ústavního soudu odvedli dobrou práci a měli dobré argumenty.

Článek

Rozhodnutí Ústavního soudu ke zkrácené valorizaci penzí je podle premiéra Petra Fialy (ODS) důležité pro udržitelnost důchodového systému, veřejných financí a mezigenerační solidarity. Verdikt uvítal na síti X, argumenty vlády podle něho obstály. Soudci dnes zamítli návrh 71 poslanců opozičního hnutí ANO na zrušení loňské novely zákona o důchodovém pojištění a souvisejících předpisů. Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) upozornil na konstatování soudu, že skutečně existovaly důvody pro projednání valorizací důchodů ve stavu legislativní nouze a že práva opozice nebyla omezena.

„Je dobře, že Ústavní soud odmítl opoziční návrh na zrušení úpravy mimořádných valorizací penzí. Jsem rád, že naše argumenty před Ústavním soudem obstály. Je to důležité pro udržitelnost důchodového systému, veřejných financí a mezigenerační solidarity v naší zemi,“ uvedl Fiala.

Rakušan v příspěvku na síti X napsal, že o zákonu se ve Sněmovně debatovalo 67 hodin čistého času a většinu tohoto času se vyjadřovala opozice. „Kvituji explicitní vyjádření soudce zpravodaje Vojtěcha Šimíčka, že opozice o racionální diskuzi zájem neměla,“ konstatoval. Před jednáním vlády dodal, že verdikt může být příkladný i pro další jednání ve Sněmovně, která jsou doprovázená obstrukcemi. Může se stát precedentem nejen pro stávající vládu, co jsou přístupné obstrukce a co už obstrukce, které destruují parlamentní život, uvedl. Ministři podle něj u Ústavního soudu odvedli dobrou práci a měli dobré argumenty.

„Pevně doufám, že rozhodnutí bude opozice respektovat a odpustí si některé komentáře a urážky tak, jak jsme je slyšeli při projednávání toho zákona,“ řekl před jednáním vlády ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). I on doufá, že se rozhodnutí stane precedentem. „Doufám, že se vrátíme ke konstruktivnímu projednávání zákonů,“ uvedl.

Vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti) je rád, že Ústavní soud dal za pravdu vládní koalici. Situace ve Sněmovně podle něj není lehká. „Pokud některé věci chcete posunout, je potřeba přistoupit k opatřením, která jsou demokratická, nepošlapají práva opozice k vyjádření názoru či oponentnímu názoru, ale umožní odšpuntovat Sněmovnu,“ řekl.

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) soud podrobně a logicky vysvětlil, proč zkrácená valorizace penzí obstála. „Jasně zde bylo pojmenováno, že vláda mohla využít stav legislativní nouze, a zaznělo, že opozice dostala dostatečný prostor pro vyjádření,“ uvedl.

Reklama

Doporučované