Hlavní obsah

„Bez potvrzení mě nevezmou.“ Další zranitelná skupina doplácí na pomalý stát

Foto: Shutterstock.com

Do existenčních problému se dostávají lidé s přiznaným invalidním důchodem. Čekají na výplatu důchodu a nemají ani důležité potvrzení. (Ilustrační snímek)

Reklama

Paní Nikola chce pracovat, ale kvůli chybějícímu úřednímu dokumentu nemůže. Důchod dosud nedostala, ačkoli ji invaliditu potvrdili už v únoru. Problémem nejsou jen peníze, ale i fakt, že si tak nemůže přivydělat v chráněné dílně.

Článek

Jeden problém by se měl tento týden vyřešit. Lidé, kteří už měsíce čekají na první výplatu starobního důchodu, už nebudou dlužit u zdravotních pojišťoven.

Do dvojitých problémů se ale dostala i další zranitelná skupina: lidé s přiznanou invaliditou.

Podobně jako žadatelé o starobní důchod čekají i dlouhé měsíce po lhůtě na proplacení invalidního důchodu. A zároveň do vyplacení nemohou získat potvrzení, že jsou invalidní. Bez něj ale mají potíže například získat alespoň částečný přivýdělek.

„Potřebuji potvrzení, že jsem v invalidním důchodu, abych mohla do chráněné dílny. Na správě sociálního zabezpečení mi řekli, že mi potvrzení dát nemohou, byť mi invalidní důchod schválili. Že musí počkat na výměr,“ říká Nikola z Královéhradeckého kraje.

Zveřejňovat celé své jméno nechce z důvodu, že její manžel sám pracuje pro stát a v jeho zaměstnání mu vychází velmi vstříc od chvíle, kdy musí řešit zdravotní potíže své ženy.

„Je to celé zamotané, šéf dílny by mě hrozně rád vzal, chápe, že potřebuji pomoc, ale bohužel nemůže,“ dodává Nikola. Chráněné dílny dostávají od státu příspěvek za to, že zaměstnávají lidi se zdravotním postižením, ale potřebují k tomu potvrzení.

Redakce Seznam Zpráv si tuto informaci potvrdila jak s vedoucím chráněné dílny, tak i se sociální pracovnicí, která se snaží Nikole s administrativou pomoci.

I Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) formálně potvrdila, že potvrzení o invaliditě vydává až ve chvíli, kdy je jasná výše přiznaného důchodu. Ohrazuje se ovšem proti tomu, že potvrzení je jediný dokument, který může chráněná dílna akceptovat.

„To, zda osoba se zdravotním postižením pobírá invalidní důchod či nikoliv, není pro chráněnou dílnu relevantní, podstatné je, aby prokázala status osoby se zdravotním postižením,“ říká mluvčí Jitka Drmolová s tím, že stejně by měl posloužit i posudek od lékaře.

V minulých týdnech se kvůli průtahům s výplatou nových důchodů omlouval premiér Petr Fiala (ODS) a opakovaně Marian Jurečka (KDU-ČSL). Mluví přitom o historicky unikátním souběhu hned několika faktorů, který zapříčinil přetížení správ sociálního zabezpečení: vlna žádostí o předčasný důchod, výpočty řádných a mimořádných valorizací a k tomu i lednové zavedení výchovného.

Úspory do léta. Co bude pak, nevíme

Nikola popisuje, že kvůli nevyplácení důchodu a nemožnosti si přivydělat se dostává celá její tříčlenná rodina do problémů – po plném propuknutí zdravotních problémů totiž přežívají jen z výplaty manžela.

„Vzhledem k současným cenám potravin jedeme, jak se říká, na krev a samozřejmě jedeme z úspor. Snažíme se šetřit, ale platíme hypotéku na byt. Nepočítali jsme, že se to takto vyostří,“ nastiňuje tísnivou finanční situaci.

Nikola popisuje, že neví, co by se stalo, kdyby se jim rozbila pračka nebo auto. Úspory rodině podle jejích propočtů vystačí do konce léta, co bude pak, netuší.

Podle jejích slov jí nevyšla ani žádost o příspěvek na bydlení. „Dostala jsem radu, že mám zkusit zajít na úřad práce a zažádat o dávky. Nevychází nám to asi o tři stovky. Abych řekla pravdu, potřebujeme peníze na běžný provoz a na potraviny,“ popisuje.

V rámci příspěvku na bydlení se totiž nezapočítává do nákladů platba hypotéky.

Problém pro stovky lidí

Česká správa sociálního zabezpečení potvrdila, že ke konci května eviduje 700 žádostí o invalidní důchod, u nichž doba řízení překračuje lhůtu 90 dnů.

Invalidní důchodci přitom podle mluvčí České správy sociálního zabezpečení patří mezi nejzranitelnější žadatele, které se úředníci snaží vyřídit přednostně, pokud o to požádají.

„I v těchto případech žadatelům, kteří zatím neobdrželi rozhodnutí a od podání žádosti uplynulo více jak 90 dní ČSSZ, doporučujeme, aby přistupovali k urgenci,“ říká Jitka Drmolová, mluvčí České správy sociálního zabezpečení.

Problém s pozdními výplatami potvrzuje i Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením.

„Máme stížnosti v tom směru, že celý proces přiznávaní invalidních důchodů je strašně dlouhý, trvá osm i více měsíců. Lidé už ale příliš nerozlišují, jestli jde o dobu posuzování žádosti nebo výpočet výměry,“ říká. Mluví o tom, že celý systém je přehlcený a kolabuje.

„Není to jen o invalidních důchodech, ale i o příspěvcích na péči,“ zmiňuje předseda Národní rady osob se zdravotním postižením.

Stejně jako Nikola i Václav Krása se ve svých úvahách dotýká i toho, že za nedodržení lhůt sám sebe stát netrestá.

„Pan Fiala nedávno mluvil, že se omlouvá, že není dodržená ta lhůta. Absolutně netuším, co ta lhůta znamená, jestli se může člověk ohradit, že není dodržená od státu,“ přiznává žena se schváleným invalidním důchodem, která měsíce čeká na proplacení.

A Václav Krása jí zprostředkovaně odpovídá: „Stát uplatňuje sankce vůči občanům, když se zpozdí, ale sám vůči sobě sankce neuplatňuje,“ říká s tím, že stížnosti nemají moc šanci na úspěch.

Reklama

Doporučované