Hlavní obsah

Jódové tablety preventivně neberte. K jejich otevření by v nouzi vyzval stát

Foto: Pixabay, Seznam Zprávy

Jódové tablety preventivně neužívejte, nemá to smysl, nabádá Česká lékárnická komora.

Reklama

Jódové tablety se užívají při riziku, že je v ovzduší výrazně zvýšené množství radioaktivního jódu. Preventivně by je ale lidé konzumovat neměli, mohou si poškodit štítnou žlázu, varují před panikou odborníci.

Článek

Kvůli eskalaci války na Ukrajině a obavám z jaderné hrozby lidé v Česku začali ve velkém shánět tablety obsahující jodid draselný. O látce je totiž známo, že zabraňuje vychytávání radioaktivního jódu ve štítné žláze.

Podle Václava Hány, endokrinologa 3. interní kliniky VFN a 1. LF UK, je ale nyní preventivní užívání tablet nesmyslné a potenciálně škodlivé.

„Užívají se k prevenci vychytávání radioaktivního jódu jen v případě, že je osoba v riziku z inhalace radioaktivního izotopu jódu, například při jaderné havárii. Užívají se jen v případě, že je obyvatelstvo vyzváno správním orgánem například rádiem nebo televizí. A trvá-li expozice radioaktivního jódu déle, užívají se opakovaně. Takto jsou formulovány instrukce v příbalovém letáku a je nutné se jimi řídit," vysvětluje odborník.

Pokud to není jednoznačně doporučeno, je podle něj užívání těchto tablet naprosto nevhodné – vysoký obsah jódu totiž může způsobit zdravotní potíže. A to zejména u lidí s některými onemocněními štítné žlázy. „Samozřejmě je podání kontraindikováno v některých situacích, jako při alergii na účinnou látku. U dětí a některých skupin osob je potřeba dávkování upravit,“ dodává.

Jak upozornil Státní úřad pro jadernou bezpečnost, tabletami se stabilním jódem jsou vybaveni obyvatelé tzv. zón havarijního plánování v nejbližším okolí jaderných elektráren. Radioaktivní jód totiž bývá součástí radioaktivního mraku uvolněného z havarovaného jaderného reaktoru.

Pokud se tedy tablety užijí ve správný okamžik, štítná žláza se zasytí stabilním jódem a vdechovaný radioaktivní jód se do ní nedostane.

„Jsou to vysoké dávky jódu. Užívají se až v situaci, kdy jejich přínos převáží nad případnými negativními účinky,” dodal úřad s tím, že přípravek rozhodně není ani univerzálním „protijedem” proti ionizujícímu záření – chrání pouze štítnou žlázu a nechrání před dalšími radioaktivními látkami.

„Jako ochrana před radiací při použití – nedej bože – jaderné zbraně jsou v podstatě nanic,” dodává k věci šéfka úřadu Dana Drábová.

Zvracení a bolesti břicha

Lidé v Česku začali přípravky s jódem z lékáren skupovat. Všímá si toho i Česká lékárnická komora.

„Zájem o tyto přípravky stoupnul a lidé je vykupují. Největší vlna začala přibližně začátkem týdne a nyní je dostupnost nižší. Pokud člověk přijde do lékárny, má lékárník možnost ho informovat a upozornit, že skupovat přípravek pro tento účel je nesmyslné. Mnoho lidí ale tyto tablety pořizuje na e-shopech, kde k takové konzultaci zpravidla nedochází,” říká pro Seznam Zprávy mluvčí komory Michaela Bažantová.

Foto: Profimedia.cz

Záporožská jaderná elektrárna. V noci na pátek byla ostřelována a nakonec padla do rukou ruských vojsk.

Varování už vydal i Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Podle jeho odborníků se při předávkování může u lidí objevit hnědé zabarvení sliznic, zvracení, bolesti břicha a průjem. Dále hrozí dehydratace a šok.

Jak upozornil i endokrinolog Hána, pro takzvanou blokádu štítné žlázy se mají tablety užívat jen na výslovné doporučení Ministerstva zdravotnictví, lékového ústavu nebo jaderného úřadu. A to právě kvůli klíčovému načasování.

Jako ochrana před radiací při použití – nedej bože – jaderné zbraně jsou v podstatě nanic
Dana Drábová o jódových tabletách

„Pokud jsou jódové tablety užívány příliš brzy, může být neradioaktivní jód znovu vyčerpán, a může tak stejně dojít k vychytání radioaktivního jódu ve štítné žláze. Ochrana by tedy byla zavedena příliš brzy a nebyla by dostatečná. Pokud jsou jódové tablety v případě havárie užívány příliš pozdě, štítná žláza již mohla absorbovat radioaktivní jód,” uzavírá SÚKL.

Elektrárna v ohrožení

Obavy o možné jaderné nebezpečí rozvířil páteční útok ruské armády na Záporožskou jadernou elektrárnu. Ostřelování způsobilo požár, který se následně podařilo uhasit. Ruské síly však zařízení ovládly.

Elektrárna se nachází na jihovýchodě země u padesátitisícového Enerhodaru, ve kterém bydlí pracovníci elektrárny a jejich rodiny. Zařízení leží u veletoku Dněpr.

Ředitel elektrárny v televizi Ukrajina 24 řekl, že radiační bezpečnost je zajištěna. Americká ministryně energetiky Jennifer Granholmová podle Reuters uvedla, že v elektrárně nejsou žádné známky zvýšené radiace.

„Jaderné elektrárny už projektově počítají s tím, že musejí odolat poměrně extrémním situacím. Nejbližší současné situaci je to, že jsou projektovány na pád stíhačky,“ řekla pro Seznam Zprávy před několika dny Drábová.

Reklama

Doporučované