Hlavní obsah

Kalousek se stal místopředsedou správní rady VZP

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Bývalý poslanec TOP 09 Miroslav Kalousek se stal místopředsedou správní rady VZP.

Reklama

aktualizováno •

Správní rada největší tuzemské zdravotní pojišťovny VZP se prvně sešla v novém složení a zvolila si své nové vedení.

Článek

Exministr financí a bývalý poslanec TOP 09 Miroslav Kalousek se stal místopředsedou správní rady největší tuzemské pojišťovny VZP. Do této funkce byl v pondělí zvolen v tajné volbě.

Členové správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny, kteří se sešli prvně po volbách v novém složení, si vybrali také svého nového předsedu. Stal se jím lidovecký poslanec a bývalý náměstek ministra zdravotnictví Tom Philipp.

Ten v této pozici nahradil poslankyni ANO Věru Adámkovou, která nyní bude místopředsedkyní správní rady. Tou se stala za Starosty také náměstkyně pardubického hejtmana Michaela Matoušková. Seznam Zprávám výsledky volby potvrdilo několik členů správní rady VZP.

„Po těžkém období spojeném s pandemií covidu-19 nás nyní čeká další těžké období spojené s válkou na Ukrajině. Věřím, že tuto situaci také zvládneme a zůstaneme finančně stabilní pojišťovnou,“ uvedl Philipp.

Hlasování nakonec dopadlo podle očekávání. ODS jen chtěla mít také svého místopředsedu. Nominovala na tuto pozici místopředsedu Sněmovny a poslance občanských demokratů Jana Skopečka. Jenže ten získal v prvním kole méně hlasů a ze druhého kola poté odstoupil.

Zatímco v minulých volebních obdobích měla správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny jednoho nebo maximálně dva místopředsedy, v současné době bude mít hned tři. Pro VZP to znamená, že zaplatí více na jejich odměnách.

Předseda správní rady inkasuje každý měsíc 15 tisíc korun. Když se zúčastní jednání, dostane navíc 20 tisíc. Celkově tedy až 35 tisíc. Odměna pro místopředsedu je maximálně 27 500 korun. Měsíční paušál činí 12 500 korun a navíc inkasuje 15 tisíc korun, když přijde na zasedání správní rady.

Řadový člen pak má nárok každý měsíc na 10 tisíc korun. Dalších 12 tisíc inkasuje v případě, že se účastní také jednání radních VZP.

„Pokud se člen jednání v daném měsíci neúčastní, obdrží pouze paušál. Paušál je za práci spojenou s prostudováním materiálů, odbornými konzultacemi a podobně, to je obecně s prací spojenou s výkonem funkce,“ uvedla mluvčí VZP Viktorie Plívová.

Právě hlasování o nových členech správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny, jejíž součástí byl i Miroslav Kalousek, před několika týdny vyvolalo nesouhlas části vlády premiéra Petra Fialy, která o ní na konci ledna hlasovala.

Ministři za Piráty a Starosty se tehdy – až na ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka – zdrželi hlasovaní.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) Kalouskovu nominaci obhajoval. „Role Miroslava Kalouska je hlídat utrácení peněz tak, aby jednak pravidla byla pro všechny stejná a jednak se neplýtvalo. Z pohledu historického se těžko hledá člověk, který by hlídal plýtvání tak jako on. Ano, jeho problém je, že šetřil,“ prohlásil Válek.

V článku jsme upravili část textu, která se týkala hlasování o nových členech správní rady VZP schválené vládou. Doplnili jsme také vyjádření nového předsedy Toma Philippa.

Reklama

Doporučované