Hlavní obsah

Kdo chodí pro důchod na poštu, od září si připlatí

Foto: Nikola Ramešová, Seznam Zprávy

Výběr důchodů v hotovosti na poště podraží. (Ilustrační snímek)

Reklama

Na poštu si nechává důchod posílat 24 procent penzistů, tedy přibližně 600 tisíc lidí.

Článek

Od září se chystá Česká pošta zvýšit poplatek za výplatu důchodu v hotovosti. Z aktuálních 29 korun na 35 korun.

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) uvedla, že na České poště vyplacená hotovost se rovnou o tento poplatek snižuje.

Šestikorunové zdražení se ovšem nedotkne důchodců, jimž byla penze přiznána před rokem 2010 a trvá jim nepřetržitý nárok na alespoň jeden důchod.

„Jelikož výdaje za hotovostní výplatu důchodu v tomto případě hradí ČSSZ. U důchodů přiznaných od 1. 1. 2010 hradí náklady příjemce důchodu, kdy je částka odečtena z důchodu,“ upozorňuje česká správa v tiskové zprávě.

„Byť je to hloupých šest korun, tak když si to rozpočítáte v rámci roku, tak to pro lidi úplně malé peníze nejsou. A v době, kdy se zdražuje absolutně všechno, mi to přijde nešťastné,“ reaguje Lenka Desatová, předsedkyně Rady seniorů ČR.

Ministr vnitra Vít Rakušan v nedávném rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že vybírání důchodů na poště může být nebezpečné.

Mluvčí České pošty Matyáš Vitík vysvětluje, že naposledy se poplatek zvyšoval v dubnu 2020 z 21 na 29 korun. „Reálné náklady před nedávným nárůstem inflace byly 35 korun. Od 1. září, kdy se poplatek nově zvyšuje, tak budeme v ideálním případě na nule,“ zmiňuje mluvčí České pošty.

Zvažte výplatu na účet

Česká správa sociálního zabezpečení doporučuje zvážit změnu výplaty důchodu na bankovní účet.

„Díky čemuž ušetříte a důchod bude vyplacen bezhotovostně, a tedy operativnějším způsobem. Jedná se o bezpečný způsob výplaty, který využívá stále více klientů,“ stojí v tiskovém prohlášení.

Pro změnu výplaty je nutné zažádat a vyplnit tiskopis, který je potřeba podepsat a mít potvrzený od banky a následně podat u kterékoliv správy sociálního zabezpečení.

Další možností je nechat zasílat důchod na účet manžela/manželky. V takovém případě stačí podpis obou manželů a opět je možné žádost podat u kterékoliv správy.

Že senioři čelí tlaku, aby si důchody nechávali posílat na bankovní účet, potvrzuje Jan Vobořil, ředitel Iuridicum Remedium, nevládní neziskové organizace prosazující základní svobody člověka v digitálním i skutečném životě.

„Tlačí je do toho, aby si platili nějaký produkt, nebo se museli učit s bankovnictvím a ověřováním přes klíče a kupovali si chytré telefony a tak dále. To ale pro mnohé nedává smysl,“ uvedl.

Zda je zdražování motivované tím přimět více seniorů k digitalizaci, nebo růstem nákladů, nedokázal posoudit.

Reklama

Doporučované