Hlavní obsah

Koalice ustupuje obcím. Otáčí u kritizované daně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Výnos z daně z nemovitosti by měl zůstat obcím.

Reklama

Konsolidační balíček počítá se změnou u daně z nemovitosti. Vládní poslanci ale v neděli připustili, že k ní nejspíše vůbec neodejde.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Obcím by i v budoucnu měly zůstat výnosy z daně z nemovitosti. Konsolidační balíček, který předložila vláda premiéra Petra Fialy (ODS), počítá se změnou. K té ale pravděpodobně nedojde.

V diskuzním pořadu Partie televize CNN Prima News to připustili zástupci vládní koalice.

„Chceme, aby příjmy z daně zůstaly obcím,“ potvrdila poslankyně a místopředsedkyně Sněmovna Věra Kovářová (STAN).

„V čistě hypotetické rovině, říkám, že je asi správnější, aby daň z nemovitosti směřovala do obcí,“ řekl šéf poslanců ODS Marek Benda

„Současně v situaci státního rozpočtu a veřejných rozpočtů zcela poctivě říkám, že kdo je na tom špatně, je státní rozpočet, nikoliv veřejné rozpočty, nikoliv rozpočty obcí a krajů,“ doplnil.

V rámci takzvaného rozpočtového určení daní se v současné době stát dělí s obcemi, městy a kraji o část daní, které vybere.

Zástupci Svazu měst a obcí i Sdružení místních samospráv navrhují, aby daň z nemovitosti zůstala dál výlučným příjmem obcí. Aby tato změna byla rozpočtově neutrální, nahradilo by ji snížení podílu měst na sdílených daních.

Předložený konsolidační balíček přitom zavádí nový koeficient daně z nemovitosti. Výnos ze zvýšení daně o tento koeficient má být výhradním příjmem státního rozpočtu.

Jak bylo zmíněno, dosud výnos z daně z nemovitosti jde pouze obcím. Loni takto získaly podle státního závěrečného účtu přes 12 miliard korun.

Reklama

Doporučované