Hlavní obsah

Obce tlačí na Stanjuru: Daň z nemovitosti nám nechte, berte jinde

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ministr financí Zbyněk Stanjura.

Reklama

Po vládních prázdninách se politická scéna vrací ke konsolidačnímu balíčku. Hned v úterý čeká ministra financí Zbyňka Stanjuru jednání se zástupci obcí a krajů.

Článek

Obce chtějí zachovat současnou podobu daně z nemovitosti. V souboru změn zákonů, který má ke konsolidaci státního rozpočtu přispět, je totiž i část, kdy se mají obce se státem o daň z nemovitosti nově podělit.

„Oněch 10 miliard, které chce tímto způsobem vláda získat, se může vzít v jiných, již sdílených daních. A to z daně fyzických a právnických osob,“ říká k tomu předseda Svazu měst a obcí František Lukl.

Poměry z další sdílené daně - DPH - pak chtějí obce ponechat tak, jak je to nyní. „Je to nejdůležitější příjem obcí, činí zhruba 50 procent jejich rozpočtů,“ dodal.

Zbyněk Stanjura již před prázdninami možnost vypuštění daně z nemovitosti z konsolidačního balíčku připustil, během prvního projednávání konsolidačního balíčku ve Sněmovně pak řekl, že neměl pravomoc takový návrh schválit.

„Slíbil jsem, že to projednám v rámci vládní koalice. Ta jednání začnou a očekávám, že by mohla skončit někdy před druhým čtením,“ řekl tehdy poslancům. Upozorňoval ale, že státní rozpočet stojí vybírání daní z nemovitosti 1,2 miliardy korun a tedy reálně nemá z daně z nemovitosti nulu ale minus právě onu 1,2 miliardy. Na to obce ale argumentují tím, že ony za stát zpracovávají jiné agendy a rovněž za ně doplácí.

Rozpočtové určení daní obcí by se mělo měnit v každém případě, protože podle balíčku vzroste daň z příjmu právnických osob z 19 na 21 procent a celý dodatečný výnos má jít do státního rozpočtu.

Chceme přepočítat

Ministra Stanjuru pak v úterý čeká ještě jedno kolo jednání kolem rozpočtového určení daní a to v případě krajů.

Ty chtějí do konečné podoby novely prosadit změnu podmínek pro rozdělování peněz hejtmanstvím, či ještě lépe zavedení nových podmínek. Ostatně o to se snaží již několik let.

Na rozdíl od obcí je systém přerozdělování peněz hejtmanstvím již několik let „zabetonovaný“ a každý kraj dostává opakovaně stejný podíl, i když mu například přibývají obyvatelé.

„Když je (zákon o rozpočtovém určení daní) otevřený, není důvod o tom nejednat. Ale ani v případě měst a obcí, ani v případě krajů samozřejmě ministr financí nemůže uzavírat žádnou politickou dohodu,“ říkal poslancům na červencovém plénu Sněmovny Stanjura.

Vládní konsolidační balíček již prošel prvním čtením Sněmovny. Přes přísliby, že se na něm již nic nebude měnit, se vládní strany dohodly, že k určitým úpravám přeci jen přistoupí. Musí na nich ale být koaliční shoda a všechny změny půjdou v jednom jediném společném pozměňovacím návrhu.

Vládní vyjednavači se pak změnami konsolidačního balíčku mají zabývat koncem srpna. Na poslední - červencové schůzce se zatím například shodli, že neustoupí hazardním společnostem a hazard zdaní podle svého původního plánu. Část podnětů ale ještě dořešena není. Piráti například chtějí zachovat slevu na dani za umístění dítěte ve školce.

Reklama

Doporučované