Hlavní obsah

Kolik má rodič platit výživné? Výši určuje orientačně nová tabulka

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Tabulky, manuál i kalkulačku alimentů zájemci najdou na novém webu vyzivne.justice.cz, který ministerstvo spustí tento týden. V úterý po poledni zatím nefungoval. Tabulku najdete v závěru článku.

Článek

Novou tabulku s orientační výší výživného připravilo Ministerstvo spravedlnosti. Podle věku a počtu vyživovaných by částka na dítě mohla činit osm až 20 procent rodičova čistého příjmu.

Při stanovení alimentů by se měl zohlednit i rozsah péče či kontaktů s potomkem a také to, aby rodiči po odečtení výživného určitá částka zůstala. Vyplývá to z manuálu, který tabulku doprovází.

„Nová doporučující tabulka je zamýšlena především jako nástroj pro veřejnost, aby si sama mohla určit orientační výši výživného. Měla by napomáhat, aby rodiče mohli sami dospět k dohodě v různých situacích, ať už při rozpadu neformálního svazku či při úpravě poměrů nezletilého při rozvodu. Aby lidé nevstupovali do jednání s druhým rodičem se zkreslenou představou,“ uvedl Jakub Sosna z legislativního odboru Ministerstva spravedlnosti. Podle Sosny není ambicí usměrňovat soudní praxi.

Doporučení pro stanovení výživného vydalo ministerstvo v roce 2010. Dosavadní tabulka zohledňuje pět věkových kategorií, a to děti do pěti let, od šesti do devíti let, od deseti do 14 let, od 15 do 17 let a nad 18 let. Výživné by podle ní mohlo odpovídat podílu z čistého příjmu, ten se při vyšším počtu vyživovaných potomků snižuje. Celkově se podle věku a počtu vyživovaných pohybuje na dítě od 11 do 25 procent.

Jak je výživné nastaveno nově

Podle loňské analýzy tabulka neodpovídá soudní praxi. Ministerstvo proto doporučení upravilo.

Věkové kategorie jsou v nové tabulce místo pěti čtyři, o něco se snížily podíly alimentů na čistém příjmu a zohledňují se i čtyři vyživované děti místo nejvýš tří. Novinkou je podle Sosny také stanovení kontrolní částky, aby při placení alimentů rodiči určitá část peněz zůstala. Vychází se z nezabavitelného minima či podílu příjmu.

Nová tabulka stanovuje orientační výživné pro děti do pěti let, od šesti do deseti let, od 11 do 15 let a nad 16 let. Alimenty na dítě se pohybují podle věku a počtu vyživovaných od osmi do 20 procent.

Podle Sosny je tabulka jen vodítko a případy je potřeba posuzovat podle konkrétních podmínek. Zohledňuje se majetek či bydlení ve vlastním a v nájmu. Roli pro životní úroveň může nyní hrát třeba i to, čím člověk topí a kolik za energie platí, podotkl Sosna.

Vedle čistého příjmu by se měl brát v potaz i rozsah péče o dítě a míra kontaktů. Pokud se o dítě starají oba rodiče, měla by částka odpovídat poměru péče.

Už dřív se objevily návrhy, aby výši výživného nedoporučovala jen tabulka, ale přesně stanovila závazná vyhláška. „Pro to jsme nenalezli důvod. Nadále se domníváme, že při určení výše výživného je celá řada faktorů, které musí být posuzovány individuálně. Uvážení rodičů i soudů je nenahraditelné. Nelze výši automatizovat a stanovit strojově,“ míní Sosna.

Věk1 vyživovací povinnost2 vyživovací povinnosti3 vyživovací povinnosti4 vyživovací povinnosti
předškolní do 5 let14 %12 %10 %8 %
1. stupen ZŠ od 6 do 10 let16 %14 %12 %10 %
2. stupeň ZŠ od 11 do 15 let18 %16 %14 %12 %
ŠŠ a vyšší vzdělání nad 16 let20 %18 %16 %14 %
kontrolní částkapevná spodní hranice66 procent z příjmu nebo pevná spodní hranice55 procent z příjmu nebo pevná spodní hranice50 procent z příjmu nebo pevná spodní hranice

Pozn.: Hodnota 8 až 20 procent znamená, kolik má teoreticky platit rodič ze svého čistého příjmu na dítě.

Zdroj: Ministerstvo spravedlnosti

Pro zajímavost: Rozvodovost se minulý rok dostala na 39,7 procenta a odpovídala úrovni z poloviny 90. let minulého století. Průměrná doba, po které se manželé rozhodnou pro rozvod, pak loni odpovídala 13,6 roku.

Dosud nejvyšší byla rozvodovost v roce 2010, kdy dosáhla 50 procent.

Reklama

Související témata:

Doporučované