Hlavní obsah

„Koněvka“ se přejmenuje. Zbytečná komplikace, tvrdí část místních

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Martin Pavlík, Seznam Zprávy

Postava maršála Koněva budí vášně kvůli krvavému potlačení povstání v Maďarsku nebo působení v Berlíně v době výstavby neblaze proslulé zdi.

Reklama

Nejdelší ulice pražského Žižkova od podzimu ponese jméno prvního starosty.

Článek

Koněvovu ulici čeká změna. Od 1. října ponese – namísto maršála Sovětského svazu – jméno prvního starosty Žižkova Karla Hartiga, a to po dlouhých 76 letech. Návrh Prahy 3 v pondělí schválili radní hlavního města.

„Život a činy sovětského maršála Koněva po osvobození Československa od nacistické okupace se neslučují s poctou, jakou by pojmenování ulice mělo být,“ napsal na facebooku radní Prahy 3 Pavel Křeček (Piráti a Starostové).

Narážel na to, že Ivan Stěpanovič Koněv není spojován jen s osvobozením Československa od nacistů, ale i s vedením krvavého potlačení povstání v Maďarsku v roce 1956 či působením v Berlíně v době výstavby neblaze proslulé zdi.

Už v roce 2020 ostatně nechalo vedení Prahy 6 odstranit jeho sochu z náměstí Interbrigády v Bubenči.

Rozporuplné názory

Přeměna Koněvovy na Hartigovu se dotkne tisíců lidí, mnozí ji tak nesou s nelibostí.

„Je to nesmysl. Máme dnes důležitější věci na práci,“ řekla Seznam Zprávám majitelka žižkovské optiky Martina Mašková.

„Asi na minulosti Koněva něco bude, ale nemyslím, že bychom kvůli tomu měli měnit názvy ulic a přidělávat tak místním obyvatelům a živnostníkům práci. Kdybychom byli někde, kde je životní úroveň vysoká jako třeba v Norsku, neřeknu půl slova,“ pokračovala.

„Budeme teď muset přepsat všechny smlouvy, vyrobit nová razítka nebo vizitky,“ nastínila, co ji čeká.

Přejmenování Koněvovy

Koněvova nese stávající název od roku 1947, mezi lety 1939 až 1945 se jmenovala Brněnská a předtím Poděbradova. Praha 3 loni uspořádala průzkum mezi obyvateli ulice. Doporučený dopis si podle dřívějších informací převzalo 3689 lidí s trvalým bydlištěm v ulici, reagovalo jich 944 a 71 procent z nich se vyjádřilo proti přejmenování.

V on-line anketě určené všem obyvatelům Prahy 3 naopak lidé změnu názvu podpořili. Změna se podle informací radnice dotkne také zhruba 260 provozoven a dalších stovek firem, které mají v ulici sídlo.

Zdroj: ČTK

„Myslím, že je to blbost. Je to prostě Koněvova ulice a jsem na to zvyklá. Navíc kvůli tomu budu muset obejít spoustu úřadů,“ posteskla si seniorka Bohumila Plášilová.

Narážela na to, že občané si budou muset do šesti měsíců od změny vyměnit doklady. Městská část už kvůli tomu chystá informační kampaň a spustila webové stránky.

Schválená změna si vysloužila i kritiku magistrátní opozice. „Ačkoliv snahy o přejmenování Koněvovy ulice chápu, přinese to velké problémy lidem i firmám, které v ní bydlí a sídlí. V podstatě zbytečné komplikace,“ napsal na twitteru Ondřej Prokop, šéf pražského ANO a zastupitel Prahy 11. Podle něj by bylo lepší v ulici rozmístit cedule s Koněvovým životopisem včetně jeho temných stránek.

Nelíbí se mi, co dělal za zvěrstva

Jiní ale změnu vítají. „Dává to smysl, je dobré, aby se ulice jmenovala podle někoho ze Žižkova,“ řekla Seznam Zprávám místní obyvatelka Eva Šimková.

„Bude to problém pro starší lidi. Žije jich tu hodně a budou si muset dojít na úřad pro nové doklady. I tak ale se změnou souhlasím, protože se mi nelíbí, co Koněv dělal za zvěrstva, neměli bychom po něm mít pojmenovanou ulici,“ přidala se majitelka železářství Jiřina Skořepová.

Oznámení potěšilo i Ukrajince, kteří na Žižkově našli nový domov. „Je to správná věc. Jsme z Ukrajiny a pro nás je nesmysl mít ulici pojmenovanou po Koněvovi během doby, kdy u nás probíhá válka s Ruskem. Myslím, že je tahle změna dokonce nutná,“ svěřila se matka na rodičovské Elena Saienko.

Reklama

Doporučované