Hlavní obsah

Řidiči v noci hodiny stáli na D1. Podle policie i kvůli nekázni řidičů kamionů

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Na dálnici D1 se během soboty několikrát komplikovala doprava, tisíce aut uvázlo na Vysočině. Na Štědrý den je už dálnice průjezdná. Policie za viníky označila i neukázněné řidiče kamionů.

Článek

V noci na dnešek uvázly v koloně na D1 tisíce aut, silničáři se dlouho nemohli na problematické úseky dostat. Situace byla nejkomplikovanější u Humpolce. Za vzniklou situaci se omluvil i ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl.

„Omlouvám se všem řidičům, kteří včera prožili těžké a dlouhé hodiny na D1. Situace byla kritická – museli jsme jeřábem odstranit kamion stojící napříč, nefungovala záchranářská ulička – sypače nemohly projet a kamiony se tak nemohly rozjet. A do toho neustále hustě sněžilo,“ uvedl na sociální síti X.

Dodal, že v rámci zimní údržby najezdily včera vozidla s chemickým posypem až 85 tisíc kilometrů. „Spotřebovalo se 6,3 tisíc tun soli, 1,9 milionu litrů solanky,“ upřesnil Mátl.

„Poté, co se podařilo vozidla údržby dostat na dálnici z protisměru a za intenzivní asistence Policie ČR, se kolona ještě v noci pomalu rozjela,“ informoval tiskový odbor kraje Vysočina. Podle mluvčí Jitky Svatošové musel hasičům s vyproštěním kamionu na D1 pomoci jeřáb.

Sobotní kalamita objektivem hasičů z Vysočiny a Pardubického kraje:

+4

Šoféři uvázli na D1 na mnoho hodin. Příliš si nepomohli ani ti, kteří se zácpě na dálnici snažili vyhnout a objet ji po okolních silnicích. „Samozřejmě to nebyl dobrý nápad, protože po malých zasněžených silnicích se bez řetězů jelo jen těžko. Celá snaha o objížďku skončila u spadlého stromu přes cestu, na dohled od stojících kolon na dálnici. Hasiči nás otočili zpátky. Vrátit se na D1 už ale nešlo, silnici mezitím uzavřeli. Sice jsme nemuseli stát dvě hodiny v koloně, ale za to jsme objeli celou Vysočinu,“ popsal Seznam Zprávám své peripetie řidič Josef K., který byl v sobotu večer na cestách.

Na dálnici D1 na Vysočině stála auta ve směru na Brno v kolonách několik hodin. Od 70. kilometru zablokovaly provoz kamiony, které uvázly ve stoupání. V kolonách stály tisíce vozidel, jak včera uvedla mluvčí policie na Vysočině Daniela Čírtková.

Dodala, že nejhorší situace byla na 82. kilometru. „Příčin kalamitní situace na dálnici bylo několik. Na prvním místě musíme zmínit počasí, dalším faktorem byl silný provoz a nakonec také obrovská nekázeň zejména řidičů kamionů,“ uvedla Čírtková.

Podle ní byla situace na D1 kritická. První problém s dopravou na D1 nastal už v sobotu ráno, kdy na 141. kilometru kamion zablokoval na více než tři hodiny směr na Prahu. Dále kamiony blokovaly dopravu u Humpolce ve směru na Brno.

Článek jsme aktualizovali o informace z 24. prosince a omluvu ředitele ŘSD. Doplnili jsme také aktuální vyjádření policejní mluvčí. Připojili jsme hasičskou fotogalerii.

Reklama

Doporučované