Hlavní obsah

Kulajda za 145, smažák za 200. Češi se v kempech radši vrací k „paštikaření“

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Kempy v Česku zdražují své gastroslužby.

Reklama

Svíčková za 225 korun, pivo i za 61. Občerstvení v kempech zdražilo, lidé si tak čím dál častěji vaří sami a do kempů si s sebou berou i vlastní grily. Restaurace mnohdy zejí prázdnotou.

Článek

„Dřív tady bylo plno i v týdnu. Bývalo to mnohem lepší a nepochybuju, že je to právě zdražením,“ vypráví Irena Kalvodová, která provozuje restauraci U Evy v největším českém kempu v Pasohlávkách.

Oproti loňsku musela kvůli energiím zdražit o 20 procent. Pivo si tu návštěvníci koupí za 45 korun, o šest korun dráž než loni.

Kempy zdražily celoplošně. Nahoru šly ceny gastroslužeb i ubytování. „Dohodli jsme se na navýšení cen od 5 do 15 procent kvůli největšímu nárůstu cen za energie a služby,“ říká předseda Asociace kempů ČR Bohumil Starý.

Navýšení cen v restauracích je většinou na vlastnících nebo provozovatelích kempů. Podle Starého ale zájem návštěvníků o tyto služby upadá.

Smažený sýr za 200

Nad cenovým růstem se podivují manželé Leškovi, kteří do Pasohlávek přijíždějí pravidelně ze Slovenska. „Malý kopeček zmrzliny za 30 korun, tři za 90. Plzeň za 61 korun. Myslím, že ceny některé lidi odradí,“ uvažuje Ivan.

Do kempu dorazili ve stylovém obytném vozu. Na dovolené chtějí relaxovat, a tak využívají místní služby. „Jídlo tady podražilo o třetinu, ale někdy i mnohem víc. Chodívali jsme poblíž do vinařství na kulajdu za 65 korun, teď tam stojí 145 korun. Ceny opravdu vyletěly hodně,“ všímají si.

+3

V restauraci U Raka je před jedenáctou dopoledne obsazených asi pět stolů. „Duben a květen byly slabší. Lidé evidentně šetří, na snídaně přes týden jsme tady úplně zbyteční. Doháníme to víkendy,“ popisuje provozovatel restaurace Jiří Polášek.

Za menším počtem klientů vidí kombinaci horšího jarního počasí a zdražování.

Svíčkovou tu nabízejí za 225 korun, hovězí guláš za 200 korun. Oproti loňsku navýšili ceny o 10 procent. Lidé si prý podle Poláška občas klepou na čelo, když vidí smažený sýr za dvě stě korun, ceny jsou ale i v jiných částech kempu dost podobné.

Také Ivan se ženou potvrzují, že se lidé více omezují. „Vždycky tady bylo narváno. Hospody jsou teď poloprázdné, ale aspoň si máme kam sednout,“ smějí se manželé.

Dobře už bylo

Propad v zájmu o stravování v restauracích a naopak nárůst vlastní přípravy jídla pozoruje i vedoucí kempu Tomáš Ingr. „Lidé už si tolik nedopřávají, začali šetřit na jídle i atrakcích. Ano, možná se trochu vracíme k ,paštikaření‘,“ usmívá se.

Situace se ale netýká jen kempu Merkur v Pasohlávkách. Na málo strávníků si stěžuje i provozovatelka restaurace v Autokempu v Budišově nad Budišovkou Marie Schrammová. Ceny musela zvednout kvůli drahému plynu asi o 10 procent. Návštěvníci kempu u ní za polední menu s polévkou zaplatí 180 korun, pivo vyjde na 48 korun.

Nízký zájem o gastro služby se pozoruje i na tržbách. Sama ale říká, že někdy je zkrátka lepší týden, někdy horší. „Když přijedou důchodci, kteří hlídají vnoučata, často celý týden nepřijdou do restaurace. Pak ale zase přijedou třeba tatínci s dětmi, a hned se to zase srovná,“ směje se.

Podobně jsou na tom například v kempu Sedmihorky v Českém ráji. V tamější restauraci zdražili zhruba o inflaci. „Musíme zdražit jen o tolik, aby lidé ještě chodili, a na druhou stranu, abychom byli schopni to všechno zaplatit a nejlépe měli ještě nějaký výdělek,“ popisuje vedoucí kempu Pavel Stassen.

Jak vedení kempů, tak provozovatelé restaurací doufají, že se situace obrátí k lepšímu. „Myslím, že dobře už bylo. Za takové ceny může člověk jet na all inclusive do Egypta. Ale nezblázníme se z toho, pojedeme dál,“ uzavírá Kalvodová a odchází se věnovat právě přicházejícím hostům.

Reklama

Doporučované