Hlavní obsah

Lékař, který měl v Koreji obtěžovat hygieničku, dostal pokutu

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Soud v Jižní Koreji po necelých třech měsících vynesl verdikt v případu českého lékaře. Muž, který měl v opilosti osahávat korejskou hygieničku, podle soudu spáchal přestupek a dostal pokutu. Odvolávat se nebude.

Článek

Informaci jako první přinesl server Lidovky.cz s tím, že pokuta činí v přepočtu 170 tisíc korun.

„Bylo to vyhodnoceno jako přestupek, pan doktor dostal pokutu. Teď čekáme na vyjádření prokurátora a po zaplacení se vrátí domů. Odvolávat se nebudeme,“ řekl pro Seznam Zprávy lékařův advokát Julius Kramarič.

Vše odstartovalo 12. dubna, kdy v jihokorejském Pusanu přistála podnikatelská delegace ministra dopravy Martina Kupky (ODS).

Deník MF Dnes napsal, že se muž dopustil nevhodného chování vůči ženě, která na palubě letadla kvůli covidu-19 měřila teplotu účastníkům delegace. Měl ji plácnout přes zadek.

Vojenský lékař, který byl členem posádky, něco takového ve vyjádření pro Seznam Zprávy popřel. Zastalo se ho i pět podnikatelů, kteří cestovali s delegací.

Muž se ohradil i vůči tomu, že by byl opilý. „Alkohol jsem nepil.“ Ostatně o alkoholu není ani slovo v záznamu z výslechu, který následoval.

Nesměl nicméně opustit zemi, delegace se tak do Česka vrátila bez něj. Ministerstvo obrany mu navíc pozastavilo plat a stanovilo mu neplacenou dovolenou.

Kramarič k verdiktu řekl, že vidí rozdíl mezi korejskou a českou kulturou. „Myslím si, že kdyby se něco podobného stalo u nás, nebudeme zadržovat lékaře-specialistu tři měsíce v zemi jenom proto, aby následně dostal pokutu,“ prohlásil.

Není jasné, zda součástí rozsudku bylo i přiznání lékaře. „Já jsem tam nebyl, takže nemůžu hodnotit, navíc neumím korejsky. S panem doktorem jsem ještě nemluvil, protože sedí ve vlaku a není tam signál,“ dodal Kramarič.

Reklama

Doporučované