Hlavní obsah

Lékaři v Koreji pozastavili plat, kritizuje advokát. Obrana nabízí půjčku

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Ilustrační koláž.

Reklama

Český vojenský lékař zadržovaný od poloviny dubna v Jižní Koreji je na neplacené dovolené. Seznam Zprávám informaci potvrdilo Ministerstvo obrany. Lékařův advokát s postupem nesouhlasí.

Článek

Už osm týdnů pobývá český lékař v Jižní Koreji a nesmí zemi opustit. V druhé polovině července ho podle ministryně obrany čeká soud kvůli podezření z obtěžování pracovnice místní hygieny na palubě vládního speciálu.

K incidentu mělo dojít 12. dubna. Jak nyní upozornil lékařův advokát Julius Kramarič, jen pár dní nato pozastavila armáda jeho klientovi výplatu.

„V rámci ‚výrazné pomoci‘ Ministerstva obrany byl panu doktorovi pozastaven plat rozkazem číslo 1 z roku 2023. Domnívám se, že nikdo nikdy ještě takový rozkaz nevydal. Ředitel Chmátal (Petr Chmátal, ředitel Ústavu leteckého zdravotnictví Praha, kde lékař působí, pozn. red.), který se pod to podepsal, tak mi rozklepaným hlasem do telefonu řekl, že to dostal příkazem. Ale od koho, to mi neřekl,“ uvedl Kramarič.

Ministerstvo obrany na dotaz redakce potvrdilo, že lékař nyní žádné peníze nedostává. Zaměstnaný zůstává nadále.

„Plukovník je stále ve služebním poměru k Ústavu leteckého zdravotnictví Praha a od 15. 4. 2023 má stanovenou neplacenou dovolenou,“ napsal rezort ve vyjádření pro Seznam Zprávy.

Žádám Senát, aby se případem lékaře v Koreji nezabýval, vzkázal jeho advokát

Senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) vyzval, aby vláda pomohla českému lékaři, který je zadržovaný v Jižní Koreji. Senátoři si ale nakonec odhlasovali, že jeho návrh nejprve probere zahraniční výbor, aby se ujasnilo, jaká forma pomoci je nejvhodnější. Lékařův advokát uvedl, že pomoc Senátu vítaná není.

Advokát Kramarič s postupem nesouhlasí. „Poslal jsem proti tomu příkazu odpor na místo, které určili v poučení. A z toho místa mi napsali přípis, že dopis neotevřeli, tak jak je zalepený ho dali do obálky a poslali na Ministerstvo obrany. Od té doby se mi nikdo neozval,“ řekl s tím, že by ho zajímalo, kde dopis skončil.

Ministerstvo obrany potvrdilo, že dopis obdrželo. „Nyní řeší odvolání nadřízená složka, tedy Ministerstvo obrany. Vyhodnocuje zákonné možnosti, zda je možné v této nestandardní situaci postupovat jinak,“ napsal rezort ve vydaření pro Seznam Zprávy.

„On ten text nebyl moc přátelský, takže předpokládám, že se s tímto horkým bramborem nikdo mazat nechce,“ míní advokát.

Ministerstvo vysvětlilo, že co se týče finanční podpory, má velmi omezené možnosti. Odvolává se na zákon o vojácích z povolání, podle kterého je výpomoc vojákovi možná v situaci, do které se nedostal vlastní vinou. „Což v tomto případě prokazatelné není,“ zdůvodňuje svůj postup ministerstvo.

Aktuálně ale s Ústavem leteckého zdravotnictví Praha řeší, zda by bylo možné vojenskému lékaři poskytnout půjčku.

„K překlenutí tíživé finanční situace může být poskytnuta bezúročná půjčka a zároveň s ohledem na řešení tíživé sociální situace též jednorázová finanční výpomoc. Pokud pan plukovník o tuto finanční podporu požádá, jsme připraveni mu i takto pomoci,“ nastínilo Ministerstvo obrany možnosti pomoci.

Návrat do Česka?

Ministerstvo obrany nadále spolupracuje s Ministerstvem zahraničních věcí, českým velvyslanectvím v Jižní Koreji i korejským velvyslanectvím v Praze na řešení vojákovy situace. Ve vyjádření obrana uvedla, že lékaři zajistila psychologickou pomoc.

Český vojenský lékař, který má za sebou mimo jiné mise v Afghánistánu, byl součástí palubního personálu, který doprovázel českou delegaci do Singapuru a Jižní Korey. Údajně po přistání v Busanu opilý osahával tamní hygieničku, kvůli čemuž byl obžalován z obtěžování. Senátorům to minulý týden řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Soud s lékařem má začít 19. července. Lékařův advokát informaci nepotvrdil.

Černochová uvedla, že čeští právníci připravují žádost o zrušení zákazu lékařova vycestování.

„Je snaha vysvětlit, že není důvod, aby lékař setrvával v Koreji, aby mu byl znemožněn návrat do ČR,“ uvedla ministryně. Podle ní je případ obestřen nejasnostmi a pochybeními, korejská hygienička neměla být na palubu vojenského letounu s vládní delegací vpuštěna a kontrola měla být provedena mimo letoun.

Pan doktor je stále ubytován v ambasádním bytu.
Daniel Drake, mluvčí Ministerstva zahraničních věcí

Ministerstvo zahraničních věcí potvrdilo, že lékař zůstává na českém velvyslanectví v Soulu. „Pan doktor je stále ubytován v ambasádním bytu,“ napsal v SMS zprávě mluvčí rezortu Daniel Drake.

Lékař s hodností podplukovníka přicestoval do Koreje s delegací ministra dopravy Martina Kupky (ODS) 12. dubna. Server iDNES.cz napsal, že v opilosti plácl přes zadek ženu, která cestujícím v Busanu měřila teplotu. Lékař v rozhovoru pro Seznam Zprávy odmítl, že by ženu obtěžoval, ale i to, že by byl v tu chvíli opilý, jak ministr dopravy naznačoval.

Kauza zadrženého lékaře

Do Singapuru a Jižní Koreje přiletěla na pět dní, od 10. do 14. dubna, podnikatelská delegace ministra dopravy Martina Kupky. Po přistání v jihokorejském Busanu však došlo na palubě letadla k incidentu. Podle deníku MF Dnes se vojenský lékař dopustil nevhodného chování vůči jihokorejské hygieničce, která na palubě letadla kvůli covidu-19 měřila teplotu účastníkům delegace. Lékař však ve vyjádření pro Seznam Zprávy popřel, že by ženu „plácl po zadku“. Zastalo se ho i pět podnikatelů, kteří cestovali s delegací. Nyní je místními úřady prošetřován a nesmí zemi opustit.

Reklama

Doporučované