Hlavní obsah

Zadržovaný lékař potřebuje advokáty, uvolněte peníze, žádají stát právníci

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz, Shutterstock.com

Vůči lékaři dosud nebylo vzneseno obvinění, přesto nesmí Jižní Koreu opustit.

Reklama

Bez pomoci korejských advokátů je řádná obhajoba zadržovaného podplukovníka takřka nemožná, píše se v žádosti o pomoc. S lékařem dnes jednal velvyslanec.

Článek

Pokud se má případ českého lékaře, který je už přes týden zadržován v Koreji, vyřešit rychle a smírem, potřebuje právní pomoc místní advokátní kanceláře. Uvádí to dvojice českých právníků, kteří se s žádostí o pomoc obrátili primárně na Ministerstvo obrany.

Lékař nesmí opustit zemi, protože je prošetřován kvůli údajně nevhodnému chování vůči jihokorejské hygieničce, která na palubě letadla kvůli covidu-19 měřila teplotu účastníkům delegace Ministerstva dopravy.

Korejská policie už případ předala státnímu zastupitelství. Stále však platí, že lékař zatím není z ničeho obviněn, uvedlo ve čtvrtek Ministerstvo zahraničí.

„Pan velvyslanec Slamečka dnes navštívil dotyčného českého občana v Busanu, kde se společně setkali s právníkem a vyzvedli si zápis z výslechu. Případ stále čeká na posouzení prokuratury, platí, že nebylo vzneseno obvinění,“ napsal pro Seznam Zprávy mluvčí Ministerstva zahraničí Daniel Drake.

Právníci Klára Sovová a Jakub Lichnovský, kteří jsou v kontaktu s velvyslancem stejně jako se samotným lékařem, žádají stát, aby uvolnil peníze na zaplacení místních advokátů, kteří by se snažili najít s korejskou stranou dohodu.

„Pakliže by státní zastupitelství podalo obžalobu a věc byla postoupena k projednání korejským soudům, bude celá záležitost zcela jistě eskalovat v korejských médiích, kdy v takovém případě hrozí rozsáhlá medializace celého incidentu v Jižní Koreji. Bylo naznačeno, že pak bude mnohem těžší věc vyřešit smírně,“ upozorňují právníci.

Jak vysvětlují, dosavadní snaha řešit lékařovu situaci - a to i ve spolupráci s velvyslancem Gustavem Slamečkou - narazila na komunikační bariéry a kulturní rozdíly mezi českou a korejskou stranou. Z toho důvodu je podle nich nutné, aby lékař získal zastoupení místní advokátní kanceláře.

„Bez řádného právního zastoupení v Koreji je de facto řádná obhajoba pana podplukovníka nemožná,“ píší v žádosti o finanční pomoc státu.

Konkrétně se jedná o částku 15 tisíc eur (asi 350 tisíc korun), což je záloha, kterou je nutné složit před zahájením poskytování právních služeb advokátní kanceláře ze Soulu. S ní již lékař, velvyslanec i advokát Lichnovský měli úvodní konzultaci.

„Zdvořile si vás dovolujeme požádat o vaše vyjádření, zdali je Ministerstvo obrany či jiná organizace připravena zajistit úhradu právního zastoupení pro pana podplukovníka,“ píše se v žádosti.

Dodávají, že pokud stát uhradit právní služby odmítne, zvažují svědci události a další účastníci vyhlášení sbírky.

Ministerstvo obrany neuvedlo, zda žádosti vyhoví. Na dotaz Seznam Zpráv, zda má lékař k dispozici právníka a kdo ho platí, odkázal resort na Ministerstvo zahraničí. To už opakovaně sdělilo, že českému lékaři poskytuje standardní konzulární asistenci, mimo jiné právě asistuje při nalezení právníka s vhodnou specializací. Otázku, kdo má právní služby hradit, ale neujasnilo.

Seznam Zprávy oslovily také velvyslanectví Jižní Koreje v Praze, proč má lékař zakázané vycestovat ze země. Na dotazy ale zatím nepřišla odpověď.

Oba právníci jsou se zadržovaným lékařem ve spojení. Několikrát podle Kláry Sovové zopakoval, že ho celá situace mrzí, a doufá, že se vše vysvětlí.

„Považuji za neuvěřitelné, že se armáda o svého důstojníka nepostará a nechá jej bez podpory v Jižní Koreji. Pro nás podnikatele to byla otázka sounáležitosti, protože aby nám dávali do detence členy delegace, považujeme za nevlídné a domníváme se, že to přesahuje meze i přes kulturní rozdíly. Prostě podplukovníka, primáře a důstojníka v uniformě Armády ČR (ano, byl ustrojen v uniformě) za sebou nenecháváme,“ kritizovala právnička Sovová armádu.

Dodala, že sama mu již věnovala na právníky 3000 dolarů (asi 64 tisíc korun).

Vyřešit to v tichosti

Žádost o finanční pomoc, kterou má redakce k dispozici, také poprvé objasňuje, co se odehrálo poté, co k incidentu v letadle došlo. Podplukovník po výslechu korejskými orgány podepsal blíže neurčené listiny v korejštině, které mu místní úředníci nepřeložili. Sám žádný protokol o incidentu nedostal.

„A ačkoliv nehovoří korejsky, nebyl mu přidělen tlumočník či obhájce, a je tak zadržován bez znalosti přesných důvodů jeho zadržení,“ podotýkají právníci.

Tuto verzi potvrdily i dva zdroje Seznam Zpráv, které jsou v Česku s případem zadržovaného lékaře obeznámeny.

Ze strany korejských orgánů podle právníků nedošlo zatím k vyslechnutí žádných svědků na české straně, kteří se účastnili vládní delegace, a tedy byli celé situaci přítomni. Patří mezi ně i Sovová, která iniciovala sepsání svědeckých výpovědí, o nichž už Seznam Zprávy informovaly.

Velvyslanectví je přeložilo a Slamečka je podle právníků zaslal místní policii. Nemají však potvrzeno, že jsou součástí spisu. Místní policii v Busanu oslovila i redakce Seznam Zpráv, odpověď však zatím nepřišla.

„Nyní je jediná možnost odvrátit zformulování obžaloby na straně prokurátora a věc v tichosti vyřešit, aniž by věc musel posuzovat soud. Ten, pokud by případně obdržel všechny důkazy… pak by řízení mohlo trvat značnou dobu,“ obávají se právníci.

Reklama

Doporučované