Hlavní obsah

Lékaři dívce přivezli bijící srdce. Diagnóza byl obrovský šok, říkají rodiče

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Seznam Zprávy získaly výpověď rodiny, která prožila unikátní transplantaci srdce. Ze Slovenska cestovalo bijící srdce 315 kilometrů až do Motola, kde ho lékaři voperovali do těla pětileté dívky.

Článek

Před pár dny Seznam Zprávy detailně popsaly průběh jedné z nejnáročnějších transplantací, které doposud v Česku proběhly. Bijící srdce dárkyně putovalo až ze slovenského Martina do Prahy vojenským speciálem, kde ho transplantovali motolští dětští kardiochirurgové pětileté dívce.

Redakci Seznam Zpráv se podařilo hovořit s rodiči zachráněné dívky, kteří pod příslibem anonymity popsali, jak nemoc jejich dcery a posléze náročná operace probíhaly.

Zdravotní komplikace dívky, kterou pro ochranu identity budeme nazývat Katka, začaly loni v létě. Pociťovala početné těžkosti. Nemohla pořádně ležet, tudíž ani spát, a těžko se jí dýchalo.

Po sérii vyšetření jí diagnostikovali dilatační kardiomyopatii. Toto onemocnění se zjednodušeně projevuje nefunkčností levé nebo obou komor srdce, kvůli které následně lidské tělo nedostává dostatečné množství krve pro své fungování.

„Diagnóza byla obrovským šokem, do té doby jsme byli přesvědčení o tom, že máme zcela zdravé děvče. Následovala velmi náročná operace a s tím spojený dlouhý pobyt ve Fakultní nemocnici Motol, jemuž se musela přizpůsobit celá rodina,“ popisují první momenty rodiče pětileté Katky.

Příběh z transplantace z pohledu lékařů si můžete přečíst tady:

Telefonát mohl přijít kdykoliv

Tým kardiochirurgů z dětského kardiocentra pod vedením primáře Romana Gebauera zavedl Katce srdeční pumpy Heartmate 3. „Věděli jsme, že by se (dítě) nebylo dožilo transplantace bez podpory, protože na nové srdce se čeká týdny, někdy měsíce nebo i rok. Chvíli jsme ji měli na dvou pumpách, protože kromě levé komory jsme museli podpořit i pravou, která byla úplně vyčerpaná,“ popisoval před téměř dvěma týdny Gebauer první nezbytnou operaci.

„Chtěli bychom vyzdvihnout obrovské nasazení, vysokou profesionalitu, ale i velmi osobní lidský přístup a velikou podporu celého personálu – lékařů i sester na všech odděleních dětského kardiocentra FN Motol a také kardiologického oddělení Dětské nemocnice v Brně. Jsme jim všem velice vděční,“ vzkazují rodiče Katky.

Byla to však jen první zastávka na dlouhé cestě k rekonvalescenci. „Úskalí v mezidobí spočívala zejména v dodržování přísného režimu, častých kontrol a obav z ohrožení jakoukoli infekcí, protože telefon, že se našel vhodný dárce, mohl přijít kdykoliv,“ líčí rodiče.

Telefonátu, na který tak čekali, se dočkali před Vánoci, 20. prosince. „Čekání na telefon postupně přehlušilo vánoční přípravy. Letos poprvé jsme se rozhodli ozdobit vánoční stromeček dřív než na Štědrý den. Pak ale přišel hovor z Motola, že se našel vhodný dárce a že máme přijet,“ vzpomínají rodiče dívky.

To byly přípravy již v plném proudy a se samotnou předoperační logistikou se začalo 21. prosince dopoledne. „Nejdřív se čeká na potvrzení mozkové smrti dárců a pak na souhlas pozůstalých s darováním orgánů. Až poté se přistupuje k vyšetření orgánů, a když se potvrdí, že vše je zdravé, do procesu vstupuje logistika. Ta se spoléhá na neustálý kontakt mezi velkým množstvím lidí. Komunikovali jsme s dárcovskou nemocnicí v Martině, se slovenským transplantačním úřadem a s českým Koordinačním střediskem transplantací,“ vyjmenoval komplikovaný přípravný proces primář Gebauer.

Vděk rodině neznámé dárkyně

I když se vše potvrdilo, nebyly záruky, že se vše podaří i uskutečnit. Letecký vojenský speciál, který měl přivézt srdce z Martina do Prahy, neměl kde přistát kvůli nevyhovujícím povětrnostním podmínkám.

„Transport se zkomplikoval, protože v Žilině nemohlo přistát letadlo, takže se hledaly jiné cesty. Až když jsem dostal zprávu, že srdce opustilo nemocnici v Martině, začal jsem s přípravou na transplantaci. V čase, kdy dárcovské srdce přistávalo na letišti v Praze, jsem začal vystřihávat srdce holčičky,“ popsal postup kardiochirurg Gebauer.

„Hodiny před operací i průběh transplantace byly pro nás nekonečně dlouhé. Naštěstí a samozřejmě díky skvělým výkonům všech zúčastněných se transplantace zdařila. A po překonání prvních náročných dnů byla rekonvalescence poměrně rychlá a dcera se úspěšně zotavovala.“

Ani úspěšná transplantace ale ještě neznamená, že má Katka vyhráno. Do procesu léčení totiž vstupuje po transplantaci jakéhokoliv orgánu imunitní systém příjemce. Zatím to však vypadá úspěšně a nadějně.

„Dnes se dceři daří dobře – chutná jí, je energická, veselá. Lékařská vyšetření přinášejí dobré zprávy a všichni pevně věříme, že ji čeká dlouhý život, který bude moci prožívat podobně jako její vrstevníci,“ radují se rodiče dívky.

Za naději v dlouhý život ale nevděčí jen transplantačnímu týmu z Dětské kardiochirurgie, ale i neznámé dárkyni. „My jako rodiče jsme neskutečně vděční za to, že naše dcera dostala novou šanci na život a rádi bychom touto cestou vyjádřili vděčnost také rodině dárkyně,“ uzavírají rodiče.

Reklama

Doporučované